Home Articole Amanunte despre vanatorii de munte raniti

Amanunte despre vanatorii de munte raniti

3853
4

Comunicat MApN

Buletin privind starea de sănătate a militarilor din Batalionul 30 Vânători de Munte “Dragoslavele”, implicați în accidentul rutier din 29 iunie 

Nouă din cei 13 militari din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte Dragoslavele”, răniți în accidentul rutier care a avut loc joi, 29 iunie, în apropierea localității Valea Urdei, județul Argeș, sunt internați în spitalele militare din București, Brașov și Pitești.

I. Şase militari au fost transferaţi de la Spitalul Municipal Câmpulung la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC), astfel:

– la ora 4.30 – doi pacienţi, transportaţi pe cale aeriană, la Unitatea de Primire Urgenţă a SUUMC, cu un elicopter IAR 330 MEDEVAC, din cadrul Bazei 90 Transport Aerian Otopeni. Asistenţa medicală pe durata transportului a fost asigurată de personal medical specializat din cadrul bazei aeriene.

– la ora 4.45 – patru pacienţi, transportaţi pe cale rutieră, cu o autospecială de transport victime multiple, din cadrul Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Asistenţa medicală pe durata transportului a fost asigurată de personalul medical specializat al SMURD.

În timpul transportului aerian, respectiv rutier, nu au avut loc incidente care să pună în pericol viaţa pacienţilor. Aceştia au fost preluaţi pentru evaluarea medicală, stabilirea diagnosticului şi instituirea conduitei terapeutice chirurgicale şi medicale de către o echipă multidisciplinară, constituită din medici specialişti în urgenţă, neurochirurgie, chirurgie toracică, chirurgie generală, ATI, ortopedie-traumatologie şi imagistică medicală.

La prezentare, toţi pacienţii erau echilibraţi hemodinamic şi respirator, cu medicaţie antialgică, conştienţi şi cooperanţi.

În urma consulturilor de specialitate şi a investigaţiilor clinice şi paraclinice efectuate până în prezent, diagnosticele sunt următoarele:

1. Pacient cu politraumatism prin accident rutier; traumatism cranio-cerebral minor; contuzie torace cu fracturi sternale fără deplasare; traumatism vertebral toraco-lombar cu fracturi tasare T 11, T 12, fără semne neurologice. Pacientul este internat în Secţia Clinică Chirurgie Toracică;

2. Pacient cu politraumatism prin accident rutier; contuzie toracică uşoară; traumatism vertebral cervico-toracic C7, C1; contuzie abdominală; contuzie minoră genunchi drept. Pacientul este internat în Secţia Neurochirurgie;

3. Pacient cu politraumatism prin accident rutier; contuzie severă toracică cu fracturi costale C2, C3, C4, C5 stânga şi C10 dreapta, cu revărsat pleural bilateral; traumatism vertebral lombar, cu fractură apofize transverse L2, L3 şi L4 deapta şi L1 stânga, fără semne neurologice; contuzie abdominală minoră. Pacientul este internat în Secţia Neurochirurgie;

4. Pacient cu politraumatism prin accident rutier; traumatism cranio-cerebral minor nivel I; traumatism sternal minor; fracturi arcuri costale C3 anterior şi C4 posterior; fractură luxaţie de pumn stâng cu fractură epifiză distal radius şi stiloidă ulnară cu deplasare; fractură maleolă tibială stângă, cu deplasare; plagă înţepată faţă anterioară 1/3 medie gambă dreaptă; plăgi escoriate prespinale gambă dreaptă. Pacientul este internat în secţia Ortopedie-Traumatologie și este pregătit în vederea realizării, în cursul dimineţii, a intervenţiei chirurgicale de reducere sângerând, fixare internă gleznă dreaptă, reducere deschisă a luxaţiei radio-carpiană şi fixare internă a epifizei distal de radius, cu posibilitatea montării unui fixator extern, în funcţie de câmpul operator;

5. Pacient cu politraumatism prin accident rutier; traumantism craniocerebral minor; traumatism vertebral cervical C2; contuzie genunchi drept; contuzie minoră toraco-abdominală. Pacientul este internat în Secţia Neurochirurgie;

6. Pacient cu politraumatism prin accident rutier; traumatism cranio-cerebral minor; contuzie toraco-pulmonară cu fractură de stern; contuzie minoră abdominală; policontuzii genunchi bilateral. Pacientul este internat în Secţia Clinică Chirurgie Toracică.

II. Doi răniți au fost transportați de la locul accidentului la Spitalul Militar de Urgență “Regina Maria” din Brașov, iar starea lor de sănătatea este următoarea:

1. Pacient cu diagnostic la internare: fractură 1/3 externă claviculă stânga, TCC minor fără lateralizare, evoluţie favorabilă, rămâne internat în secţia ATI;

2. Pacient cu diagnostic la internare: politraumatism în urma unui accident rutier, TCC minor fără lateralizare, BCS 15 puncte, plagă contuză vertex, plăgi escoriate facial, contuzie coapsă dreapta treime medie, contuzie gambă stânga, evoluţie favorabilă, rămâne internat în secţia ATI.

III. Cel de-al nouălea militar rănit în acest accident a fost transportat de la locul accidentului la Spitalul Militar de Urgență “Dr. Ion Jianu” din Pitești. Pacientul este în stare stabilă și se află în afara oricărui pericol.

Toţi pacienţii sunt sub supraveghere medicală, urmând tratament pentru profilaxia durerilor, corticoterapie, antibioterapie, profilaxia ulcerului de stres şi stabilizarea parametrilor biologici, fiind evaluaţi din punct de vedere neurologic şi neurochirurgical, în evoluţie.

În funcţie de evoluţia stării de sănătate echipa medical multidisciplinară va decide timpii intervenţiilor chirurgicale sau a procedurilor de mobilizare şi începerea programului de recuperare.

Vom reveni cu informaţii suplimentare, pe măsură ce vor apărea noi date medicale, semnificative pentru evoluţia stării de sănătate.

———————– 

http://www.rador.ro/2014/11/03/documentar-ziua-vanatorilor-de-munte/

 

4 COMMENTS

  1. Dupa cum spuneam…aveti un accident in orice zona din provincie muriti acolo la spitalul comunal iar daca sunteti caz special ( militari, demnitari, securisti , mari afaceristi ) muriti in elicopter pana ajungeti in Bucuresti.

    Concediu placut, vizitati muntii Romaniei si daca aveti oftica pe straini nu uitati sa faceti reclama sa vina si ei la noi in Romania. Nu avem sosele nu avem spitale si doctori dar veniti nu ratati sa faceti turism la noi !

  2. D-le Radu Tudor va stimez pt activitatea de jurnalist pe probleme de securitate, dar ma revolta declaratiile dv legate de un domeniu in care probabil nu aveti nicio filiatie : cele legate de oportunitatea reactivarii clubului de fotbal de mare traditie “Rapid Bucuresti”. Acesta brand sportiv este inca viu in inimile miilor de suporteri giulesteni. Numai un antiroman feroce( nu cred ca este cazul dv) sau un ignorant poate avea o astfel de pozitie negativista.Spre stiinta dv cetatenii acestui oras nu se hranesc numai cu alimente ci cu hrana sufleteasca pe care le-o ofera spectacolele culturale sau sportive.Starea de bine a cetatenilor care simpatizeaza un club sportiv nu este egalata de nimic ca atunci cand echipa favorita castiga.A fost o crima faptul ca acest club mult iubit a fost lasat sa moara odata cu multe alte branduri romanesti , iar initiativa de a revigora acest club trebuie salutata.

Leave a Reply