Fostul lider PSD si premier Adrian Nastase a dat un interviu in Adevarul. El subliniaza ce nu merge bine in PSD si Guvern, in opinia sa :

Vi se pare că în acest moment PSD are candidat pentru prezidenţiale? 

Poate există, dar nu a fost identificat. Înainte de Congres au avut loc nişte reglări de conturi. De la Congres trebuia începută o discuţie în legătură cu profilul candidatului. PSD a avut un scor istoric la parlamentare, dar ca număr de voturi a avut 3,2 milioane de voturi. Pentru turul doi la prezidenţiale e nevoie de peste 5 milioane de voturi. De unde iei încă două milioane de voturi?

Cum se raportează PSD la toate aceste lucruri? Sunt aproape de ideile socialiştilor europeni sau merg spre zona iliberală? Sunt anumite voci, precum Darius Vâlcov sau Codrin Ştefănescu, care merg spre discursul iliberal. 

O greşeală pe care o face PSD în momentul de faţă e că a introdus în funcţionarea sa delictul de opinie. Un partid mare nu poate să funcţioneze cu un singur punct de vedere. E de neînţeles cum un partid la guvernare, în loc să adune oameni, să adauge primari, consilieri, elimină felii de partid, ceea ce duce la o limitare a forţei lui. În aceşti doi ani de guvernare, România nu a făcut o reformă a Justiţiei aşa cum trebuie, nu a fost repornită şi finalizată reforma Constituţională. Formula de regim semi-prezienţial este dăunătoare. E o maşină cu doi şoferi, cu două volane, fiecare conduce în fiecare direcţie. Iohannis spune că a aşteptat-o pe Viorica Dăncilă să se prezinte la el. Dar ce, Viorica Dăncilă e salariată la Cotroceni? E o formă de umilire. Cotroceniul nu reprezintă Mecca.

Dumneavoastră cum aţi lucrat cu domnul Iliescu? 

Foarte bine! Ne consultam.

A contat faptul că eraţi din acelaşi partid.

A contat. Fie mergem pe varinta Republică Parlamentară, fie pe varianta Republică Prezidenţială, ca SUA. Oamenii care sunt aduşi în structurile guvernamentale nu mai sunt specialiştii de altă dată, ci sunt oameni veniţi din organizaţiile locale. De aici scăderea calităţii. Dacă iei din carnetul de telefon diverşi oameni să-i pui în anumite locuri, calitatea guvernării scade. Am observat acelaşi lucru şi la alte partide.

Aţi fost premier. Sunteţi oameni dintre actualii miniştri pe care i-aţi fi păstrat în Cabinetul dumneavoastră?

Răspunsul ar fi delicat. Contează foarte mult felul în care dai forţa necesară unui ministru să acţioneze. Dacă are tot timpul vergelele deasupra capului, trebuie să meargă când la partid, când la guvern, când la organizaţia locală, lucrurile nu vor merge. L-am descooperit pe ministrul Şova abia când nu a mai fost ministru. Când nu mai are nimic de pierdut, a vorbit mult mai bine. N-am înţeles de ce a fost schimbat domnul Fifor de la Armată.

A semnat un tabel împotriva lui Liviu Dragnea. 

Ne întoarcem la delictul de opinie. E o greşeală pe care Liviu Dragnea o face. El ar fi trebuit să ia lucrurile din scrisoare şi să le pună în discuţie. Lucrurile de acolo erau necesare pentru revigoarea partidului. În loc să se facă o restrcuturare a Guvernului, s-a mers pe ideea de remaniere. Am scris: dacă veţi face remanieri, îl faceţi pe Iohannis arbitrul jocului, ceea ce s-a întâmplat. Trebuia modificat programul de guvernare. Nici Vechiul Testament nu a rămas imuabil. Venţi şi cu un mesaj pentru Europa, pentru că nu puteţi să ignoraţi complet rezoluţia de la Bruxelles. Acum, o să fie pusă rezoluţia la congelator. Un vot în Parlament era o ocazie de a face amnistie şi graţiere în interiorul partidului. Nu poţi veni să vorbeşti despre amnsitie pentru întregul popor, când nu elimini oameni în propriul partid. Trebuie făcut un efort la nivelul unui grup de înţelepţi în partid.

Mai sunt grupuri de înţelepţi?

PSD trebuie să dea nişte mesaje. În Guvernul meu erau 17 miniştri care erau profesori universitari. Alături de doamna Andronescu ar mai trebui aduşi câţiva profesori.

8 COMMENTS

 1. dacă îl ascultăm pe Codrin Ștefănescu aflăm că și A. Năstase a fost capturat de “statul paralel”.
  dl Năstase a pus degetul pe rana – discuts iliberal.

  • Interviu la Adevarul? Bleah….

   Pe urma zice Nastase : Venţi şi cu un mesaj pentru Europa, pentru că nu puteţi să ignoraţi complet rezoluţia de la Bruxelles.

   Cu ce mesaj sa mai vii cand aia de la UE stiu bine care e situatia dar aleg sa minta si sa dezinformeze mai ceva ca KGB-istii? Si sa dea o rezolutie atat de mincinoasa si ANTI ROMANIA ?

   Mesajul e unul singur: Mergem inainte cu parlament si guvern ales prin vot democratic nu cu comisarii mincinosi de tip sovietic ai UE.

 2. Recunoaște că se consulta cu președintele…dar nu vede ca blonda nu se consulta cu presedintele

 3. Cateva consideratii de bun simt si interesnte din partea unui (fost) Premier care a contat in viata politica a tarii. In privinta statului paralel sau cum il denumesc altii, este o realitate si in cea mai mare parte influenteaza in rau mersul trebilor in Romania.

 4. Nastase si PSD-ul,la guvernare,nu s-au confruntat nici pe departe cu ticalosiile unui Stat Paralel si Ticalos ca cel cu care se confrunta acum Dragnea si PSD-ul (Nastase s-a confruntat dupa aceea…dar poate ca a uitat) .Asa ca in situatia de asediu si lovituri extremiste din partea Dusmanului, care ii ataca chiar in existenta fizica si nu doar politic, nu mai este loc de a tolera junghiuri,sughituri,scandaluri si maneve si la interior care ,de fapt,slujesc si avantajeaza Dusmanul.Iar la razboi,e ca la razboi,si bine face Dragnea si PSD-ul ca taie feliile bolnave,asa cum au mai taiat si altii felii bolnave in toate vremurile si in toate locurile.Mai bine uniti,chiar daca mai putini,dar astfel sunt mai puternici,decat o mare …balega plina de carcotasi care,cel putin, carcotesc de frica Dusmanului,in loc sa fie uniti ca sa dea cu Dusmanul de pamant,dusman care le poate face, la discretie, dosare penale, fara vreo vina si dovezi,asa dupa cum deja li s-a demonstrat,cu mult circ ,in anii ce au trecut. Astfel ca in PSD, si nu numai in PSD, in situatii exceptionale se impun masuri exceptionale.

 5. PSD-ul este prost de bubuie. La moțiunea de cenzură de săptămâna viitoare aș face în așa fel încât moțiunea să treacă! Să-l vedem pe neamț ce face, neavând majoritate! Și ca lucrurile să fie clare, PSD-ul să propună același guvern, Dăncilă 2!

Leave a Reply