Un proiect important a fost introdus pe ordinea suplimentară de zi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

El a fost adoptat cu 45 de voturi “pentru” și o abținere.

Decizia : titlul de cetățean de onoare al municipiului București va fi acordat istoricului Dinu C. Giurescu, în baza unei hotărâri adoptate, marți, de Consiliul General al Capitalei.

Academicianul Dinu C. Giurescu a împlinit 90 de ani pe 15 februarie.

El s-a născut la București, a urmat cursurile Colegiului ”Sf. Sava”, apoi cursurile Facultății de Istorie din București, luându-și licența în anul 1955 și apoi doctoratul în istorie în anul 1968.

În perioada 1968 — 1987 a fost profesor la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din București, titular al cursului de istoria civilizației europene, apoi, între 1988 — 1990, profesor invitat (”visiting professor”) în SUA la William Paterson College, Wayne, New Jersey și la Texas A&M University, College Station, Texas, iar în perioada 1990 — 2011 a fost profesor, apoi profesor consultant la Facultatea de Istorie a Universității din București.

La 13 noiembrie 1990 a devenit membru corespondent, apoi, din 21 decembrie 2001, membru titular al Academiei Române. Este președintele de Onoare al Asociației Tradiția Militară (ATM), reprezentantă a României în Uniunea Europeană a Asociațiilor Istorico-Militare. În perioada 2001 — 2005 a fost director al Muzeului Țăranului Român.

Istoricul Dinu C. Giurescu a candidat la alegerile din 9 decembrie 2012, pe listele USL, fiind ales deputat în circumscripția electorală nr. 42 București. Membru al Grupului parlamentar Liberal Conservator, a demisionat din funcția de deputat și s-a retras din politică, după ce a fost ales vicepreședinte al Academiei Române, la 24 aprilie 2014. După ce a fost operat cu succes pe cord deschis, la începutul lunii august 2014, nu a mai deținut funcția de vicepreședinte al Academiei Române.

Istoricul Dinu C. Giurescu are peste 30 de volume de autor și volume în colaborare și semnează zeci de prefețe sau postfețe, îngrijiri de ediții, articole, fiind, de asemenea, autorul (în colaborare) a două manuale didactice. A participat, de-a lungul timpului, la numeroase conferințe, expuneri, mese rotunde, reuniuni științifice din țară și străinătate, emisiuni la televiziune și la radio. În 2013 și-a donat întregul fond de carte, constituit din mii de volume, Bibliotecii Județene ”Alexandru și Aristia Aman” din Craiova.

La 11 mai 2011 i-a fost conferită de către Regele Mihai I distincția “Nihil sine Deo”.

11 COMMENTS

    • La Multi Ani !
      Si multa sanatate domnului profesor Giurescu!
      Tot respectul nostru pentru opera istorica si activitatea politica. Un adevarat patriot.

  1. Il ascult pe tutuianu cum se exprima greu , ca un elev de gimnaziu care nu prea frecventeaza scoala. Domnule Radu Tudor cum e posibil ca niste oameni competenti, sau de cultura sunt izolati , iar niste neica nimeni ajung in guvern , sau prin comisii parlamentare ?

    • N-ai vrea tu sa-i iei locul ? @Eugen poate nu stii, insa au fost multi “oameni competenti” si de cultura sunt si acum prin parlament. Unii mai dorm, unii se comporta ca niste neica nimeni, asa ca lasa-ne, esti prea bun pentru lumea asta. Tutuianu un este un reper pentru parlament este doar un sef de comisie care-si face bine datoria ce-i revine. Peste 4 ani ai posibilitatea alegerii unui mare reper.

  2. Doamne ajuta! Se mai intampla si lucruri minunate pe la noi. Sanatate maxima Maestrului Academicianul Dinu C. Giurescu! Sa-i ramana mintea limpede si precisa inca multi ani d’aici inainte. Maxim respect si onoare! Multumim unicului Radu Tudor pentru mentinerea atentiei si asupra valorilor si a esentelor nationale, reale! Doamne ajuta!

  3. Cred ca este o hotarare buna, ca d-lui academician un reper al bunului simt, al stiintei si a patriotismului de care are multa nevoie natia romana, sa-i fie acordat titlul de cetațean de onoare al municipiului Bucuresti.

  4. Nu intru pe fond și n-aș vrea sa se înțeleagă faptul că aș știrbi, cumva, însemnătatea acestei hotărâri dar nu am găsit, pe cele trei-patru pagini google decât, trase la indigo, aceeași și aceeași frază copiată de pe AGERPRES(cred):
    .
    ”Proiectul a fost introdus pe ordinea suplimentară de zi, fiind adoptat cu 45 de voturi “pentru” și o abținere”
    .
    Chiar pe nimeni nu interesează CINE s-a gândit să facă acest gest. Deci, CINE a întocmit PROIECTUL?
    Pe mine m-ar interesa CINE a gândit și întocmit PROIECTUL, pentru că CINE l-a introdus se știe.

  5. Un vis implinit si o cariera ce merita respectata. Tot domnia sa va participa cu un speech la evenimentele ce vor celebra centenarul la 1 DEC 2018.

Leave a Reply