Unul din cei mai respectati diplomati ai Romaniei, ambasadorul Mihnea Constantinescu a murit azi noapte la un spital din Nisa.

Avea 56 de ani.

A fost un om unanim apreciat pentru calitatile sale profesionale si pentru comportamentul uman ireprosabil.

Născut în 1961, Mihnea Constantinescu era ambasador cu însărcinări speciale, reprezentant special al Guvernului României pe probleme de securitate energetică.

De-a lungul timpului a deținut în diverse guverne pozițiile de director al Cancelariei Primului ministru, consilier de stat sau consilier diplomatic, secretar de stat și director general pentru afaceri politice în cadrul Ministerului român al Afacerilor Externe.

În 2001 a fost reprezentant personal al Președinției în exercițiu a OSCE pentru Europa de Sud-Est în timpul președinției române, iar în 2003 a fost reprezentantul Guvernului român pe lângă Autoritatea Provizorie din Bagdad și consilier al MAE irakian.

Înainte de a intra în serviciul diplomatic, a fost cadru didactic al Universității Politehnice din București, domeniul inginerie nucleară, specializare în care a obținut și doctoratul.

Dumnezeu sa-l odihneasca !

Mihnea Constantinescu a fost un ilustru funcţionar public al României de astăzi, puţini sunt cei care au servit statul român cu atâta abnegaţie şi răbdare, a afirmat Custodele Coroanei Române, Margareta, într-un mesaj de condoleanţe transmis, duminică, la moartea fostului ambasador.

“Am aflat cu nesfârşită tristeţe despre dispariţia prematură şi neaşteptată a ambasadorului Mihnea Constantinescu. Pentru douăzeci de ani, el a fost un mare sfătuitor al Regelui Mihai şi al meu, dar şi un prieten de neînlocuit. A început, cu mulţi ani în urmă, primele vizite NATO ale tatălui meu, alături de Jonathan Eyal, Simina Mezincescu, Mihnea Motoc şi Constanţa Iorga. A fost unul din cei mai constanţi şi mai solizi, mai discreţi şi mai profesionişti membri ai Casei mele”, se arată în mesajul Custodelui Coroanei Române.

În mesajul citat se mai subliniază faptul că Mihnea Constantinescu a fost o personalitate respectată de întreaga familie regală.

“Regele Mihai a avut profundă simpatie şi încredere în Mihnea, pe care l-a decorat cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor, cu Decoraţia Regală Nihil Sine Deo şi cu Crucea Casei Regale a României. A fost membru al Consiliului Regal şi o respectată personalitate în întreaga noastră familie. Începând cu 5 decembrie 2017, Mihnea a fost unul dintre cei trei consilieri regali personali ai mei. Mihnea a fost fără întrerupere alături de noi, în momente grele şi în momente fericite”, a adăugat Majestatea Sa Margareta.

Totodată, ea a subliniat rolul important pe care l-a avut Mihnea Constantinescu în politica externă.

“Ambasadorul Mihnea Constantinescu a fost un ilustru funcţionar public al României de astăzi. Puţini sunt cei care au servit statul român cu atâta abnegaţie şi răbdare, cu atâta decenţă, într-un sistem caracterizat adesea de contrariul calităţilor lui. Politica externă a ţării noastre îi datorează mult, ca şi legătura României cu Republica Moldova. Sistemul guvernamental a avut în Mihnea un stâlp de rezistenţă. Niciodată excesiv de optimist, niciodată înfrânt de veşti proaste sau de clipe de deznădejde, Mihnea a plecat la ceruri discret, aşa cum a trăit, atent să nu stânjenească pe nimeni cu prezenţa lui. Principele Radu şi cu mine trimitem familiei îndoliate gândurile cele mai bune şi compasiunea noastră!”, a mai declarat Custodele Coroanei Române.

 

5 COMMENTS

  1. Requiescat. Omul a fost discret—nu l-am văzut sa participe la vreo “sufragerie”, miting sau lobby in favoarea vedetelor procuraturii—și Discreția e calitatea fundamentala a diplomatului de profesie. Sau mai binezis “era” o calitate fundamentala înainte de trimiterea la post a unor cizme (in sens de amator/ inadecvat, a nu se confunda cu cizma cazona Maior) precum Klemm sau a unor tzoape amatoare de manele ca madam Grubacics, care au schimbat fata diplomației euro-atlantice. Dar unde-s Diplomații de-altădată?

Leave a Reply