O declaratie socanta pentru diplomatia mondiala, cu efect de tsunami in planul securitatii, a fost facuta de cancelarul german Angela Merkel.

Ceea ce se credea ca poate fi evitat se intampla : ruptura majora intre americani si europeni, pe fondul declaratiilor si deciziilor imprevizibile & periculoase ale presedintelui Donald Trump, suspectat de relatii subterane cu Rusia.

Afirmatia facuta de Merkel capata dimensiunea unei revolutii in planul securitatii mondiale. Alianta SUA – Europa sta la baza celei mai puternice aliante militare din istorie : NATO. Miza este atat de mare incat intrebarea cinica este : cine crapa primul, NATO sau Trump? Instinctul meu natural anticipeaza un raspuns pe care n-as vrea sa-l redau chiar acum.

Daca Angela Merkel spune ca Europa nu se mai poate baza pe sprijinul militar al SUA pentru apararea continentului, atunci tot ce s-a intamplat din 1949 prin Tratatul de la Washington este pus direct si imediat in pericol.

Daca investigatia din SUA va ajunge la concluzia ca Trump si oamenii sai au avut legaturi solide cu Rusia lui Putin, atunci noi vedem astazi efectele catastrofale.

Ruptura SUA – Europa si destabilizarea majora a democratiilor occidentale este ceea ce si-a planificat Rusia de ani buni. Si pare ca reuseste. Lovind, absolut paradoxal, chiar prin deciziile luate peste Ocean de un presedinte care intoarce lumea politica si mediul de securitate cu fundul in sus !

Cand Donald Trump a spus in campania electorala “NATO is obsolete” m-au trecut fiorii pe sira spinarii. Am sperat ca gandurile sale tulburate vor fi limpezite de hard-lineri republicani, de generalii Pentagonului (personal de Jim “Mad Dog” Mattis) dar si de alti oameni grei din administratia americana care inteleg ca Alianta Nord Atlantica nu echivaleaza cu serialul The Apprentice.

Romania, aflata pe randul din spate al avionului cu aliati, va resimti foarte puternic turbulentele relatiei SUA-Europa. Vom avea mari dureri de cap, greturi, varsaturi, vertijuri peste rafuiala politica interna absolut irationala.

Fara o aparare aliata perfect functionala, asa cum este in NATO, nici o tara europeana nu poate face fata, de una singura, imenselor provocari de aparare si securitate care vin din Est, din Sud si din alte parti ale lumii. Cat despre Flancul Estic al NATO, din care face parte Romania, abia a inceput intarirea acestuia prin programul ERI, aprobat de Congresul SUA. Romania e o miza majora in acest mic Plan Marshall pentru Europa de Est. Ati vazut postarea anterioara cu sumele investite in bazele militare romanesti. Fara NATO, nu e pace.

De aceea functioneaza ireprosabil din 1949 pana azi. Anul viitor se fac 70 de ani.

The perfect storm is here.

————-

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, joi, că Europa nu se mai poate baza pe Statele Unite pentru a fi apărată, adăugând că Uniunea Europeană trebuie să-şi ia destinul în propriile mâini, relatează Deutsche Welle.

Merkel a subliniat că Uniunea Europeană are nevoie de o politică externă unitară şi puternică, din moment ce Blocul comunitar nu se mai poate baza pe SUA pentru ”a o apăra”.

”Europa trebuie să-şi ia destinul în propriile mâini. Aceasta este sarcina viitorului”, a declarat Merkel.

În urmă cu două săptămâni, în cadrul unei vizite oficiale la Washington, Merkel a exprimat intenţia consolidării capacităţilor militare ale Uniunii Europene, pentru a reduce dependenţa de Statele Unite în materie de securitate.

În contextul retragerii Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul semnat în 2015, cancelarul german a afirmat că situaţia din Orientul Mijlociu ”este o problemă de război sau pace”, scrie mediafax.rohttps://www.bloomberg.com/news/articles/2018-05-10/merkel-says-europe-can-t-count-on-u-s-military-umbrella-anymore

http://www.dw.com/ro/emmanuel-macron-pentru-dw-sua-ac%C5%A3ioneaz%C4%83-gre%C5%9Fit/a-43726186

Iata materialul Deutsche Welle in care si presedintele francez Emmanuel Macron are o atitudine transanta fata de greselile lui Trump :

Emmanuel Macron pentru DW: “SUA acţionează greşit”

UE trebuie să salveze ordinea mondială multilaterală, care este pusă sub semnul întrebării de către SUA, afirmă președintele francez într-un interviu acordat la Aachen pentru DW şi ARD.

    
Preşedintele francez Emmanuel Macron în interviu cu DW şi ARD

De-a lungul interviului de aproximativ 20 de minute acordat colegului nostru Max Hofmann şi jurnalistei Caren Miosga de la postul public de televiziune ARD, liderul de la Paris a stat aproape tot timpul pe marginea frontală a scaunului, gesticulând cu ambele mâini și încercând să fie cât mai convingător în expunerea punctelor sale de vedere.

Președintele francez, în vârstă de 40 de ani, aflat în funcţie de aproape un an, a părut un om dinamic, energic, alert, dar și răbdător, pe fondul unor întârzieri de natură tehnică. Spune că este mândru că Franța s-a schimbat mult de când este preşedinte, iar acum dorește să-i convingă şi pe alţi europeni că e vremea unor schimbări. Acesta este, în linii mari, mesajul lui Macron în primul său interviu televizat acordat unui post german.

Trump greşeşte

Emmanuel Macron

Înainte de orice, s-a vorbit despre subiectul principal de politică externă. “Regret decizia președintelui american”, a declarat Emmanuel Macron cu privire la rezilierea acordului nuclear cu Iranul. “Cred că este o greșeală și de aceea noi, europenii, trebuie să rămânem ancoraţi cu determinare în cadrul acordului”. Să precizăm că, în marja acestui interviu, Macron i-a telefonat președintelui iranian Hassan Rohani, pe care l-a asigurat că UE va rămâne în acordul nuclear cu Teheranul.

Președintele Macron a recunoscut că pledoaria pe care a făcut-o la Casa Albă pentru menţinerea acordului s-a lovit de intransigenţa lui Donald Trump. “Sugestia mea pentru Trump a fost să nu ruineze totul”. Doar pentru că cineva denunţă o înţelegere, nu înseamnă că poți arunca la coş întreaga afacere. “Trebuie să o completăm și să o extindem dincolo de 2025. Este nevoie de un alt cadru”, a spus Macron, promiţând că va colabora în acest sens cu ceilalți europeni.

“Europa trebuie să salveze ordinea mondială multilaterală”

Cu toate acestea, preşedintele Franţei a susţinut că relațiile cu SUA nu trebuie percepute ca o criză. Există, de asemenea, multe interese comune în domeniul securității și al combaterii terorismului. “Există tensiuni, dar și o legătură puternică”. În disputa asupra taxelor vamale și a comerțului cu SUA, Europa nu ar trebui să fie timidă, a precizat liderul francez în interviul acordat la Aachen.

“Europa trebuie să fie respectată în această privință, suntem o mare putere comercială, SUA este un aliat și un partener, dar avem reguli şi trebuie să ne asigurăm că ele sunt respectate”. La sfârșitul lunii mai, președintele SUA urmează să decidă dacă UE va continua să fie scutită de taxele vamale punitive aplicate produselor de oţel și aluminiu. Europenii au amenințat cu contramăsuri. “Cred că ne aflăm într-un moment istoric pentru Europa. Europa are sarcina de a păstra ordinea multilaterală pe care am stabilit-o la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial şi care este amenințată astăzi”. Amenințată chiar de propriul lor aliat – SUA.

Merkel nu l-a dezamăgit

Emmanuel Macron, interviu pentru DW şi ARD

Emmanuel Macron a respins, parând-o cu un gest defensiv, întrebarea în legătură cu o posibilă dezamăgire pe care i-ar fi produs-o cancelara Angela Merkel, în contextul în care o parte dintre propunerile de reformare a UE întâmpină opoziţie în Germania. “Nu, deloc, nu sunt dezamăgit”, spune Macron. “Acum, Germania își va formula răspunsul la propunerile noastre și am mari așteptări. Sper că atât cancelara, cât și guvernul german se vor ridica la înălţimea acestei sarcini și că vom putem colabora pentru a construi o Europă mai puternică, o Europă suverană, o Europă mai unită”.

Euro are nevoie de uniunea de transfer”

Şeful statului francez nu poate înțelege criticile aduse propunerilor de reformă pentru UE. El nu insistă asupra necesității unui ministru european de finanțe, dar această sarcină va trebui făcută, spune el. “Nu contează cum se numeşte instituția, esenţial este scopul”. Pe termen lung, uniunea monetară nu va putea supraviețui dacă nu se ajunge la un transfer de la statele bogate la cele mai sărace. “Trebuie să ieșim din tabuuri și egoism”, spune Macron în interviu. Acest transfer este un tabu german, care trebuie să dispară. “Franța are de asemenea un tabu, și anume modificarea tratatului UE, dar și acesta va trebui să dispară. Va trebui să schimbăm tratatul”.

Anterior, președinții francezi au stat deoparte, pentru că ar fi necesar un referendum riscant. “Nu pretind că tot ceea ce propun trebuie să fie pe deplin acceptat, sunt convins că este de datoria mea să fac astfel de propuneri și acum discutăm. Status-quo-ul în Europa este rău pentru toți”. Liderul de la Paris s-a arătat optimist că, împreună cu Angela Merkel, va putea prezenta propuneri comune de reformă, înainte de summitul UE de la sfârșitul lunii iunie. “Acum trebuie să fim ambițioși”, a adăugat el.

Nu sunt un supererou”

Emmanuel Macron, laureat al premiului Charlemagne în 2018Emmanuel Macron, laureat al premiului Charlemagne în 2018

La un an după alegerea sa, Franța s-a schimbat mult, iar alte reforme sunt pe cale de a fi implementate. “Nu m-am văzut niciodată ca un supererou.” Macron are multă muncă de făcut, însă rămâne optimist în pofida multor crize din și în jurul Europei.

Joi, Macron primește prestigiosul premiu Charlemagne (Carol cel Mare) din partea orașului Aachen, care a apreciat implicarea sa în revitalizarea “visului european”. Macron a declarat că este flatat de această onoare. “Mulți oameni au crezut că este imposibil să câştigi alegeri în Franţa având obiective europene ambițioase. Însă a funcționat”, a conchis preşedintele Franţei.

 The world's biggest economies

 

Europe Is Still a Superpower

 

10 COMMENTS

 1. Singura sansa ca lumea sa revina la normal cat de cat e sa castige democratii si republicanii moderati (McCain & Co) in toamna lui 2018 si sa il dea jos pe Trump. Asta daca nu incepe un razboi inainte.

  Citeam zilele trecute un articol cum ca Trump a inceput un trade-war cu China, iar chinezii pe modelul UE din timpul administratiei Bush au targetat statele “rosii” cu soia, portocale, tutun si resurse minerale conduse de republicani.
  Va fi un dezastru economic si inceputul crizei mondiale de care se teme Romania daca in acest razboi economic Trump va implica si UE prin noi sanctiuni Iranului.

  Si din toate astea va profita Rusia prin cresterea din nou dupa 3-4 ani a pretului gazelor si petrolului, dupa ce Obama s-a chinuit enorm sa reduca influenta lor prin gaz lichefiat, noi exploatari, ridicarea embargoului Iranului, dealuri cu Norvegia si Arabia Saudita etc.

  • Germania face ce stie ea…vedeti primul razboi si al doilea razboi mondial. “Cinstita” Germanie vrea sa controleze Europa.
   Evident pretextele sunt usor de gasit vedem deja lozinca sosista de a-l elimina pe Trump ” e cu rusii” lozinca practicata in Romania.

   Intre timp Germania face tot felul de smenuri cu Rusia la fel cum a facut mereu in istorie incercand sa-si imparta prada. Ca smenarii se cearta intre ei intr-un final asta e alt poveste.

   • Trump e cu rusii! Singurii care l-au imprumutat pe Trump in criza n-au fost nici marile banci americane, nici cele germane, nici elvetienii, ci rusii pentru terenurile de golf si hoteluri si cazinourile in faliment!

    Iar din 2015-2016 incep sa apara tot mai multe detalii. Unii dintre fostii lui colaboratori de la Flynn la Cohen, toti au fost prinsi cu mana in sac!

 2. Tendintele hegemonice flagrante ale SUA, dependenta lor uriasa de industria militara, care pentru a inflori are nevoie de conflict, iata motive pentru care nu e absolut nicio surpriza ceea ce se intimpla, si chiar nu inteleg de ce unii analisti militari cu multilaterale lecturi teoretice se mira de actuala evolutie a lucrurilor.
  Exista un adevar pe cit de vechi, pe atit de actual si imuabil: puterea excesiva iti ia mintile!
  SUA par tot mai dispuse sa se arunce necugetat in aventuri care pot costa scump PLANETA! Si ar vrea sa tirasca dupa ei si state precum Germania sau Franta.
  Cit despre eternele “banuieli” privind legaturile subterane dintre Trump si Putin, cit de departe poate merge o propaganda proasta si schioapa?
  Pina una alta, SUA loveste in aliatii principali ai Rusiei in Orientul mijlociu, Siria si Iran, e motorul apropierii NATO de granitele Rusiei, iar Rusia “fura” fostul aliat de nadejde al SUA, Turcia, consolidindu-si controlul aproape absolut asupra Marii Negre si asupra unor iminente trasee de transport de importanta GLOBALA, economica.si strategica Astea sint fapte, nu elucubratii!
  Iar noi, romanii, ar trebui sa mai lasam obiceiul de a ne da viteji in apa mica si sportul scuipatului peste gard, care ne da iluzia ca sintem ombelico del mondo, ca scatoalcele vin de unde nici nu te astepti!

 3. Iar asteptari nefinalizate din vest! Va fi liber la furat si trafic de persoane in scopul muncii(sclavi) din românica! Cum ramane cu declaratia madamei “armata puternica a UE”?

 4. Acesti lideri, cei europeni, nu pot sa priceapă modul de gândire al lui Trump, care e unul conservator, de dreapta, din toate punctele de vedere, din cauza faptului ca sunt prizonierii ideologiei care i-a emanat, cea a mondialismului, a imigrationismului nestăvilit, a noii religii, cea a umanismului predicator de ipocrita si falsa toleranta, a disprețului fata de trecutul glorios al propriilor națiuni, pe care nu ezita sa-l denigreze, ca si ideea in sine de națiune sau de naționalism. De asta când Trump ia măsuri care sa fie in primul rând bune pt poporul sau, sau care sa protejeze interesele americane in primul rând, ceea ce e o forma respectabila si normala de naționalism, de patriotism, ei nu înțeleg, pt ei asta e “izolaționism”. Pt ca naționalismul e “rău”.
  Toți acești lideri sunt produsele unor medii cât se poate de toxice, ideologic vorbind, unor universități roșii, dacă se poate spune așa.
  Oricât s-ar strădui, nu pot sa convingă la infinit prin ignorarea sistematica a identității Europene, a propriilor popoare, Ascunzându-se după mult clamatele valori universaliste. Inclusiv din partea adversarilor, ce respect sa mai impună când ei de fapt se tot rușinează si se autoflageleaza, culpabilizandu-se colectiv in fata altor civilizații, care in schimb sunt foarte mândre si nici nu-si imaginează vreodată sa aibă remușcări sau păreri de rău.
  Cum le-a zis sultanul Erdogan celor 300 care au semnat petiția pt o reformare a Coranului, apropo de antisemitism, “cine sunteți voi sa va luați de ceea ce pt noi e sfânt?”. Pai da, dar e pe baza de antisemitism, știți, cu versete din Coran… “Hai marș!”
  Din cauza acestei diferențe si a raportării la propriul trecut, europenii vor pierde, in caz de confruntare majora.
  In orice caz, dacă se supăra iranienii si renunța si ei la acord, cei care vor pica de prosti, de penibili, vor fi exact Macron si cu Merkel.
  Iar Macron se cam erodează pe plan intern in Franța, foarte mulți sunt deja dezamăgiți după doar un an de când l-au ales.
  Ei vor sa-si arate muschii, dar nu realizează ca sunt in vârful unei mari șandramale care pâraie din aproape toate încheieturile. Marele lor proiect.

 5. O vrajeala ieftina si doar partial adevarata!
  SUA refuza sa apere o Europa care doarme pe coada. Sa nu uitam ca Trump a afirmat in multe ocazii ca statele NATO trebuie sa investeasca cei 2% din PIB in aparare, nu in excedentul bugetar al unor tari ca Germania, Danemarca, etc, care dorm pe coada si asteapta sa fie “aparate”!
  SUA spune: ” va aparam, dar vrem sa ne ajutati sa va aparam si vrem sa vedem asta zi de zi”!
  In afara de asta Germania tot incearca “sa gaseasca” o criza, de orice fel, astfel incat sa o propulseze in postura de salvator si astfel incat sa isi rezolve agenda europeana, care nu e altceva decat mentinerea Germaniei in postura de centru de putere economica si restul Europei in satelitii ei. In fapt nu difera cu nimic atitudinea si agenda de acum a Germaniei de azi cu cea a Gemaniei din 1939, atat doar ca mijloacele alese pentru a atinge telurile propuse sunt altele.
  E parerea mea personala, pe langa aceea ca domnul Tudor iar a nimerit “pe langa” cu geo-politica!

 6. Am ajuns să-i suport din ce în ce mai greu pe nemți. I-au întrecut cu mult pe americani la capitolul ipocrizie. Cine face afaceri cu Rusia? Americanii !!!
  Personal, dacă ar fi să aleg răul cel mai mic, aleg America, cum au făcut și polonezii.

  • Da americanii! SUA are trade cu Rusia de 38 de miliarde de dolari iar Germania doar 25.

   Ca la urechea noastra ajunge doar stirea ca “Germania cumpara gaz rusesc” asta nu inseamna ca doar ei cumpara de la rusi si doar ei au comertul cel mai mare cu rusii!

Leave a Reply