Cutremurul cu magnitudinea 7,8 care s-a produs luni în Turcia a fost înregistrat ca fiind “cel mai grav” cutremur de mică adâncime din secolul al XXI-lea, a declarat seismologul japonez Shinji Toda pentru agenţia turcă Anadolu.

Shinji Toda a afirmat că în Turcia a avut loc cel mai grav cutremur de mică adâncime din acest secol, soldat cu moartea a peste 8.500 de persoane şi rănirea altor 50.000, potrivit ultimelor cifre oficiale oferite de autorităţile turce.

“Am verificat cutremurele foarte mari produse la mică adâncime care au devastat oraşe şi sate de pe tot globul după anul 2000. Am descoperit că cinci cutremure, care s-au produs în medie la fiecare cinci ani, au fost seisme puternice de mică adâncime cu magnitudinea de 7,8”, a mai spus el pentru Anadolu.

“Mi-e teamă să spun că seismul din Turcia este cel mai grav”, a spus Toda, profesor la Institutul Internaţional de Cercetare pentru Ştiinţa Dezastrelor de la Universitatea Tohoku din Japonia, specializat în prevenirea dezastrelor provocate de cutremure.

În total, 6.444 de clădiri s-au prăbuşit din cauza cutremurelor cu magnitudinea 7,7 şi 7,6 care s-au produs la mai puţin de 10 ore distanţă.

Drone footage shows earthquake aftermath in Turkey - BBC News

“Dezastrul poate fi determinat de expunerea populaţiei şi de vulnerabilitate, precum şi de dimensiunea cutremurului”, a mai spus Toda.

Potrivit acestuia, cantitatea de energie degajată de cutremurul din Turcia a fost de 16 ori mai mare decât cea de la cutremurul cu magnitudinea 7,3 produs în ianuarie 1995 în oraşul Kobe, provincia Hyogo din Japonia, şi seria de cutremure, cel principal cu magnitudinea 7, produse în provincia Kumamoto de pe insula niponă Kyushu, în 2016.

More than 5,000 dead in Syria, Turkey earthquake as toll rises | Here & Now

Mii de oameni au murit în cutremurul din Kobe.

Toda a menţionat un cutremur similar din sudul Noii Zeelande în 2016, însă acesta s-a produs în largul coastei şi a avut un impact minor asupra populaţiei.

Totodată, seismologul a remarcat că lungimea zonei de falie în care s-a produs cutremurul este mare.

“Cred ca lungimea faliei este de aproximativ 150 până la 200 de kilometri”, a estimat el.

“Aceasta înseamnă că zona afectată de catastrofă va fi extinsă”, a mai spus Toda.

Seismele, cu epicentrul în Kahramanmaras, au lovit 10 provincii turce şi au afectat peste 13 milioane de persoane, scrie Agerpres.

#Turcia
#cutremur
#seismolog
#japonez

Un număr de 20 de țări ale UE, împreună cu Albania și Muntenegru, au mobilizat 29 de echipe de căutare și salvare și 5 echipe medicale, ca urmare a activării mecanismului de protecție civilă al UE de către Turcia, potrivit Comisiei Europene.

2 COMMENTS

  1. Este genocidul produs de coruptie. La noi se vor prabusi fara cutremur. Legislatia este blanda cu cei care se ocupa de verificarile constructiilor. Poate ii spuneti lui Ciuca sa se trezasca si sa mobilizeze institutiile care se ocupa de asta si de salvarea victimelor Au dat voie acum sa se construiasca si fara autorizatie. Min muncii nu verifica cine lucreaza in constrjctii Nicusor primar de Bucuresti nu este ajutat de institutiile guvernamentale si prefectul se alinta. Pa a la cutremur cade casa pe noi. Verifica cineva calitatea materialelor folosite la constructii? Ex am vrut cumpar fier pentru constructii adus din Turcia . Zici ca este din plastilina. Moartea se vinde la kg si fara spaga nu ridici un wc.

  2. Prin anii 90 am cunoscut o persoana care lucra la contabilitatea unei firme de constructii. Si-a cumparat insa apartament nu de la firma respectiva ci intr-un bloc de dinainte de 1990. Mi-a spus ca in niciun caz nu ar cumpara de la firma la care lucra (contabilitate), stiind cum lucreaza, fara respectarea reglementarilor tehnice privind betonul.

Leave a Reply