Schimbarea frontierelor recunoscute international prin actiuni militare hibride reprezinta cea mai mare amenintare de securitate a momentului, alaturi de terorism. Rusia practica aceasta modificare a granitelor prin forta, fapt care pune spatiul aliat, civilizat si democratic in alerta. Separatismul etnic sustinut de forte militare externe e noua reteta a imperialistilor rusi pentru a pune mina pe teritoriile unor state independente. Agresiunea Rusiei este de un pericol fara precedent !
Ministerul Afacerilor Externe condamnă proclamarea, la 18 iulie, de către separatiştii din Doneţk a unui aşa-zis nou stat în estul Ucrainei, denumit „Mica Rusie”. Acest act contravine, în mod flagrant, normelor de drept internaţional şi încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, arată MAE.
Separatiştii proruşi din estul Ucrainei au proclamat marţi crearea unui nou stat: ”Mica Rusie” (Malorusia), relatează agenţia DPA.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte faptul că România susţine ferm implementarea Acordurilor de la Minsk şi îndeamnă la o conduită în sensul implementării Acordurilor, acestea fiind singurul cadru viabil şi recunoscut, care permite soluţionarea politică a conflictului din Donbas.
România susţine necesitatea respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional.
”Guvernul Ucrainei a dovedit singur că este un stat eşuat”, au afirmat separatiştii finantati de Rusia, într-o declaraţie difuzată de Agenţia de presă Doneţk, afiliată rebelilor. Ucraina ”şi-a demonstrat actuala şi viitoarea incapacitate de a le oferi pace şi prosperitate locuitorilor săi”, se mai spune în declaraţie.
DPA aminteşte că în două regiuni estice ale Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, a izbucnit o rebeliune în urmă cu trei ani, când Kievul l-a alungat pe preşedintele său prorus din acea vreme, Viktor Ianukovici, în contextul unor proteste de masă care făceau apel la strângerea legăturilor cu Occidentul.
Rusia a condamnat înlăturarea lui Ianukovici drept o lovitură orchestrată de occidentali şi a anexat regiunea ucraineană Crimeea (sud), o peninsulă pe care se află Flota rusă la Marea Neagră.
Moscova a susţinut în mod deschis cauza rebelilor proruşi în estul Ucrainei, însă respinge acuzaţii ale Guvernului ucrainean potrivit cărora trimite militari şi armament în acest conflict.
Asta desi dovezi concrete ale sprijinului financiar si militar au fost publicate de presa libera.
Aproximativ 10.000 de oameni au fost ucişi în conflictul armat, potrivit ONU. OSCE, care monitorizează confruntările, a îndemnat ambele tabere să pună capăt băii de sânge.