Senatorul american John Mc Cain, unul din putinii eroi din politica mondiala, a murit la 81 de ani.

Republican respectat, erou al Razboiului din Vietnam unde a savarsit fapte de eroism pentru care a fost medaliat. John Mc Cain reprezenta acel model de viata, comportament public si demnitate exemplare.

John Sidney McCain III (August 29, 1936 – August 25, 2018) was an American politician who served as the seniorUnited States Senator from Arizona, a seat to which he was first elected in 1986. He was the Republican nominee for President of the United States in the 2008 election, which he lost to Barack Obama.

McCain graduated from the United States Naval Academy in 1958 and followed his father and grandfather—both four-staradmirals—into the U.S. Navy. He became a naval aviator and flew ground-attack aircraft from aircraft carriers. During the Vietnam War, he was almost killed in the 1967 USS Forrestal fire. While McCain was on a bombing mission during Operation Rolling Thunder over Hanoi in October 1967, he was shot down, seriously injured, and captured by the North Vietnamese. He was a prisoner of war until 1973. McCain experienced episodes of torture and refused an out-of-sequence early repatriation offer. The wounds that he sustained during the war left him with lifelong physical disabilities. He retired from the Navy as a captain in 1981 and moved to Arizona, where he entered politics. In 1982, McCain was elected to the United States House of Representatives, where he served two terms. He entered the U.S. Senate in 1987 and easily won reelection five times, the last time in 2016.


Decesul lui John McCain este o lovitură, declară la RFI fostul ministru de Externe Mircea Geoană, după ce senatorul american a murit la vârsta de 81 de ani, din cauza unei tumori pe creier.

ACTUALIZARE: Ministerul român de Externe a transmis condoleanţe familiei senatorului american John McCain: ”Cele mai profunde condoleanţe pentru familia senatorului John McCain. El a fost un prieten constant al României şi a sprijinit rolul ei în promovarea stabilităţii, a securităţii şi respectării principiilor democratice. Moştenirea sa de curaj moral şi angajamentul faţă de democraţie rămâne o referinţă!”.

Republicanul John McCain, erou al războiului din Vietnam şi senator cu şase mandate la activ, a fost o voce răsunătoare nu doar în America, ci şi în plan extern, spune Mircea Geoană.

Fostul ministru de Externe consideră că decesul lui John McCain „e o lovitură, chiar dacă era destul de evident că acest erou american şi un mare prieten al ţării noastre se îndrepta către acest final de viaţă. Este un gigant. A servit în armată, în marină, de trei generaţii, Statele Unite, este băiat şi nepot de amiral de patru stele. A fost prizonier cinci ani de zile în Vietnam, a fost torturat, a rezistat, nu şi-a trădat colegii, a refuzat să fie repatriat în America, până când toţi colegii lui aflaţi în captivitate şi chinuiţi la fel ca şi el în Vietnam vor fi fost eliberaţi”.

Mircea Geoană declară că John McCain a fost „o voce răsunătoare, extrem de independentă, extrem de principială, deosebit de ascultată şi de influentă în America şi în plan internaţional. Recomand discursul de la Conferinţa de Securitate de la Munchen de anul trecut, cred, în care pur şi simplu a făcut o pledoarie pentru păstrarea ordinii liberale internaţionale şi pentru păstrarea angajamentelor de securitate ale Americii şi a unei relaţii apropiate cu aliaţii săi”.

Fotografia postată de Mircea Geoana.

6 COMMENTS

 1. Poate singurul EROU care a ajuns la acest nivel in politica. Doar citind prin cate a trecut in Vietnam te ia un frison puternic si-ti vine sa abandonezi lectura simtind ca un singur om nu poate sa treaca prin atatea suferinte, atentie, vorbim de realitate, nu povestim un film. As putea sa scriu ceva despre ultimele sale ganduri referitoare la Romania de azi dar nu vreau sa politizez acest comentariu, cine e interesat il poate gasi si singur. RIP!

 2. America a pierdut un om de treaba: un adevarat american ce a cunoscut pe propria piele infernul care a fost Vietnam cu razboiul infinit si cu 51.000 de baieti tineri si maturi pierduti pentru totdeauna, pentru o cauza care s-a dovedit o mare eroare.
  Un Republican moderat, de bun simt, un adept al reformelor de care pina si USA au nevoie de mult timp. Contrapus unui nebun ce considera ca (a fi luat prizionier 5 ani, torturat) nu e suficient pentru a te putea numi erou.
  A fost un tinar frumos, un barbat frumos si prezentabil cu anvergura pe care putin politicieni o pot avea si demonstra. Ma induioseaza destinul acestui dom care a traversat 50 de ani de istorie a natiunii Americane, cu curaj, demnitate si forta a convingerilor sale. Dumnezeu sa il odhineasca si sa binecuvinteze acea America buna cu care am crescut si trait in pace si intelegere aproape toata viata, a mea cel putin pentru ca evenimentele tragice de atunci au insotit si copilaria si prima mea tinerete. Vietnam ramane o rana deschisa in contiinta civila a americanilor iar eu imi amintesc mereu de “The Dear Hunter” si “Apocalypse Now” ce au spus totul despre acele timpuri-.

 3. Odihneasca-se in pace! Ma tem însă ca “politizarea” subiectului, la care se face aluzie intr-unul din răspunsurile la articolul dlui Tudor, e inevitabila. Căci , oricum am lua-o, un om care piere in mare suferința, fie el și erou de război, nu cred sa se preocupe de soarta fostei șefe DNA pana intr-acolo încât sa certe guvernul roman pentru demiterea cucoanei. Poate Maior sa știe ceva despre atragerea numelui ilustrului muribund in aceasta afacere dubioasa, după promptitudinea și caldura condoleanțelor oferite de ambasador, as zice ca avea intrare in intimitatea răposatului și de-aici pana la bănuiala ca s-a folosit de ocazie ca sa-și apere acolita rămasă la vatra nu e decât un pas pe care sunt sigura ca e capabil sa-l facă.

 4. Fost erou…. Presedintele si Leaderul DeepState American si Global. Membru al Keating 5, pentru connoisseurs….
  Sper sa nu invatam multe de la el si coruptii globalisti care au implemantat Binomul in Romania…
  Cine era senatorul McCain, fiul fostului sef al Flotei SUA: “the late John McCain, a notorious Deep State neocon who sold out the U.S. to ISIS, the ChiComs, and the big banks….” https://www.infowars.com/breaking-alex-jones-responds-to-john-mccains-death-lays-out-his-true-history/

Leave a Reply