Analistul Bogdan Chirieac scrie un editorial foarte interesant pe DC News.

Ce ar face Rusia să ia înapoi Europa de Est?

De ce ar fi oare în stare Rusia pentru a readuce Europa de Est înapoi în sfera sa de influenţă? Putem doar să presupunem şi, în sprijinul formulării ipotezelor de lucru, merită să urmărim ce se întâmplă astăzi la Moscova.

Observatorii occidentali aflaţi în capitala Federaţiei Ruse sunt înmărmuriţi. Posturile de radio şi televiziune dau comunicate ca în vreme de război. Canalul de ştiri Rossia 24 difuzează reportaje despre pregătirile pentru un nou război sau despre situaţia adăposturilor nucleare din Moscova. Se discută despre exerciţii de apărare civilă ce vor implica timp de o săptămână… 40 de milioane de ruşi.

Ministerul Apărării anunţă că, la baza navală de la Tartus, din Siria, rușii au operaţionalizat baterii antiaeriene capabile să distrugă avioanele militare americane sau să lovească în flota din Mediterana. Lumea vorbeşte despre raţionalizarea pâinii şi existenţa unui stoc-tampon de alimente pentru situaţia în care liniile de aprovizionare pentru populaţie ar fi tăiate de bombardamentele aeriene.

Această nebunie menită să pregătească psihologic populaţia Rusiei pentru un război iminent a apărut după eşecul negocierilor americano-ruse de la Geneva în privinţa Siriei. Totul a pornit de la un bombardament ruso-sirian, întreprins la Alep, care a distrus practic şi oraşul, şi populaţia rămasă acolo, după ce Statul Islamic pusese piciorul pe teren.

Manevra este o pregătire psihologică, nu atât pentru ruşi, cât pentru americani, în aşteptarea următoarei reuniuni americano-ruse, fireşte a “ultimei şanse”, tot din Elveţia, de la Lausanne. Ignorând preţul încă scăzut al petrolului şi embargoul impus de Uniunea Europeană, Rusia îşi încordează muşchii atât militar, pe teren, în Siria, cât şi psihologic, acasă, antrenând pentru asta zeci de milioane de persoane. Vladimir Putin pur şi simplu vrea o felie mai mare de influenţă în Orientul Mijlociu. Şi, pentru asta, pune la bătaie toate resursele.

Iar acum revenim la întrebarea de la începutul textului privitoare la Europa de Est. Cine crede că Rusia s-a resemnat cu gândul că a pierdut influenţa asupra unei jumătăţi din Europa este contrazis de ultimele decizii politice ale Moscovei. De altfel, pe nesimţite, lucrurile au avansat în ultimii ani. Nu vorbim aici despre relaţiile preferenţiale ale Rusiei cu Germania. Ele sunt deja intens analizate chiar în presa germană, cel mai adesea în termeni laudativi, în nici un caz cu îngrijorare.

Vorbind strict de Europa de Est, o analiză a regiunii este impresionantă. Ucraina este hăpăită la propriu, teritorial, de Rusia. Republica Moldova, abandonată de Europa, este readusă la ordin prin intermediul serviciilor ruseşti ce controlează economia micii republici. În Ungaria, Viktor Orban face jocul Rusiei în Europa, fără să fie, în niciun fel, taxat de la Bruxelles. Cât despre Bulgaria lui Boiko Borisov este bine să reamintim publicului din România că apropierea culturală, etnică, religioasă şi istorică dintre bulgari şi ruşi este mai profundă chiar decât cea dintre români şi italieni. Serbia a revenit, în mod natural, după intervenţia NATO, din 1999, în Frăţia slavă. Cehia este tot mai eurosceptică, preşedintele ţării dorind şi el un referendum de ieşire din Uniune, după modelul Marii Britanii.

Ce se poate face cu România? Nimic direct. Oricât ar fi de supăraţi pe viaţă, românii nu s-ar alia niciodată cu ruşii. Istoria recentă a compromis pentru multă vreme legăturile politice şi economice profunde. Şi totuşi, indirect, situaţia actuală din România ar putea fi favorabilă Rusiei. În niciun stat din lumea occidentală lupta politică, combinată cu folosirea Justiţiei ca armă, nu a ajuns la un asemenea nivel. În ciuda creşterii sale economice record, România nu a fost niciodată atât de vulnerabilă. Mai puţin de 8% din capitalul ţārii a rămas românesc. Aproape 4 milioane de români sunt în afara graniţelor, investitorii străini având o gravă problemă cu forţa de muncă instruită, calificată. Piloni fundamentali ai statului modern, sănătatea, educaţia, drepturile omului, inclusiv dreptul la o Justiţie independentă sunt putreziţi.

De partea cealaltă, Rusia este tot mai coerentă în demersurile sale de revenire ca superputere mondială, lucru imposibil de realizat fără o prezenţă consistentă în Europa.

În România, clasa politică pare total blocată de acţiunile anticorupţie, administraţia – cea mai ineficientă din Uniunea Europeană prin prisma absorţiei fondurilor europene – a ajuns aproape dăunătoare cetăţeanului. Avem o singură speranţă: că ştiu ei, americanii, ce fac în România. Deşi, văzând dezbaterile Clinton-Trump, un fior rece mă ia pe şira spinării.

http://www.dcnews.ro/ce-ar-face-rusia-sa-ia-inapoi-europa-de-est_518885.html

 

11 COMMENTS

  1. Din pacate Romania este deja in mana rusilor.
    Nu stiu cum nu vedeti cate benzinari nol si cat de bagat e gaspronul in tara, plus canale de propaganda pe net si tv, asta ca sa nu mai discutam de umarul pus la distrugerea economiei.
    Guvernul pus de la bruxeles, plin de marionete ruzesti, nu fac decat jocul, ungariei si al rusiei.
    Sunt ferm convins ca in caz de ceva nasol, pe noi o sa cada toata napasta, din pacate.

    • <>
      Intelegerea intre generalii SRI si KGB a fost inca din 1990 urmatoare: Noi in Romania voi in Moldova.
      S-au impartit teritoriile d-aia nu vedeti afaceri ale raketilor in Romania dar nici un semn de unire din partea guvernelor Romaniei.
      Europa evident ca a abandonat Moldova caci nimeni n-o cerea aici in Romania.
      —————————————————–
      Rusia poate lua Ucraina si eventual Moldova dar in Romania n-or sa intre decat daca e al 3-lea razboiul mondial. Ce sa faci cu o populatie total ostila?
      —————————————————
      Stiu americanii ce fac? Uitati-va ce ambasador aveau aici. Gitenstein trimtea lui Podesta email pe adresa john.podesta@gmail.com spunand ca nu sunt fraude la referendum.
      Pe gmail ????????????? Doamne …asa or fi instruiti diplomatii americani. Ah am uitat la noi nu trimit niciodata diplomati, ma intreb daca or avea macar liceul facut.

  2. poate ar fi intesant sa rememoram inceputurile chestiunii: americanii vor sa faca o conducta de gaze din Arabia Saudita si pina in Europa via Turcia ca sa faca un ban cinstit si sa le-o traga rusilor. Pe traseu, ghinion, Siria se opune. Asa ca se inventeaza ISIS (latura sunita, adica cu Arabia Saudita) si brusc aparae dorinta de democratie si in Siria. Sirienii si rusii se prind de schema si contraataca. Intre timp, multi arabi se cred martiri si para si un ISIS latura siita (sprijinita de Iran). Tuturor le-ar conveni ca nordul Irakului si estul Siriei sa devina un fel de alt stat (ISIL, dupa Obama) da nu si sirienilor si rusilor. Nici turcii nu sunt fericiti ca astfel kurzii fac rost de arme si nu se stie ce poate urma. Turcii cam ezita, americanii se basica, rusii sunt cooperanti si se incerca nu numai crearea de tensiuni intre turci si rusi dar si debarcarea lui Erdogan. Treaba nu ies, turcul se supara rau, rusul se pregateste sa atace zona care ar fi devenit un culoare intre Iran si Siria. Masacre, suferina, morti – pentru nimeni nu mai conteaza. Rusii si sirienii, beneficiind si de prietenia Turciei, ataca intii la Alep si ar fi urmat Mosul, adica good bye planului initial american. Americanii se vad cam infrinti si o iau inainte, atacind ei (cu proxi, desigur) la Mosul. In paralel, se gindesc sa faca ceva si Rusiei care i-a umilit si in Ucraina si in Crimeea si poate si Chinei (dar China, nu acum). Cel mai probabil vor deschide toate fronturile posinile si vor folosi toate mijloacele de care dispun, toate cu proxi.
    Vine iarna, acolo e mai racoare si e numai bine de razboi. Toti se pregatesc cit pot, rusii au avantajul ca sunt mai aproape, americanii sunt mai tari in general.
    Pariez ca multe se vor intimpla intre 15 decembrie si 15 ianuarie, cind Vestul civilizat e in vacanta si nu baga de seama.

    • Analiza d-lui Chireac este ca de obicei una pertinenta si foarte la obiect iar, toate raspunsurile la ceea ce se intampla la rusi vin din partea @vicontelui de ghencea. De altfel chiar americanii au anuntat o riposta la adresa rusilor, iar, astia se pregatesc pentru ce-i mai rau. Cu certitudine au informatii la care noi n-avem acces. Americanii au bagat extrem de multi bani in zona de conflict care inca nu s-au intors si nervozitatea este foarte mare.

  3. ii doare pe rusi la motul de la basca de europa de est.atat timp cat intre ei si europa au state pro-ruse(belarus) sau in conflicte interne(moldova,ukraina,georgia)deci nu pot intra in nato este ok.singurul lucru care cred ca ii irita este aderarea statelor baltice la nato.acolo degeaba provoaca un conflict intern inter-etnic ca nu mai conteaza.deocamdata marea neagra si ukraina sunt securizate,obiectivul principal este orientul mijlociu unde ii pot lovi pe americani la buzunar si in orgoliu.daca in noiembrie castiga clintonita am pus-o.daca iese tacanitul mai avem 4 ani de “pace”.

  4. 🙂 🙂 ne salvează americanii care deja ne-au împătţit în 2 buzunare: buzunarul lor şi rus. Fiecare îşi respectă înţelegerile până la …noi ordine

  5. Cel mai bine ar face politicienii nostri sa relanseze cu motoarele turate la maxim industria de aparare care la data marelui deranj era bine pus pe picioare.

  6. Ai dreptate Anonimule…la Revolutia din 1989 , ARMATA era dotată şi obligatorie… Acuma avem “profesionişti” cu praştii.

  7. Romania e doar o frunza in vantul international. Am fi putut avea relatii perfecte, la nivel diplomatic cu Rusia si avand in vedere pozitia geostrategica puteam chiar initia o operatiune diplomatica de mediere intre SUA si Rusia, pozitia strategica a Romaniei fiind perfecta pentru o asemenea negociere in termeni diplomatici si de strategie, in schimb avem o relatie dezastruoasa cu Federatia Rusa. Lupta diplomatica trebuia dusa mereu pentru a obtine cele mai bune avantaje pentru tara noastra, in schimb avem o tara “de mana a doua” vazuta din afara ca o tara bananiera. Protectia noastra ne apartine, nu cred ca NATO va interveni vreodata in apararea Romaniei in cazul unui conflict cu Rusia, nu cred asta. Doar sistemul de la Deveselu nu confera un obiectiv strategic suficient pentru a apara Romania. Eu cred ca un conflict ne transforma clar in no man’s land….

  8. “În niciun stat din lumea occidentală lupta politică, combinată cu folosirea Justiţiei ca armă, nu a ajuns la un asemenea nivel” pai ok, Rusia speculeaza asta DAR sa va aduc aminte ce ambasada o decoreaza pe Kovesi?!?!

Leave a Reply