Una din cele mai controversate afaceri din ultimii 25 de ani a fost semnata si promovata de guvernul condus de Dacian Ciolos. Fara aprobarea parlamentului, Ciolos a decis sa se angajeze cheltuirea celei mai mari sume din istoria inzestrarii militare romanesti – 1,6 miliarde euro – fara aprobarea Parlamentului, asa cum prevede legea !


Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, la Antena 3, că Executivul va abroga Hotărârea de Guvern emisă de Cabinetul Cioloş în luna noiembrie privind achiziţia corvetelor multirol, care vor fi construite la Galaţi, pe motiv că este ilegală, nefiind discutată în Parlament, urmând a fi emis un nou act după consultarea Legislativului.

“E cât se poate de simplă (abordarea – n.r.), cea legală. Vom abroga hotărârea de Guvern dată în decembrie, pentru că  nu a fost dată în mod legal. Trebuia să existe înainte un memorandm care să fie aprobat în Parlament. Orice investiţie în acest domeniu mai mare de 100 de milioane de euro trebuie aprobată de Parlament”, a spus premierul.

El a afirmat că, după abrogare, se va transmite un memorandum Parlamentului, apoi subiectul va fi reluat în Guvern.

Guvernul a aprobat, pe 29 noiembrie, Hotărârea pentru achiziţia a patru corvete multirol, care vor fi produse la Şantierul Naval Damen Galaţi S.A. Valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro, inclusiv TVA, sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor.

Conform unui comunicat al Guvernului, prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare ”Corvetă multifuncţională” în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA – proiect 10514, construite şi dotate în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., precum şi a suportului logistic iniţial. ”Valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor”.

În luna februarie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că Guvernul Grindeanu ar trebui să anuleze Hotărârea de Guvern prin care Cabinetul Cioloş a aprobat procedura de achiziţie a patru corvete de la compania Damen întrucât achiziţia nu a fost nu aprobată de către Parlament.

”Hotărârea de Guvern nu putea fi adoptată fără să existe aprobarea Parlamentului. Ceea ce cred eu că va face Guvernul şi trebuie să facă este să abroge acea Hotărâre de Guvern şi să reia procedura legală care înseamnă eventual memorandum în Guvern, solicitarea de la Parlament pentru aprobare după care să purceadă la Hotărârea de Guvern care să aibă un rezultat sau altul”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Fostul premier Dacian Cioloş şi fostul ministru al Apărării Mihnea Motoc susţin că Hotărârea de Guvern privind achiziţia unor nave militare tip corvetă nu reprezintă un contract semnat sau aprobat, ci stabileşte doar procedura care urma să se desfăşoare pentru achiziţia acestor nave militare marine.

40 COMMENTS

  • Niciun ban pentru Olanda marioneta Germaniei.si sustinatoare a regimului securist paralel din Romania.
   ———————-

 1. Ar fi bine doar pentru cetăţenii români să aibă un loc de muncă pentru a supraveţui!
  Mai toţi vorbitorii se plâng de tăierile ilegale sau nu de păduri din România, dar, destui se plâng că urşii şi animalele sălbatice au invadat oraşele! Întrebare:
  – Cum să rămână animalele sălbatice în pădure dacă sunt alungate de zgomotul defrişărilor, dacă li se distruge zona în care trăiesc?
  Şi nu e vorba neaparat de lipsa hranei!
  Nu cumva e la fel cu războaiele din Siria, Irak şi de oriunde, în care li se distruge spaţiul şi zonele unde trăiesc, alungându-i!
  Am ajuns ca austriecii să alunge omul şi animalele sălbatice din zona unde s-au stabilit!

 2. Asa cum am prevazut! Dragnea ordona, grindeanu executa! Cine conduce guvernul, dle Tudor? V-am scris zilele trecute, santierul naval din Galati este singurul santier calificat sa produca corvetele. Avem 10 ani de cand producem acest tip de corveta, stiu ce vorbesc, acolo lucrez. Nici un alt santier din Romania nu produce nave militare. Va rog sa va documentati, nu vorbesc prostii! Daca ati sti situatia reala din santierul de la galati, poate v-ati schimba parerea. Va spun direct de la sursa, avem de lucru, dar nu la intreaga capacitate. De 2 ani de zile suntem trimisi in somaj tehnic, periodic, cu schimbul. Aceste corvete ar salva o parte din problemele cu care ne confruntam.

   • Dle Tudor, va rog din tot sufletul, trimiteti pe cineva sa faca un articol, sa ceara informatiile reale de la santierul din galati. Sub masca unor realizari deosebite, si este adevarat, vedeti cazul navei premiate ca fiind cea mai buna din lume, santierul damen din galati se lupta sa supravietuiasca! Exista o linie foarte subtire intre succes si faliment. Suntem amenintati an de an ca vom intra in faliment. Exista o lipsa acuta de comenzi, sunt asigurate comenzi cat sa supravietuim. Dar nu se stie pentru cat timp. Pe vremuri faceam nave pe stoc, dar acum se fac nave doar la semnarea ferma a unui contract. De aici si problema somajului tehnic, periodic. Nu avem de lucru constant, ci in valuri. Cand sunt nave putine, o parte din personal este trimis in somaj. Imi pun speranta in dvstra, ca in urma unui articol documentat corect, ii puteti informa pe cei din guvern, de oportunitatea si importanta acestui contract pentru cateva mii de familii galatene si nu numai. Dragnea si grindeanu trebuie sa stie situatia reala de la galati.

   • Deci, in 3 nov.2016 o semnalare in presa anunta calculele MApN : 800 milioane compuse din: reabilitarea celor 2 fregate; 4 corvete clasa ? … ; dotarea completa initiala si echiparea militara; constituirea unui suport de mentenanta-reparare; 14 tipuri de corvete analizate. S-a ales Damen, in speranta ca vor fi construite – coasca – la Galati, neexistand insa planuri de executie conform NATO; acele “recomandari” fiind din dotarea Indoneziei. Apoi, liniste pana la DESCOPERIREA HG ILEGALA mai ales ca se precizeaza o alta suma nenegociata -1,6 mld adica dublu fata de documentatia MApN – stabilita de Ciolos si Johannis intre Craciun si Anul Nou, cat se gandea presedintele la nominalizarea PM. Alaturi de cele 2,4 pentre transportoare sh-reparate din Germania. Pai cum mama masii? Si furt si ilegala procedura. De ce mi se pare ca seamana cu EADS? Dosar inchis de Kovesi? Si OUG 13 este importanta si nu aceste hotii? Santierul de la Constanta, ROMANESC – pute?

    • Santierul de la constanta este cel mult de reparatii navale! Documentati-va oameni buni, inainte de a deschide gura! N-au construit in viata lor nave militare!

    • In privinta sumei de achizitie, cred ca cel mai bine ar trebui intrebati cei care au stabilit aceste sume. Daca este ceva ilegal, sa raspunda penal, inclusiv ciolos. Daca nu, sa argumenteze clar dragnea&grindeanu de ce abroga ordonanta si cum se va derula in continuarea demersurile pentru achizitia corvetelor!

    • Singura problema a noastra a Romaniei, in orice directie, cea de inzestrare a MApN, constructia de autostrazi, de dezvoltare durabila a tarii, nu poate astepta, toate acestea trebuiau facute ieri. Nu inteleg de ce ne facem soarta grea prin tot felul de “manarii” ieftine de iarmaroc, contracte elaborate pe genunchi, care nu se mai gasesc (oare ?), pe tot felul de miscari birocratice inutile, etc ?

  • ba si Presedintia Romaniei pe vremea lui Base a produs corvete, serios 🙂
   una are intrarea la apa zilele astea, la Inalta Curte 🙂

 3. Un lucru este cert Marina Romaniei trebuie inzestrata cu nave, corvete, fregate sau vedete rapide la mana intaia in mod legal si transparent asa cum tot o spune dl. Ciolos care de data asta a comis-o.
  Poate ne explica cineva ce inseamna asta : “… nu reprezinta un contract semnat sau aprobat, ci stabileste doar procedura care urma sa se desfasoare pentru achizitia acestor nave militare marine.” ?

 4. oricum, remarc optimismul tuturor celor ce iau decizii, in sensul ca spera sa mai existe NATO, UE peste 7 ani!

    • greseala de exprimare. Daca nu va mai exista.
     Si nu-i ca si cum NATO e dat de la Dumnezeu. Sa admitem ca desi nu ne dorim acest scenariu nu e imposibil ci doar improbabil (intr-un viitor previzibil).

     Ideea e ca daca ciondaneala asta a declaratilor intre Trump si UE continua ne putem trezi cu un NATO mai mult de forma. Sau daca vom fi pusi sa alegem intre SUA si UE cu privire la Europa si orice alegem dispare dupa cativa ani (ma refer la asigurarea securitatii nu la entitatea respectiva) sa nu ne trezim in fundu gol, macar o armata decenta sa avem.

  • cu siguranta nu vor plati cei plecati din tara, care nu platesc taxe statului roman dar vor sa voteze atat de tare incat se fac dosare penale in tara daca nu apuca vreunu sa nu voteze pe-afara

 5. “ce face Grindeanu cu afacerea de 1,6 miliarde euro semnata de Ciolos”. Din Hotararea nr. 906/2016 nu rezulta ca Ciolos ar fi semnat vreo afacere.

Leave a Reply