Directorul general al Airbus, Thomas Enders, este investigat de procuratura din Viena pentru fraudă legată de o comandă de avioane Eurofighter în valoare de 2 miliarde de dolari făcută de Austria acum 10 ani, transmite Reuters preluata de news.ro.

Ministerul Apararii din Austria a dat in judecata Airbus, pe care il acuza de inselaciune si frauda privind o comanda de doua miliarde de euro pentru avioane de lupta Eurofighter, din 2003, anunta joi agentia APA, citata de Reuters.

Enders şi Airbus, care se numea Compania Europeană de Apărare Aeronautică şi Spaţială (European Aeronautic, Defense and Space Company – EADS) pe vremea când comanda aeronavei a fost stabilită, au negat orice delicte.

Enders era directorul diviziei de apărare a EADS când a fost semnat contractul.

O ancheta ministeriala incheiata in 2016 a conchis ca Airbus si Eurofighter au indus in eroare Austria, cu intentii de frauda, in legatura cu pretul de achizitie, scrie APA, fara a cita surse.

Austria a comandat initial 18 avioane Eurofighter, dar a redus comanda la 15 in 2007. Apoi a cerut o revizuire a comenzii facute cu patru ani mai devreme, in urma unor acuzatii de dare de mita.

Contractul a fost controversat de la inceput. Aproape imediat dupa anuntarea sa, in 2003, au aparut acuzatii ca politicieni, membri ai administratii si altii au primit bani, prin intermediari, pentru contracte suplimentare care au insotit achizitia.

Evioanele Eurofighter sunt construite de un consortiu care include cel mai mare grup aerospatial din Europa, Airbus, compania britanica de aparare BAE Systems si grupul italian Leonardo.

Desi contractele suplimentare au facut parte din acord pentru a genera afaceri pentru companiile austriece, costurile acestor contracte ar fi trebuit raportate separat.

Procurorii austrieci si germani ancheteaza dosarul de ani de zile, iar procurorii din Munchen se asteapta sa incheie procedurile preliminare pana la jumatatea anului.

Airbus coopereaza cu ancheta germana, precum si cu alte trei investigatii privind presupuse nereguli pe pietele de aparare sau de securitate, inclusiv cu o ancheta britanica privind un contract in domeniul comunicatiilor cu Arabia Saudita, in valoare de 3,3 miliarde de dolari.

EADS este vizata si de o ancheta penala in Romania privind contractele pentru securizarea frontierei.

 

1 COMMENT

Leave a Reply