Boala cu care se confruntă în prezent tot mai mulți tineri
Stresul zilnic, dieta dezechilibrată și administrarea de antibiotice fără recomandarea medicului pot provoca o afecțiune cu care se confruntă în prezent tot mai mulți tineri: sindromul de intestin iritabil sau de colon iritabil. Această sensibilitate excesivă a intestinului se manifestă prin semne și simptome care pot fi greu de suportat: crampe, dureri abdominale, greață, vărsături, tranzit intestinal accelerat sau încetinit. Deseori, episoadele de constipație pot alterna cu diareea, sunt legate de orarul meselor, și pot dura săptămâni sau luni.
În timp, în lipsa unui tratament adecvat, persoanele cu colon iritabil pot pierde în greutate și pot dezvolta anxietate ori depresie, iar calitatea vieții lor va fi afectată în mod considerabil. În plus, semnele și simptomele intestinului iritabil pot fi provocate și de alte cauze. În mod frecvent, manifestările clinice se pot agrava atunci când pacientul consumă anumite alimente, astfel încât afecțiunea poate fi confundată cu o alergie alimentară sau cu intoleranța la gluten, care necesită o altă abordare terapeutică. De aceea, este necesar un consult de specialitate, la un medic gastroenterolog, pentru stabilirea diagnosticului corect și recomandarea tratamentului adecvat.
După consultul de specialitate, medicul poate recomanda o serie de analize de laborator și investigații imagistice, pentru a exclude alte cauze care pot determina simptomatologie similară. Cea mai importantă investigație indicată în astfel de cazuri este colonoscopia, care poate exclude alte afecțiuni, precum cancerul colorectal, polipii colonici, bolile inflamatorii intestinale sau diverticuloza. Medicul poate indica însă și alte investigații, precum endoscopia digestivă superioară, ecografia abdominală sau radiografia abdominală. Pentru a exclude o posibilă alergie alimentară, gastroenterologul poate indica și teste specifice.
După stabilirea diagnosticului de colon iritabil, medicul va recomanda tratamentul potrivit, în funcție de severitatea simptomelor. De cele mai multe ori, schimbarea stilului de viață, cu respectarea unui regim alimentar mai strict, poate fi suficientă pentru gestionarea afecțiunii. În alte situații, medicul poate indica și un tratament medicamentos.
La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor digestive. Consultațiile de gastroenterologie sunt realizate de medici empatici și foarte bine pregătiți, iar analizele de laborator și investigațiile imagistice necesare sunt efectuate cu echipamente performante, de ultimă generație. P
La Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca, pacienții au acces la colonoscopie și la endoscopie digestivă superioară efectuate în cele mai bune condiții de confort și siguranță, cu sedare, în regim ambulatoriu sau cu spitalizare de zi. Pentru ameliorarea semnelor și simptomelor provocate de colonul iritabil, pacienții primesc tratament personalizat, inclusiv sfaturi de nutriție, pentru stabilirea unei diete echilibrate, potrivite cu nevoile fiecăruia.