Carmen Iohannis, sotia presedintelui Romaniei, a ramas profesor la Sibiu. Ea s-a pronuntat in legatura cu o dezbatere din ce in ce mai aprinsa privind dorinta unor parinti de a-si scoate definitiv copiii de la scoala.


Carmen Iohannis a declarat, duminică, la Sibiu, răspunzând unei întrebări, că este mult mai bine ca un copil să fie într-o şcoală, iar acest lucru este atât în beneficiul lui, cât şi al familiei, adăugând că oamenii sunt ”fiinţe sociale” şi trebuie să fie cât mai mulţi împreună.

”Este mult mai bine să fie (n.r. – copilul) într-o şcoală, într-o comunitate, este în beneficiul lui şi al familiei. Nici nu se compară, suntem fiinţe sociale, trebuie să fim cât mai mulţi împreună, aşa ne simţim bine”, a spus jurnaliştilor Carmen Iohannis.

Soţia şefului statului a participat, duminică după-amiază, timp de o oră şi jumătate, la evenimentul “Kids Day” din cadrul turneului de tenis Sibiu Open, unde s-a întâlnit cu mai mulţi copii care practică diverse sporturi, a făcut poze cu aceştia, apoi a jucat tenis.

În urmă cu câteva zile, cântăreaţa Dana Nălbaru scria pe blogul său că, împreună cu soţul său, actorul Dragoş Bucur, şi cu fiica lor de nouă ani, Sofia, au decis să o retragă pe fetiţă de la şcoală şi să înveţe în sistem ”home schooling”.

”Am retras-o pe Sofia de la şcoală. De tot. Am ales ca ea să înveţe în sistem home schooling despre lucrurile care îi plac şi fără constrângeri, fără competiţii impuse, fără note sau calificative. Ne-am gândit bine înainte de a lua această decizie şi ne-am făcut temele înainte de a ne arunca spre un asemenea viitor”, a scris Dana Nălbaru.

Postarea cântăreţei a stârnit numeroase reacţii în presă şi pe reţelele de socializare.

15 COMMENTS

  1. Foarte bine ca exista competitia de opinii, foarte bine ca avem libertatea de expresie si de a putea lua decizia pe care o consideram corecta din punctul nostru de vedere. MA BUCUR CA ACEST GUVERN TEHNOCRAT INTR-ADEVAR VREA PROGRES PRIN ANUMITE REFORME! Pacat ca pesedeul prin capii sa-i corupti ne tin in loc impotrivindu-se de fiecare data la nou 🙁

  2. Ma bucura faptul ca in calitatea domniei sale de Prima Doamna, profesoara fiind, face referire la “homeschooling” si asa este “suntem fiinte sociale”, as adauga sociabile. Nu ne aflam in indepartata Canada, dincolo de Cercul Polar, nici in pustiul Australiei sau undeva in Alaska, ne aflam in Romania intre oameni si ne place nu ne place trebuie sa interactionam prin viu grai cu atat mai mult copii, noua generatie si asa vaduvita de jocurile copilariei prin acest mediu virtual, extrem de nociv la varste fragede si chiar mai tarziu.
    Pana la urma este alegerea parintilor care isi iau pe umeri o mare povara, aceea de a fi raspunzatori mai mult decat 100 % de viitorul propriului copil.

  3. Ce reactie putea sa aiba un profesor ? Mai ales unul care socializeaza cu elevii si nu se cpoate desparti de ei chiar daca la Bucuresti in Vila Lac ar duce o viata pe care multe doamne din politica si nu numai au visat-o sa o aiba….Pe partea cealalta si sotii Nalbaru-Bucur au dreptate.Ei au “evadat” din Bucuresti intr-un sat din Ciolpani(stiam eu,acum vad ca spun Balotesti,ma rog nu are importanta) unde scoala poate ca este departe,nivelul invatamantului poate ca lasa de dorit,parintii sunt mai tot timpul plecati in turnee sau la Bucuresti deci un sistem de a urma clasele la domiciliu ester optiunea cea mai buna de departe.Nu cred ca este o dezbatere,nu ai ce sa dezbati ambele pareri sunt pertinente toti au dreptate in felul lor.Deranjeaza mai mult ceea ce a spus doamna Andronescu cea care doreste ca directorii de scoli sa fie numiti dupa parlamentare adic iar clientela politica fara perdea.Urat !

  4. suntem sclavii moderni ai socetatii romanesti adusi la stadii de animale unde cetateanul merge la munca pentru un pumn de mancare si e umilit in fel si chip in fata functionarului public rusine

    • Societate romaneasca. Pe bune?? :))
      Pai asta inseamna sa fii de dreapta. :))
      Ai aflat cam tarziu.
      Baga si tu doua sau trei joburi, sau pune-o de o afacere.
      Fii si tu de dreapta.
      Ce draq.
      Hai ca nu e greu.
      Bagi 34 de ore pe zi de munca si gata.

  5. i-as retrage si eu daca as putea sa le asigur un program serios de scoala la domiciliu. Da nu pot.
    Asa ca ramin sa contemplu spagile obligatorii (daca nu vrei sa-ti fie copilul lejer marginalizat si usor persecutat) invitatiile deloc subtile de a cotiza la “after”ul profesorilor, cotizarea idioata la tot felul de manuale si culegeri care ofenseaza logica si limba romana, pierderea de vreme de la ore (la unele care se tin profii mai vorbesc la monilul propriu, mai stau nitel pe FB iar alea care nu se tin nu se tin si gata ca n-a venit profu), sedinte inutile cu parintii, profi fara chef deranjati din afacerile lor, excursii cu comision la profi de la agentia de turism, clase suprafotate doar sa se cheltuie (comision!) banii din fondul clasei sau subdotate, clase hiperaglomerate, parinti fara preocupare fata de odraslele lor, copii care demult ar fi trebui lasati reletenti sau exmatriculati, concursuri cretine (pa baza de cotizare), etc etc
    Scoala nu ii invata decit golaneala. Si nu e vina profilor ca au ajuns milogi, e vina unui sistem care programatic vrea sa scoata timpiti. Si reuseste, pe unii facindu-i chiar si doctori in stiinte.
    Intreg sistemul e defect, inadecvat, desuet, corupt, mizer si ilogic.
    Si tanti asta care n-are copii imi zice ca suntem fiinte sociale? Ca sa tin copilul la scoala de timpire onligatorie? Si chiar daca ar avea copii, ca nevasta de presedinte sau macar ca nevasta de “scula” cum sunt si altele (Andronescu, Daciana, etc) tot ar fi ultraprivilegiata… asa ca mai bine sa taca!
    Sistemul comunist, desi si el era imbecil si corupt (pina la un punct) macar te invata ceva ce iti folosea vag in viata, ceva cultura generala tot se prindea. Sistemul actual te invata doar sa fii asistenta la corporatie sau vinzator la mall (da si la astia, daca le iei casa de marcat nu stiu face adunari si scaderi…)
    Asa ca bravo Danei si lui Dragos si mult succes!

  6. Home schooling-ul începe sa revina in moda ca urmare a cresterii violentei in școlile de ciclu inferior-dar, deocamdată, e doar atat, o moda, adoptată in principal de familii din protipendada in care mama nu lucrează sau lucrează la domiciliu. Desigur, copilul trebuie sa dea examen la “stat” daca vrea sa reintre in sistem–si vrea, pt ca altfel nu intra la universitate-in esența, insa, nu se întâmpla mari cotituri in educarea “fiintei sociale” in afara sistemului. In primul rând, nu e vorba de izolare socială fiindcă pustiul/puștoaica nu sta in casa cu preceptorul sau guvernanta angajata de părinții săi, după modelul sec XXIX ci merge la tot felul de cursuri prin școlile “alternative” ca elev “audient”, adică fara obligații de examen si note ca sa promoveze clasa, face un milion de sporturi si activități “creatoare”(muzica, dans, teatru, pictura, ikebana si te miri ce, uneori toate deodată intr-un an) deci e in contact cu “societatea”, minus cea a mahalalelor cu droguri, gangs si alte plăgi pe care părinții vor sa le evite. In al doilea rând, copiii nu se mai joaca împreuna liber, cu copiii din cartier sau colegii de clasa, ci in cadrul unui program regulat, in “play groups” formate din doua-trei familii in care mamele, casnice toate, se oferă sa supravegheze si copiii celorlalte sa nu caza din pomi, sa nu treacă strada aiurea, sa nu Se înece, etc cand se duc in parc sau la piscina, deci, nici aceasta parte a vieții sociale a copilului școlit la domiciliu nu e prea diferită de a celor integrați in sistem. INTR-un fel, scoala la domiciliu e un mod de a lua controlul, din partea parinților, asupra mediului in care trăiește fiul/fiica si, uneori, asupra formației lui intelectuale pe anumite discipline neglijate de scoala publica (muzica, de exemplu, sau umanioare, in general considerate “neproductive”/nerentabile de Deștepții curriculumurilor). Exista si cazuri in care copilul este ciuca bătăii de joc agresive a colegilor de la scoala publica, pe motive mai mult sau mai puțin vizibile (handicap fizic, obezitate, alergii cu efecte neplăcute ca “muci” in scurgere continua, dar si faptul de a fi “tocilar” sau “pârâcios”) si se recomanda parinților o “pauza” de la activitatea normala; sunt totuși, cazuri izolate, fiindcă profesorii si psihologii școlari sunt obișnuiți sa depisteze “bullying”ul (tortura socială) si sa-l dezamorseze pana nu ajunge insuportabil sau chiar criminal (sinucideri provocate de presiunea clasei asupra unui elev), iar, pe de alta parte, fenomenul e mai degrabă caracteristic școlilor private unde parintii au influența asupra administrației si chiar a corpului profesoral potrivit cu sumele investite pentru educația copiilor. Banalitățile emise de madam Johannis nu merita nici o atenție, noua burghezie românească va adopta un model sau altul după cum se schimba moda in occident.

  7. pai cea mai sociala fiinta este chiar Dna Iohannis, care nu poate fara fuste scurte si selfie-uri cu teenageri, masini decapotabile de pisi la 50 de ani si o deja deranjanta sete de “centrul atentiei” cu orice pret pt generatia facebook. eu chiar cred ca e oarecum cu ceva probleme. pana la urma, orice fusta prea scurta inseamna o teama de a trece neobservata (nu sariti, n-am spus-o eu). si varsta da cu agravante 🙂

Leave a Reply