Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a spus, joi, la Bucharest Forum 2015, că România se află pentru prima dată în istoria sa “de partea bună a graniţei” şi că are “o vocaţie extraordinară de a fi punte” în regiune, având datoria de a o folosi pentru a proiecta stabilitate, democraţie şi prosperitate.
“Pentru prima dată în istoria noastră, ca ţară de graniţă, suntem în interiorul unei comunităţi a valorilor din care am făcut parte dintotdeuna, din punct de vedere cultural şi axiologic. Suntem, pentru prima dată, de partea bună a graniţei, în partea sigură. Avem o vocaţie extraordinară de a fi <punte> în această regiune şi avem o datorie şi o responsabilitate, pentru noi ca ţară, dar şi pentru comunitatea de valori din care facem parte, de a folosi această vocaţie de a fi <punte> pentru a proiecta stabilitate, democraţie şi prosperitate în regiune“, a declarat ministrul de Externe, la Bucharest Forum 2015.
Ministrul Aurescu a amintit, în acest context, de parteneriatul strategic cu SUA, care este “dimensiunea capitală a politicii externe şi de securitate a României” şi de prezenţa forţelor SUA pe teritoriul României, care este un factor reasigurator esenţial.
Aurescu a vorbit despre summitul NATO de la Varşovia din 2016, unde România va susţine consolidarea şi adaptarea aliaţilor NATO, având în vedere complexitatea provocărilor cu care se confruntă Europa în momentul de faţă.
De asemenea, Bogdan Aurescu a subliniat importanţa unei colaborări mai strânse între UE şi NATO, intensificarea atenţiei faţă de interesele europene în Asia Centrală şi faţă de securitatea energetică şi cibernetică.
“România este pregătită pentru responsabilităţile sale, ajutând la ocrotirea unor astfel de iniţiative la nivel regional, având în vedere asigurarea stabilităţii şi securităţii, în beneficiul aliaţilor, statelor membre şi partenerilor”, a spus Aurescu.
De asemenea, ministrul a amintit de întâlnirea şefilor de stat de pe flancul estic de la Bucureşti, care va avea loc la începutul lunii noiembrie. “Trebuie să ne facem cunoscute punctele de vedere asupra consolidării flancului estic, care nu sunt direcţionate către nicio ţară, ci pentru a promova stabilitate şi securitate în regiune şi ca reasigurare a aliaţilor de pe flancul estic de angajamentul puternic al NATO faţă de apărarea acestora”, a spus şeful diplomaţiei române.
Bogdan Aurescu a vorbit despre propunerea avansată de România de înfiinţare a unei Curţi Internaţionale împotrivaTerorismului şi a arătat că atacurile recente de la Ankara demonstrează necesitatea unei abordări unitare asupra terorismului.