Nu mai cumparati fructe si legume din Turcia ! Nu respecta normele UE privind toxicitatea! Foarte frecvent, ANSVSA depisteaza acest fapt si trage semnale de alarma. Hypermarketurile si pietele din Romania sunt pline de fructe si legume turcesti pline de toxine !
=========================
Peste 2,5 tone de caise şi nectarine provenite din Turcia au prezentat depăşiri a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl, în urma controalelor derulate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în perioada 5 – 11 mai, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, transmis miercuri AGERPRES.
‘Centralizările datelor furnizate de structurile de specialitate din cadrul Autorităţii arată că, în perioada menţionată, au fost înregistrate depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la probele prelevate din fructe, caise şi nectarine, provenite din Turcia. În prima situaţie, facem referire la o cantitate de 250 de kg de caise, la care buletinul de analiză a arătat o depăşire a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl. La data controlului, inspectorii ANSVSA au constatat că 171 de kg din acest lot fuseseră comercializate. Restul cantităţii de fructe, care a fost găsit în depozitul unităţii, în stare avansată de depreciere, a fost distrus. În ceea ce priveşte nectarinele, probele au fost prelevate dintr-un lot, în cantitate de 2.280 de kg. Rezultatele analizelor au indicat o depăşire a limitei maxime admise pentru acelaşi fungicid’, notează ANSVSA.
Autoritatea precizează că, atât pentru proba prelevată din lotul de caise, cât şi pentru cea prelevată din lotul de nectarine, depăşirea limitelor maxime înregistrată nu produce efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional, dar poate afecta sănătatea, în urma unui consum îndelungat a unor cantităţi mari de produs contaminat.
În prezent, operatorul economic care comercializa aceste cantităţi de fructe desfăşoară operaţiunea de retragere a acestora din acest lot, sub supravegherea inspectorilor ANSVSA.
În perioada 5 – 11 mai au fost controlate 346 de transporturi de legume şi fructe provenite din ţări terţe, din care au fost prelevate 46 de probe. La două dintre acestea rezultatele analizelor au evidenţiat depăşiri ale limitei maxime admise (probele prelevate  din lotul de caise şi cel de nectarine menţionate), restul probelor având rezultate conforme. Verificările au fost realizate în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import şi au vizat determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele provenite din import.
Kresoxim – metyl – fungicid utilizat pentru controlul rapănului (scab) şi a altor boli fungice pe o gamă largă de culturi: sfeclă de zahăr; fructe, inclusiv mere, struguri, pere; legume cucurbitacee; nuci pecan etc.

6 COMMENTS

  1. in sfarsit, cineva are sange in instalatie vorba unui basist notoriu si a depus o plângere penală fata de hans klemm, ambasadorul sua și valeriu zgonea președintele camerei deputatilor, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență . judecătoarea orădeancă florica roman demonstreaza cu legea in mana si cu toate actele si masurile aberanta facute de politia politica dna cum cei doi se fac vinovati. poate asa se cam termina si nesimtirea unora de a ne crede sclavii lor de pe plantatii si a ne da in permanenta directive de urmat ca pe vremera dominatiei rusesti. sau atunci era nasol ca aia erau rusi iar acum e de bine ca trebuie sa urmam ordinele americanilor? ceea ce e si mai interesant e ca judecatoarea cere arestarea preventiva, in spiritul masurilor luate mereu de catre dna. ea recunoaste ca cei au imunitati dar si ce usor poate lua dna-ul ce masuri vrea in tara asta fara nici o opreliste. sa vedem cum joaca luluta, alta individa care matura podelele ambasadei americane. linkul http://www.dcnews.ro/cutremur-in-dna-plangere-penala-impotriva-ambasadorului-sua-hans-klemm-i-a-lui-valeriu-zgonea_505905.html prezinta intreaga motivare a judecatoarei. poate asa se mai astampere toti ambasadorii astia care nu-si respecta statutul si ne iau de fraieri. si au si de ce cu atatia turnatori si lingai care napadesc pe la ambasade.

    • Alex, multumesc! Asta chiar e o veste buna! Si, din pacate, sint asa de putine, in ultimii 12 ani! Majoritatea legate de guvernul Ponta. Si, surpriza pentru mine, vestea asta buna nu vine de la Radu Tudor. Probabil, judecatoarea respectiva e rusoaica, sau ceva…
      Cred ca totusi nu speri ca procurorii n-o sa “ingroape” speta, dar e bine ca semnalul a fost dat!

  2. Şi de ce se continuă importurile? De cît timp scriu despre minunile autorizate pentru îmbolnăvirea populaţiei cu bună ştiinţă? La lidl găsim roşii tari şi coapte la preţ de 4 lei, parcă e oul roşu intact! Căpşunile de pe tarabă ”amestec” de import cu naturist la preţ de 5-7-8 lei, un gust oribil !
    Cu bună ştiinţă şi intenţionat se îmbolnăveşte poporul prin acceptul compromisurilor în toate domeniile ! Bănuiesc că e un plan prestabilit pentru tot ce se va pune în practică fără nicio opoziţie sau comentariu(cred că de 2-3 ani de zile scriu despre aceste manevre care s-au descoperit în ultimile luni de zile inclusiv ‘înarmarea’ cu obligaţii pe o perioadă lungă nedeterninată fără să fie în prim plan nivelul de trai al omului)!
    Halal economie de piaţă! Nu cumva e economie de vieţi?

  3. Atentie ! Atentie ! Ce fac toate autoritatile (tinute pe banii contribuabililor) care controleaza tot ce intra in tara, mai ales alimente. Cu astia s-ar putea ca populatia Romaniei sa nu se mai scoale de la masa sau a doua zi dupa consumarea alimentelor strazile oraselor sa fie pustii.
    Cata lipsa de responsabilitate.

  4. Oare stie cineva cu exactitate care legume din piata sunt din Turcia sau din Romania ? Daca ii intrebi pe vanzatorii din piata, ei declara ca sunt “romanesti, din localitatea “X” ” si ca sunt….”f.f.f.f.f. bune!” (ca asa scriu ei pe eticheta cu pretul). Dupa gandirea lor, probabil ca trebuie sa stim doar cate “f”-uri are produsul respectiv, iar pretul si/sau locul in care sunt cultivate nu mai are importanta…

Leave a Reply