Thursday, May 8, 2025
14.3 C
Bucharest

Am trăit să o văd şi pe asta : o lege excepţională, votată in Parlament

Am trăit să o văd şi pe asta : o lege excepţională, votată in Parlament. Poate vi se pare minor subiectul, dar ca jurnalist am constatat ca acest cosmar birocratic romanesc e constituit din zeci si sute de aspecte minore, inutile, absolut enervante. Unul din ele a fost omorat ieri.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către entităţi ale statului, scrie Agerpres.

Initiativa legislativa apartine deputatului PNL George Tuţă, din Organizatia Ilfov.

Proiectul de lege completează OUG 41/2016.

“Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale. Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public”, prevede proiectul de lege.

Au votat “pentru” 291 de deputaţi, iar “împotrivă” unul singur.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

”Vreau să le mulţumesc colegilor parlamentari că au votat pentru adoptarea unei legi cu foarte puţine paragrafe, dar care are 600 de cuvinte cu multă substanţă. Legea vorbeşte scurt şi apăsat despre interzicerea copiilor inutile, care se adună la dosarul cu şină. În prezent, statul emite nişte documente pe care le cere din nou. De aceea era nevoie să facem o simplificare a birocraţiei, să mai facem un pas spre digitalizarea statului. Sunt în vigoare 800 de legi prin care se solicită copii după acte pe care tot statul le-a emis. Prin actuala lege instituţiile vor fi nevoite să recurgă la soluţii simple să transmită acte între ele, de exemplu prin email. Pe mai departe, vreau ca fiecare dintre noi să ajute la implementarea acestei legi, să îi încurajăm pe cei din administraţia publică să nu fie reticenţi la schimbare, ci să privească spre viitor”, a declarat deputatul PNL George Tuţă.

Art.I.- După articolul 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.490 din 30 iunie 2016, aprobată cu modificări prin Legea nr. 179/2017, se introduce un nou articol, art.21, cu următorul cuprins:

„Art.21 .-(1) Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţei publice centrale.(2) Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public, prevederile art.2 alin.(2) şi ale art.4 aplicându-se în mod corespunzător.

Art.II.- Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.490 din 30 iunie 2016, aprobată cu modificări prin Legea nr. 179/2017, cu completarea adusă prin prezenta lege, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.Art.III.

Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2022.

 

Hot this week

Simion : OMV a adus bunăstare în România

Candidatul partidului AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a...

PSD îi face cu ochiul lui Simion : Nu cred că mai vrea cineva în această țară să fie un Guvern ostil președintelui sau...

Social-democratul Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a declarat...

Nici o legătură cu electoratul din 2000, 2004, 2014 şi ce se petrece acum

Diverse persoane din politică sau media fac mereu trimitere...

La momentul crucial pentru țară, PSD a trădat

La momentul crucial pentru țară, PSD a trădat. Decizia luată...

Ciolacu, out. Predoiu, premier interimar

06 mai 2025 Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, l-a...

Topics

Simion : OMV a adus bunăstare în România

Candidatul partidului AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a...

Nici o legătură cu electoratul din 2000, 2004, 2014 şi ce se petrece acum

Diverse persoane din politică sau media fac mereu trimitere...

La momentul crucial pentru țară, PSD a trădat

La momentul crucial pentru țară, PSD a trădat. Decizia luată...

Ciolacu, out. Predoiu, premier interimar

06 mai 2025 Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, l-a...

Nicuşor Dan : PSD nu-l susţine, PNL susţine unanim

Nicuşor Dan : PSD nu-l susţine, PNL îl susţine...

Simion anunţă planul : îl punem pe Călin în fruntea țării

Candidatul AUR George Simion în alegerile prezidențiale a revenit,...

Ciolacu demisionează. Alt premier, alt Guvern

Marcel Ciolacu va demisiona din funcția de premier, potrivit...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img