Producătorii de energie din surse regenerabile au oprit duminică producţia după ce preţurile au ajuns negative şi ar fi plătit dacă injectau energie în reţea, a afirmat, joi, Martin Moise, prim-vicepreşedinte PATRES.

“Atunci când proiectaţi un parc solar sau eolian obligatoriu puneţi stocare în acel parc. Din păcate, în acest weekend am avut un moment extraordinar de trist, care, din punctul meu de vedere, s-a şi întâmplat mult prea repede. Am ajuns în situaţia în care am oprit parcurile duminică. Cum preţul a fost negativ, notificarea făcută în piaţă de către operatori a fost zero. Practic, toată energia produsă de parcurile pe care noi le operăm ar fi ajuns în piaţa de echilibrare, respectiv dezechilibru pozitiv. Ori cum a spus foarte bine şi domnul Ivan (Virgiliu Ivan, directorul DEN CNTEE Transelectrica n.r.), preţul pentru dezechilibru pozitiv a ajuns până la minus 2.000 euro. Deci, practic, dacă am fi produs în acele ore am fi plătit 2.000 euro pe fiecare megawatt-oră pe care l-am fi injectat în reţea”, a declarat Martin Moise, la ediţia a II-a a Solar Energy Bucharest Summit.

De asemenea, el a menţionat că în România există o impredictibilitate legislativă extraordinară, anul trecut având loc 17 modificări pe legislaţia primară, care au un impact în continuare asupra investiţiilor.

“Acum aproape 10 ani, în 2014, atmosfera era foarte tristă. Investiţiile făcute în primul val în regenerabil erau în pragul falimentului. Statul, după ce a promis ceva, nu s-a mai ţinut de cuvânt şi investitorii atunci au intrat în disperare. Iată că au trecut 10 ani, lucrurile între timp s-au mai corectat, a fost foarte greu, a fost o luptă continuă cu statul, care în permanenţă a simţit nevoia să tot umble la legislaţie. Între timp, o parte din investiţii s-au amortizat, însă unele încă nu. Şi spun atunci când ne gândim la investiţii noi trebuie să nu le uităm pe cele vechi. În continuare avem o impredictibilitate legislativă extraordinară. Anul trecut, cred că aveam undeva la 17 modificări pe legislaţia primară, care evident, au un impact în continuare asupra investiţiilor. Şi aici aş vrea să punctez un singur lucru. Noi, în continuare în România, supra-impozităm pierderea. În calculul de supraimpozitare nu sunt recunoscute cheltuielile pentru profilare, iar cheltuielile cu dezechilibrele sunt recunoscute doar în limita a 5%”, a spus Martin Moise.

AGERPRES este partener media al Ediţiei a II-a a Solar Energy Bucharest Summit, eveniment organizat de agenţia Creative Communication, în parteneriat cu PATRES, Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România.

Leave a Reply