Potrivit unor surse oficiale, Romania va anunta anul acesta inceperea procedurilor privind exploatarea rezervelor de gaze din Marea Neagra.
Valoarea financiara si energetica a acestui proiect impune si un aspect de securitate nationala, in care Romania este deficitara.
Protejarea exploatarii, realizata de o companie privata si una a statului roman, presupune existenta unor capacitati navale de suprafata si submarine.
Desi dotarea Fortelor Navale Romane lasa mult de dorit, patrularea de suprafata o putem realiza, chiar daca puterea de foc este redusa. Presupunem ca nu va fi nevoie de folosirea ei.
Dar problema cea mai grava o constituie faptul ca Romania nu controleaza apele sale teritoriale, zona contingua si zona economica exclusiva in zona submarina.
Apele teritoriale sunt pana la 12 mile marine de tarm, zona contigua, 24 mile marine.
Romania are un submarin – Delfinul – care este andocat de 30 de ani si nu poate opera.
Acvatoriul Marii Negre a facut obiectul a peste 100 de alerte aeriene in ultimii 5 ani, pe fondul agresivitatii avioanelor rusesti.
Mai mult, de la inceputul razboiului ilegal si neprovocat lansat de Rusia in Ucraina, bazinul Marii Negre a devenit scena de razboi, sute de rachete fiind lansate din acest spatiu.
Nava amiral a Flotei Rusiei la Marea Neagra, Crucisatorul Moscova, a fost scufundata anul trecut de apararea Ucrainei, in urma unei lupte desfasurata in largul Insulei Serpilor, la doar 40 de mile marine de tarmul romanesc.
Activitatea submarina extrem de intensa a Rusiei presupune si acte de intruziune spre apele teritoriale NATO ale Romaniei, Bulgariei si Turciei.
Rusia are 7 submarine de atac, ce actioneaza 24 din 24 in Bazinul Marii Negre. Ele acosteaza periodic la Sevastopol si Novorossiysk.
Singura tara NATO ce are capacitate submarina la Marea Neagra este Turcia, iar regimul Erdogan intretine o relatie cu Moscova.
Alte state NATO nu pot aduce capacitati navale in Marea Neagra decat temporar si rotational, pe fondul prevederilor Conventiei de la Montreux (1936), considerata o vulnerabilitate pentru actuala situatie de securitate din bazinul marii.
Romania, are, asadar, o problema extrem de mare, cu o exploatare de zeci de miliarde de euro in zona economica exclusiva dar si cu protejarea apelor teritoriale si in zona contigua ce nu poate fi asigurata in zona submarina.
Fara o minima asigurare submarina, averea energetica de zeci de miliarde de euro a Romaniei din Marea Neagra este vulnerabila si poate fi oricand in pericol.
Tara noastra este obligata sa asigure in termenul cel mai scurt o solutie pentru aceasta problema ce dureaza de peste 30 de ani, dar care a devenit acuta in actualul context securitar.
#Romania
#MareaNeagra
#aparare
#securitate
#energie
#analiza
#RaduTudor