Fostul lider PSD si premier Adrian Nastase a dat un interviu in Adevarul. El subliniaza ce nu merge bine in PSD si Guvern, in opinia sa :
Vi se pare că în acest moment PSD are candidat pentru prezidenţiale?
Poate există, dar nu a fost identificat. Înainte de Congres au avut loc nişte reglări de conturi. De la Congres trebuia începută o discuţie în legătură cu profilul candidatului. PSD a avut un scor istoric la parlamentare, dar ca număr de voturi a avut 3,2 milioane de voturi. Pentru turul doi la prezidenţiale e nevoie de peste 5 milioane de voturi. De unde iei încă două milioane de voturi?
Cum se raportează PSD la toate aceste lucruri? Sunt aproape de ideile socialiştilor europeni sau merg spre zona iliberală? Sunt anumite voci, precum Darius Vâlcov sau Codrin Ştefănescu, care merg spre discursul iliberal.
O greşeală pe care o face PSD în momentul de faţă e că a introdus în funcţionarea sa delictul de opinie. Un partid mare nu poate să funcţioneze cu un singur punct de vedere. E de neînţeles cum un partid la guvernare, în loc să adune oameni, să adauge primari, consilieri, elimină felii de partid, ceea ce duce la o limitare a forţei lui. În aceşti doi ani de guvernare, România nu a făcut o reformă a Justiţiei aşa cum trebuie, nu a fost repornită şi finalizată reforma Constituţională. Formula de regim semi-prezienţial este dăunătoare. E o maşină cu doi şoferi, cu două volane, fiecare conduce în fiecare direcţie. Iohannis spune că a aşteptat-o pe Viorica Dăncilă să se prezinte la el. Dar ce, Viorica Dăncilă e salariată la Cotroceni? E o formă de umilire. Cotroceniul nu reprezintă Mecca.
Dumneavoastră cum aţi lucrat cu domnul Iliescu?
Foarte bine! Ne consultam.
A contat faptul că eraţi din acelaşi partid.
A contat. Fie mergem pe varinta Republică Parlamentară, fie pe varianta Republică Prezidenţială, ca SUA. Oamenii care sunt aduşi în structurile guvernamentale nu mai sunt specialiştii de altă dată, ci sunt oameni veniţi din organizaţiile locale. De aici scăderea calităţii. Dacă iei din carnetul de telefon diverşi oameni să-i pui în anumite locuri, calitatea guvernării scade. Am observat acelaşi lucru şi la alte partide.
Aţi fost premier. Sunteţi oameni dintre actualii miniştri pe care i-aţi fi păstrat în Cabinetul dumneavoastră?
Răspunsul ar fi delicat. Contează foarte mult felul în care dai forţa necesară unui ministru să acţioneze. Dacă are tot timpul vergelele deasupra capului, trebuie să meargă când la partid, când la guvern, când la organizaţia locală, lucrurile nu vor merge. L-am descooperit pe ministrul Şova abia când nu a mai fost ministru. Când nu mai are nimic de pierdut, a vorbit mult mai bine. N-am înţeles de ce a fost schimbat domnul Fifor de la Armată.
A semnat un tabel împotriva lui Liviu Dragnea.
Ne întoarcem la delictul de opinie. E o greşeală pe care Liviu Dragnea o face. El ar fi trebuit să ia lucrurile din scrisoare şi să le pună în discuţie. Lucrurile de acolo erau necesare pentru revigoarea partidului. În loc să se facă o restrcuturare a Guvernului, s-a mers pe ideea de remaniere. Am scris: dacă veţi face remanieri, îl faceţi pe Iohannis arbitrul jocului, ceea ce s-a întâmplat. Trebuia modificat programul de guvernare. Nici Vechiul Testament nu a rămas imuabil. Venţi şi cu un mesaj pentru Europa, pentru că nu puteţi să ignoraţi complet rezoluţia de la Bruxelles. Acum, o să fie pusă rezoluţia la congelator. Un vot în Parlament era o ocazie de a face amnistie şi graţiere în interiorul partidului. Nu poţi veni să vorbeşti despre amnsitie pentru întregul popor, când nu elimini oameni în propriul partid. Trebuie făcut un efort la nivelul unui grup de înţelepţi în partid.
Mai sunt grupuri de înţelepţi?
PSD trebuie să dea nişte mesaje. În Guvernul meu erau 17 miniştri care erau profesori universitari. Alături de doamna Andronescu ar mai trebui aduşi câţiva profesori.