Analistul politic Bogdan Chirieac a afirmat, luni, în contextul conflictului dintre tabăra care o susține pe Viorica Dăncilă și cea care este de partea Gabrielei Firea că dacă Dăncilă va pierde postul de prim-ministru PSD va fi aruncat în opoziție până în 2024.

“Doamna Dăncilă are un avantaj prin faptul că este primul ministru în funcție. Câtă vreme ocupă funcția aceasta partidul este mai degrabă tentat să rămână alături de dânsa.

Pierderea locului de prim-ministru aruncă PSD în opoziție și opinia mea e că va fi în opoziție până în 2024. E foarte greu să revii în momentul acesta, iar ca urmare doamna Dăncilă va pierde și președinția partidului. Deci, întrebarea este dacă pe 29 iunie, la congres, doamna Dăncilă este sau nu prim-ministru în funcție. Dacă este, are prima șansă la președinția partidului. Dacă nu, cu siguranță nu are nicio șansă”, a spus Bogdan Chirieac, la emisiunea “Punctul de întâlnire’, la Antena 3.

https://www.antena3.ro/politica/scenariu-soc-ce-s-ar-putea-intampla-cu-psd-si-viorica-dancila-524679.html

https://www.dcnews.ro/chirieac-pandele-replici-spumoase-la-antena-3-vreau-sa-stiu-raspunsul_662680.html

3 COMMENTS

  1. “Chiriac spune cine va cistiga batalia…”
    ia sa vedem!
    in esenta predictia este : va cistiga Dancila sau nu va cistiga Dancila.

    dom’le, mare analist, clar ca e tare priceput. Cine s-ar fi gindit la asa ceva?

    Cam asa se face presa la Romanica: unu nu zice nimic, altul il citeaza spunind ca a zis ceva; sau ca nu a zis ceva, totuna e, clicku sa vina…

  2. Orice analiza a datelor venite din teren, la ora actuala, e sortita infirmării fiindcă, vorba lui Badea, ti se blochează creierul—organul analitic, deh—la auzul și vederea muntelui de tâmpenii și viermuielilor care domina peisajul politic in urma scrutinului din 26 mai. Dar, cu maxima prudenta, Chirieac spune—și se poate spune, in general— ca in lupta pentru controlul asupra partidului premierul Dancila are “avantajul” rezistentei pe poziții, deci al tăriei de caracter necesară unui lider pe timp de criza, iar coana Firea îl are pe acela de a fi “profețit” dezastrul PSD sub conducerea lui Dragnea și, deci, al clarviziunii necesare unui “reformator” al partidului. Personal, nu cred ca Firea poate reforma nici măcar bucătăria lui Pandele, soțul d-sale,—deja scăpat din ograda odata cu lansarea candidaturii la prezidențiale—darmite “ferma” PSD, in timp ce Dancila, ca premier de avarie, nu va putea face altceva decât sa mențină statu quo pana ce impotenții de la UE, ex-liderii Juncker-Timmermans-Tusk vor fi scăpat întregi din dezastrul mandatului care tocmai expira, in chinuri, cu episodul Moldova. Și niciodată, istoricește vorbind, un lider de avarie nu va deveni vârf de lance in lupta pentru cucerirea de noi poziții, nu pentru ca i-ar lipsi tăria de caracter, forța și curajul necesare oricărei “ascensiuni” politico-militare ci pentru ca poseda pragmatismul necesar iesirii dintr-o stare de criza de care nimeni nu vrea sa-și amintească după victorie. Fabius Cunctator a adus înfrângerea Cartaginei dar triumful a fost acordat Scipionilor, Kutuzov l-a împins pe Napoleon in Stepa înghețată unde și-a pierdut fala armatelor imperiale dar laurii i-au fost pusi pe frunte tzarului Alexandru—pastrand proporțiile, Dancila, “tuta” lui Dragnea, va intra in istoria PSD, și-a neamului, doar ca lider al rezistentei și numai după multe revizuiri și reinterpretari ale documentelor epocii( in care va apărea ca “trădătoare” pactizând cu dusmanul! Desigur) Pe de alta parte, romantismul necesar oricărui reformator ii lipsește complet coanei Firea care, in afara pletelor blonde fâlfâite in vânt peste trandafirii rosii ai social-democrației, nu prezintă nici una din caracteristicile unei icoane a “revoluției” din partid sau de aiurea, de pe Mapamond; e doar o gospodina— frumușică și focoasa, pe placul spectatorilor de tip Chirieac— ieșită cu lingura sa bata bețivii care ii iau cu asalt cămara, nici vorba sa facă altceva in caz de victorie decât sa-l servească la masa pe cavalerul de Malta, Adrian Nastase și generalii lui, oricare vor fi aceia care-i vor fi urmat strategia. Aici are dreptate bătrânul securist Petrov (Basescu pt intelectualii lui și alți tovarăși de drum) Firea nu e “material” de lider dar, la orbirea de care da dovada electoratul roman in clipa de fatza, cine știe ce se mai poate întâmpla- s-ar putea s-o ia careva in serios și pe ea, cum a luat in serios și surcelele liberale gen Turcan, Gorghiu & Co sau tinichelele useriste gen Chichirau.

Leave a Reply