Președintele american, Barack Obama, a afirmat vineri că i-a cerut direct, în septembrie, omologului său rus, Vladimir Putin, să “oprească” atacurile cibernetice, amenințându-l cu “consecințe serioase dacă nu o va face”, transmite AFP.

Revenind asupra pirateriei informatice care a vizat Partidul Democrat și a perturbat alegerile prezidențiale din SUA, Obama a arătat că era neliniștit asupra impactului potențial asupra scrutinului.

“I-am spus deci Rusiei să oprească asta și am indicat că altfel vor exista consecințe”, a asigurat, într-o conferință de presă la Casa Albă, președintele Barack Obama, care va ceda puterea republicanului Donald Trump, pe 20 ianuarie.

“La începutul lui septembrie, când m-am văzut cu președintele Putin în China (la summitul G20-n.r), am simțit că cel mai eficace mijloc de a mă asigura că asta nu se va mai produce este să-i vorbesc direct și să-i spun să oprească” cyberatacurile “și că vor exista consecințe serioase dacă nu o va face”.

“Obiectivul nostru rămâne să trimitem un mesaj clar Rusiei, dar și altora, de a nu ne face asta căci și noi putem de asemenea să vă facem lucruri”, a adăugat Obama.

Președintele american a afirmat că și Beijingul și-a redus atacurile cibernetice după avertismente similare ale Washingtonului.

“A trebuit să am aceeași conversație cu președintele Xi (Jinping) și de atunci am observat semne care arată că ei au redus, dar nu au eliminat complet, aceste activități”, a spus președintele american.

Totodată, agenția EFE transmite că, în aceeași ultimă conferință de presă din acest an, Barack Obama a indicat că, în ciuda faptului că Rusia s-a infiltrat în comunicarea electronică a Partidului Democrat pentru a afecta rezultatul alegerilor din noiembrie, mașinile de vot nu au fost manipulate iar rezultatul final este valid.

“Pot să asigur poporul american că nu a existat manipularea sistemelor de vot (…) Voturile au fost numărate de manieră corespunzătoare și mașinile de vot nu au fost afectate”, a spus Obama.

Barack Obama a afirmat de asemenea că vor fi aduse probe, la momentul corespunzător, care vor demonstra că guvernul rus este în spatele atacurilor cibernetice asupra comunicațiilor Partidului Democrat și va fi publicat un raport cu concluzii înainte ca el să plece de la Casa Albă, pe 20 ianuarie.

Obama a spus că este sigur, în baza informațiilor la care a avut acces, că Rusia a fost în spatele atacurilor cibernetice, pentru a influența rezultatul electoral, la ordinele președintelui rus, Vladimir Putin.

Președintele american a precizat că probele pentru responsabilitatea Moscovei în scurgerile de informații vor apărea când vor fi asigurate condițiile pentru a nu expune resursele americane de informații în Rusia deoarece “există lucruri pe care noi nu vrem să știe că le știm”.

Barack Obama a subliniat că infiltrările informatice au fost orchestrate la “cel mai înalt nivel în guvernul rus”, însă a evitat să-l responsabilizeze direct pe președintele rus, Vladimir Putin.

Totuși, el a amintit că “puține lucruri se petrec în Rusia fără aprobarea lui Vladimir Putin. Aceasta este o operațiune foarte ierarhică. Nu există multă dezbatere democratică”.

Obama a subliniat că Rusia poate slăbi democrația americană dacă cetățenii întorc spatele “valorilor” țării lor și s-a arătat surprins că votanți și lideri republicani au lăudat în această campanie un om politic precum Putin.

“Ronald Reagan (președinte republican între 1981 și 1989) s-ar întoarce în mormânt”, a conchis Obama, potrivit EFE.

 

5 COMMENTS

 1. Dacian Cioloș + PSD = coabitare cu Guvernul Meu
  Dacă n-ar avea motive de teamă , s-ar fi dus direct la consultări cu președintele.În schimb vorbește și se pune de acord cu Cioloș și-l laudă că ai ce discuta cu Cioloș , deși acum o lună , Cioloș era Satana la care se închină PNL care taie salarii și pensii
  Ideea de bază e că istoria se repetă , prima dată ca Tragedie , apoica o bătaie de joc !
  Până când toți românii nu-și anulează voturile , nimic nu se va schimba decât în rău !

  • Mai postac trist, acesta este mesajul de la Moscova? Anulati-va voturile si va fi bine? Inteleg acum care este reteta de succes in “alegeri” a lui Putin. Pacat ca intaiul purtator de palton al tarii pricepe mai greu si desi Putin i-a spus cum se face inca de acum 2 ani el abea acum a inteles.

 2. si pe putin l-a durut la motul de la basca.nu mai putea el de amenintarile celui mai prost presedinte american “ever”.pe obama nu cred ca il asculta nici macar nevasta,putin nici atat.sa plece sa se duca ,sa nu mai auzim de el.

 3. Directorul FBI James Comey – accorfing to journalist Ed Klein tells Trump : Russians didn’t influence election. It was just as likely that the hacking was done by people who had no connection to Russian Gov. Deci FBi sustine ca nu iar CIA ca da. Ce sa vezi vechea rivalitate FBI -CIA. Directorul CIA Brennan care lucreaza sub ordinele directe ale lui Obama. Democratii nu au inteles ca au pierdut alegerile? Haha, si la noi nu au inteles unii ca au pierdut. E o vorba devenita populara la noi pt cei ce au pierdut : ghinion!

Leave a Reply