Ana Maria Topoliceanu și Tudor Breazu achitau 10.000 euro lunar pentru plata unui grup de persoane (“postaci”), al căror rol era de a posta comentarii în favoarea Elenei Udrea și a PDL București, folosind identități fictive pe paginile de Internet ale unor ziare sau portaluri de știri.

“S-a stabilit că inculpații Breazu Tudor Liberiu și Topoliceanu Ana Maria foloseau sumele obținute din infracțiunile de luare de mită pentru plata unor servicii efectuate în interesul organizației București a Partidului Democrat Liberal și al inculpatei Udrea Elena Gabriela, cu știința acesteia”, se arată în referatul în care DNA cere prelungirea arestării preventive pentru Elena Udrea.

Spre exemplu, Breazu și Topoliceanu achitau lunar suma de 3.000 de euro persoanei care a coordonat într-o perioadă echipa de comunicare a organizației PDL București, după care s-a ocupat exclusiv de comunicarea publică a Elenei Udrea.

“De asemenea, inculpații achitau sume care ajungeau uneori la 10.000 euro lunar unui grup de persoane, pentru care foloseau titulatura ‘postaci’, și al căror rol era de a posta comentarii sub identități fictive pe paginile de internet ale unor ziare sau portaluri de știri.

Aceste persoane primeau zilnic de la persoana care s-a ocupat de coordonarea echipei de comunicare mesajele pe care trebuiau să le promoveze, după care accesau paginile de internet care le erau indicate și comentau articolele relevante pentru a canaliza opinia participanților la aceste discuții în direcția dorită.

‘Postacii’ erau plătiți în funcție de numărul comentariilor formulate, pe baza unor statistici ținute de acest coordonator al echipei de comunicare a organizației PDL București, care s-a ocupat exclusiv de comunicarea publică a inculpatei Udrea Elena Gabriela”, mai spus procurorii.

DNA mai arată că toate aceste plăți se realizau fără a fi întocmite documente justificative, cu știința Elenei Udrea, care primea periodic informări pe mail cu privire la situația plăților și la eficiența ‘postacilor’ de la Tudor Breazu și de la coordonator.

Cu privire la aceste împrejurări, Elena Udrea a precizat că unele plăți se făceau din fonduri care nu erau înregistrate în evidența partidului, provenind de la persoane sau firme care nu doreau să le fie cunoscută calitatea de donator.

În referat apare și un fragment de la confruntarea care a avut loc joi la sediul DNA, cu răspunsurile date de Elena Udrea.

“Întrebare: Știați că Breazu Tudor, Cristi Călugăru, postacii și materialele promoționale erau plătite de către doamna Topoliceanu Ana Maria?

Răspuns: Pe Breazu Tudor îl plăteam eu. Dacă au fost situații în care l-a plătit Topoliceanu Ana Maria, în mod cert ulterior banii aceia au fost recuperați de Topoliceanu. Cristi Călugăru știu că primea bani de la partid și separat, în afara contractului. În total probabil că era această sumă de 3.000 de euro. Suma din afara contractului era plătită de Topoliceanu Ana Maria, din ce știu eu, din bani de la partid, de unde se făceau toate plățile. Erau situații în care partidul deținea fonduri care nu erau înregistrate în contabilitate și care proveneau, de exemplu, din contribuțiile de la sectoare, din donațiile membrilor și au fost și cazuri în care candidații au contribuit cu sume de bani.

Au fost situații în care acești bani nu se înregistrau. Deși nu se ținea o evidență a acestor sume, conducătorul fiecărui sector știa cu cât a contribuit, astfel încât nu era dificil de ținut socoteala. Este posibil ca o evidență a sumelor neînregistrate în contabilitate să fi fost ținută și de contabilă. Nu știu cu cât erau plătiți postacii. Știu doar că au funcționat câteva luni în perioadă de campanie electorală, erau studenți din partid care inițial au lucrat gratis, dar era ineficient și apoi s-a luat decizia să fie plătiți și nu aș ști să vă spun la cât ajungeau sumele, probabil la cât a spus Topoliceanu Ana Maria. Presupun că postacii erau plătiți din aceeași bani care se foloseau la partid.

Întrebare: Primeați de la Cristi Călugăru o situație detaliată lunar cu numărul de comentarii ale postacilor și cu sumele plătite acestora?

Răspuns: Posibil da, dar nu stăteam să le citesc având în vedere că erau mii de comentarii.

Întrebare: Știți dacă domnul Horațiu Țica a făcut asemenea donații neînregistrate sau a plătit cheltuieli ale partidului?

Răspuns: Nu cunosc personal, dar cred că a fost candidat la Consiliul General și este posibil să fi făcut. Se întâmpla și se întâmplă la toate partidele, fără excepție, ca firme și persoane care doresc să facă donații sau sponsorizări să nu vrea să apară în această calitate, de teama repercusiunilor politice ori a scandalului mediatic care s-ar declanșa ca urmare a asocierii cu un partid sau altul. În acest context, puteau fi firme și persoane care să fi sprijinit campania PDL, fără să fi dorit ca lucrul acesta să fie cunoscut în mod public. Dacă voi identifica vreun caz, voi face precizări”.

DNA precizează că, în condițiile în care dispozițiile Legii nr. 334/2006 interzic în mod expres finanțarea partidelor politice prin plata unor sume care să nu se regăsească în contabilitate, eludarea acestor dispoziții imperative demonstrează că Elena Udrea a cunoscut și a acceptat proveniența infracțională a sumelor de bani folosite pentru funcționarea organizației pe care o conducea, potrivit Agerpres.

—-

Şeful echipei de postaci ai Elenei Udrea recunoşte că articolele de propagandă de pe internet erau plătite cu bani negri.

Mai mult, postările împotriva Antenei 3 au fost şi ele făcute la comandă, iar pentru asigurarea campaniei defăimătoare la adresa postului nostru s-au plătit bani în plic, fără ca ei să fie înregistraţi sau fiscalizaţi.

La emisiunea Q&A, colaboratorul Elenei Udrea a vorbit deschis despre cum se fac şi cum se plătesc campaniile de promovare pe internet.

http://www.antena3.ro/actualitate/cristian-calugaru-la-q-a-postacii-elenei-udrea-platiti-din-bani-negri-287748.html

http://www.antena3.ro/politica/rusii-de-la-lukoil-l-au-sponsorizat-pe-traian-basescu-in-campania-din-2009-242031.html

http://www.dcnews.ro/ambasada-sua-implicata-in-disputa-anaf-antene-de-un-cont-fals-de-facebook_498099.html

https://www.washingtonpost.com/news/the-intersect/wp/2014/06/04/hunting-for-paid-russian-trolls-in-the-washington-post-comments-section

http://www.theatlantic.com/international/archive/2014/08/the-kremlins-troll-army/375932/

 

 

53 COMMENTS

 1. Domnule Tudor asta nu înseamnă că Dan Voiculescu este nevinovat.Campanii la care face-ți referire se găsesc si pe conturile “vedetelor” A3,personaje fără poză sau cu poze fictive.

 2. Din păcate s-a aflat preţul acestor susţinători.
  Cumva se ştie sau a aflat cineva valoarea lor?
  Se pare că preţul şi l-au echivalat cu valoarea: zero

 3. In mod normal ar trebui sa aflati si cat platesc pesedistii,au invadat netul cu asa ceva mai sunt si agramati saracii.Nu de alta dar ca sa faceti o medie.stiu ca Ponta nu avea banii doamnei Udrea.Dar PSD are mai multi in principiu suma totala iese cam pe acolo.Daca nu stiti despre cine vorbesc va spun eu,cei care va injurau in ultimul timp ca i-ati lasat din brate pe Ponta & Co si va acuzau ca aveti noi preferinte in zona liberala.Eu asa injuraturi nu am vazut la altii.

  • cei mai multi pontisti intoleranti care ne injura cand chemam (si) pe cineva de la PNL in emisiuni au identitate asumata si IP-uri ok. Cam 20% sunt false, din propaganda fostului mare sef IT….

   • In opinia mea nu exista pontisti. Termenul e fortat si inventat probabil tot de acei postaci platiti. Cred ca oamenii care va reproseaza orientarea catre PNL sunt doar intens anti-basisti, care nu pot uita ca PNL s-a unit cu PDL-ul basist. Eu personal sunt mai moderat si, desi nu-i suport pe PNL-isti, nu am nimic impotriva sa fie invitati la Antena 3.

   • Nu era vorba de invitatii PNL din studiou.Vorbeam despre reactiile de pe FB cand de exemplu Dana Grecu (singura care mai incerca sa pastreze un echilibru nelasandu-i nici pe unii nici pe altii sa minta cu nerusinare) mai apostrofa cate un pesedist din studio.Dupa 3-4 episoade din acestea vuia pesedimea pe net,o faceau in toate felurile vezi doamne cum a indraznit asa ceva ca audienta le-o face PSD-ul deci recurgeau si la santaj.

  • Mozzie,mergeti la DC NEWS si cititi postarile lui Postolache si Alin Nitu(mai sunt si altii) si atunci sa ceti vedea care sunt mai rai?!

 4. Ce pacat ca erau studenti platiti…
  Pana la ce grad de degradare morala au ajuns tinerii din ziua de azi…

 5. Domnule Tudor, eu îi întreb pe Facebook cât e tariful actual la postare și nu vor să răspundă. Cred că s-a diminuat fondul pentru postaci și le este rușine să răspundă. De asemenea, postează mai mult, semn pentru mine că trebuie să tasteze mai mult pentru aceeași sumă ca altă dată și pentru ca mațele să nu le mai dea semnale acustice.

 6. Helloooo!
  Institutul Naţional de Scriptologie I.N.S.
  Pînă la urmă:
  – CÎŢI MAI SUNTEM CA POPOR VITAL ÎN ACEASTĂ ŢARĂ? Dar fără cei care au cărţi de identitate sau flotant din interes!
  Citesc că Isărescu e şocat privind românii care trăiesc şi contribuie la trimiterea de bani în această ţară doar pentru a-i stimula financiar pe ”cartonarii” cu funcţii şi în funcţii!
  **Cifrele care l-au şocat pe Isărescu apar în studiul Fundației Lufkin pentru Antreprenoriat și Migrație (FLAME). Cercetarea a pornit de la estimarea unui număr de 5 milioane de români care lucrează în străinătate, estimare bazată pe date de la consulatele României în străinătate, în condițiile în care cifra exactă nu se cunoaște.**
  http://www.dcnews.ro/diaspora-for-a-economica-nebagata-in-seama-a-romaniei-isarescu-sunt-ocat_498129.html
  De fapt: cîţi mai suntem în interiorul ţării dacă peste 5 milioane lucrează în străinătate?
  Ne-am cam săturat de scrieri rotunjite prin metoda estimare-estimativ”ar fi cam” sau numărul se termină doar în zerouri!
  Mai vrem şi certitudine nu numai scrieri pompoase!

 7. Ce înseamnă că antena 3 se mută ? Cât timp nu veți emite ?

  • nu stim deocamdata, timpul necesar pt mutare fara intrerupere ar fi de 9 luni. daca anaf nu e de accord si de la justitie nu primim acest termen, e grava treaba

   • Nu e grava.Nu sunteti parte in decizia penala.sunteti tert. Chirias de buna credinta.daca va arunca in drum, solicitati daune.
    Off topic: A3 a fost neinspirata cu vineri,ora 15.multi tineri si mai putin tineri erau la munca.Asi fi venit si eu.Asa au venit bunicii

   • Americanii iar îl cred pe Băsescu în locul nostru . Cum ne prinde bine nouă această alianță Nord Atlantică,acuma când SUA e de acord cu dictatura ANAF în România ?

 8. Niste linkuri relevante cu ‘ postacii romani ‘, de la DNA ? Alea de le-ai pus jos, badie, sunt de la ‘ the russian army’. ce treaba au ? Ia uita-te pe fb si cauta grupurile Utopia, Autobaza, aia care isi bat pl, cam de toti. 🙂 Si nu, nu is la nicio comanda politica. Se fac raiduri la tampiti, in general. Voi, aveti nenorocul de a sari calul de prea multe ori. Cine crezi ca plateste sa ne batem joc de ‘ Traistariu ‘ ? WTF? De unde plm le scoateti, faceti sesiune de brainstorming ?
  BASE E DE VINA

 9. Sunteti din aceasi liga, aia posteaza pentru Udrea voi postati din gura pentru Voiculescu. Ceea ce e mai grav e ca voi nu va ascundeti identitatea, nu va pasa de imaginea voastra. Ce fac banii din om …

  Un postac cu identitate. FB me.

 10. eu cred ca numarul postacilor e acelasi si de-o parte si de alta. totusi minciunile dezinformarile si manipularile spuse in ultima saptamana pe antena 3 au revoltat opinia publica..una e sa dezinformezi dar sa iesi cu atacuri la copii e mai mult decat o mizerie..in viitor o sa pierdeti pentru ca am vazut un val de ura la adresa trustului si nu sunt toti postaci…

   • Stimabile Radu Tudor, ai putea face un efort totusi sa incerci sa te exprimi mai decent ???
    Nu de alta dar in loc de argumente de genul “gheata din whisky la suprafata” altii v-ar putea raspunde ” voi astia care vanturati rahatul prin ventilatoare cat ii ziulica de lunga”?

  • Ura…catre o televiziune!?..cred ca glumesti…Asta tine la un nivel infantil de perceptie..Jurnalsitul isi face meseria nu face legi..nu-ti baga mana in buzunar ca sa o alegi independent pe eba..nu-ti defriseaza tara, nu*-ti taie salariul si nu-ti creste TVA..etc…
   Poate nu ai inteles ca au apus vremurile cand toti aveau de scris doar ode si cantari…
   Ca iti place sau nu ceea ce scrie Antena …este cu totul altceva…Dar nu poti impune tu ceea ce trebuie sa se scrie…asta daca ai capacitatea de a intelege ca nu poti sa inchizi libertatea mea ca asa iti place tie..
   Cat despre dezinformari..imi vine sa rad cand imi imaginez ca tu esti cel mai informat de pe planeta ..si altii saracii .. nu.
   Antena, este un gand liber si atata timp cat va fi liber va avea sprijin din partea cetatenilor…un sprijin pe care altii si l-ar dori

  • Da, atacurile la oamenii în vârstă sunt OK? Astea nu au revoltat opinia publică ? Valul de ură nu a ajuns şi la cei care au aruncat cu lături în părintii şi bunicii nostri? Cât despre pierderi uită-te pe audienţe şi te vei convinge singur !

 11. Se mai angajeza postaci? Sunt disponibil si am si inspiratie. Nu conteaza partidul sau persoana beneficiara a postarilor.

 12. DIASPORA SI FASBUCUL A CASTIGATARA !!! Dupa ce au schimbat ,REPREZENTATII VOTANTILOR ,AIA DIN PIATA UNIVERSITATII , guvernul legal cu unul adus ….din diaspora ….urmeaza acum dupa votul la locale ,sa-i schimbe si pe cei care vor castiga tot cu diaspora , iar la toamna la votul cel mare cred ca sunt pregatiti altii tot din diaspora ,daca nici acum nu e diaspora multumita ………..!Acum ,lasati postacii sa spuna ce vor ,ca oricum noi ceilalti am ramas masca ca nimeni nu a facut nimic la schimbarea guvernului ……..VOTUL A AJUNS INUTIL ,TOTUL E ….CA INAINTE DE 1989 ,SE NUMESTE DE PRESEDINTE !!! TRAIASCA …….!

 13. Şocant! NU?
  Cu ce se mai laudă politicienii noştrii!
  Şi ce mîndri sunt!
  În ce domeniu?
  ÎN SĂRĂCIE!
  CATEGORIA ” Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţă Socială” am impresia că e pe la Bucureşti festivitatea! Văzui la tv un video cu primarii care se horesc împreună cu ”paparude dezbrăcate” chiar de mînă la horă!
  În românica se impune doar reforma sărăciei pe toate planurile dar nu şi între toate categoriile sociale! 🙂 Pe alese!
  Incredibil dar adevărat!
  Cu ce se mîndresc politicienii români şi ce reformă în forţă!

 14. Si apropo de justitie:
  1.precedent periculos, judecatoarea Risantea este anchetata disciplinar. Mai mult se incrimineaza si dr la aparare.
  Procurorul gen. Membru CSAT ?Zic ca e reprezentantul puterii JUDECATORESTI.Un procuror ?atunci desfiintam judecatorii…

 15. O sa participati la licitatia pentru vanzarea actualelor sedii confiscate? Avand drept de preemtiune trebuie sa fiti primii intrebati banuiesc? Apoi daca refuzati pretul stabilit de evaluatorii ANAF se va organiza o licitatie banuiesc? Si daca nu vine nimeni, avand in vedere evaluarile exagerate, ce se va intampla?

 16. Am scris şi eu un comentariu pe pagina de fb a “ziarului” Adevărul şi evident era împotriva “curentului” lor, cu simpla mea părere despre articolul “doamnei” Ursu ce făcea referire la articolul doamnei Oana Zamfir… Mama mia ce avalanşă de jigniri şi de comentarii de lămurire am primit pentru a mi se explica de ei, deştepţii, cât de “praf” şi “antenistă” bătută în cap sunt, sunt prea mulţi şi te fac pe tine simplu om, observator, să nu mai ai curaj să-ţi spui părerea vreodată şi astfel rămân numai ei cu noroiul lor…

 17. Problema “postacilor” lui UDREA e ca au fost plătiți din bani negri, altfel totul ar fi fost in regula/o campanie de publicitate ca oricare alta, cu un personal special afectat pentru activitatea de comunicații a candidatului respectiv. Activitatea de dezinformare, însă, tine de alte structuri remunerate cu acte in regula/pe state de plata si cadrele afectate acestei activități continua sa lucreze după cum se vede din afacerile cu pagini web clonate, conturi inventate pentru o ocazie sau alta, agenți de influența varati in discursul public sub diferite forme (acoperiți, recte) si orice alte device/instrumente mai mult sau mai puțin clasice. In general, aceste instrumente acționează coerent, practica aceeași retorica-de obicei insultătoare sau cu mesaj clar de ura la adresa categoriilor sau persoanelor vizate-si pot fi identificate, la o adică, după caracteristicile discursului. De pilda, atacul asupra Oanei Stancu-Zamfir provine clar din sectorul “salariat” care folosește un colaj de presa + Glume îndoielnice sintetizând celebrul caz de viol de la Vaslui (7 violatori, 1 victima de 16 ani) pentru a “personaliza” ținta, o Ziarista, mama de fete, in tonuri grotești (te fac de 7 ori bunica) care trimit la bancul cu Albă-ca-zăpada si fecioria ei străpunsă de 7 ori de la cei 7 pitici. In termeni de acțiune concretă, un tip numit Danilet, aparent funcționând ca judecător, membru al CSM, sesizează Avocatul Copilului pentru transgresia celebrei ziariste, mama, etc., lucru care ar putea părea normal dacă tipul in cauza ar fi mai puțin grotesc el însuși (vezi sfidarea cu zoofilia, de pilda) dar care se arată la adevăratele dimensiuni prin simpla sa reacție la eveniment.
  Pe scurt, mesajul de ura adresat ziaristei Oana Stancu-Zamfir se inspira din presa, domeniul ei de activitate, folosește retorica unui anumit tip de presa (ce-i drept, desuet, prin alura fascista a comunicării) si folosește ca întărire in lumea reală un agent de influență cu dubla retorica: jargonul utilizatorilor Internetului si limba conclavului judiciar, ceea ce probează existența unor slujbași formați si rodați in retorica dezinformării-secția decredibilizare a personalităților din presa si a ziarelor unde sunt angajați. Problema acestor slujbași e ca, spre deosebire de postacii lui UDREA & Co, ei sunt plătiți din bugete enorme, aprobate si promulgate si, deci, nu vor da niciodată socoteala pentru mizeria morala in care vor fi trăit si pe care o vor fi impus semenilor lor, pana la bătrânețea, remunerata convenabil, care va pune capăt activității lor punctuale.

 18. de la o stire veche cu postacii platiti de udrea & co ( au fost destule emisiuni la a3 pe tema asta) s-a ajuns la postacii pesede,a3 sau penelisto-basisti.probabil ca unii sunt platiti pentru asta sau altii chiar credceea ce scriu. e clar ca cei 10 ani basisti au recreat in tara ura anilor 90 de care abia scapasem. mai apare cate unul care nu mai poate de grija postacilor pesedisti agramati, nu mai poate de grija danei grecu si e suparat din cauza “injuraturilor” la adresa a3 pentru ca ” in ultimul timp ca i-ati lasat din brate pe Ponta & Co si va acuzau ca aveti noi preferinte in zona liberala”.probabil ca e cam greu sa arate vreo injuratura dar da bine si cineva chiar e convins ca pe blog e vreo injuratura la adresa a3???!!! individul aparut acum pe blog e clar ca nu a urmarit emisiunile a3 in ultimii ani si nu a vazut preferintele asumate public de realizatorii a3 pentru penelisti altfel nu ar fi debitat tampeniile astea. e interesant e ce intelege el prin “injuraturi”. probabil ca pentru unii care se cred supercelebrali fara greseala, o critica primita inseamna injuratura. faptul ca intamplator sau nu, dana grecu( sa fie clar ca mie nu-mi place modul in care se manifesta si acest lucru il scriu de ani de zile si nu acum dar asta e punctul meu de vedere) a fost singurul realizator a3 care emisiune de emisiune, indiferent de subiect, avea treaba cu ponta e una iar autodeclarata sustinere pentru penele e alta si indica pana la urma si ranchiuna pe care o poarta pesedeului si lui ponta. vad ca acum un presedinte al pesedeului penal, condamnat fie si cu suspendare, nu o prea deranjeaza frecventa atacurilor la dragnea fiind mult mai mica de cat cea la adresa lui ponta.cu greu e criticat ca joaca alba neagra cu o posibila motiune de cenzura si se face ca nu intelege ca omul e santajat cu dosarul de la iccj. ca sunt postaci pontisti? poate ca cei care il apreciaza inteleg ce a facut omul asta pentru tara cu toate bubele lui cu tot.criticii astia de duzina au ramas ancorati intr-un basism feroce de aceea si procentele de necrezut cu care e creditat baselu la bucuresti.probabil ca mai exista rasi pe creier ( asta nu e o injuratura) care abia asteapta sa-lvoteze ca primar general, abia asteapta sa reduca salariile si pensiile ( din pacate pentru ei nu mai poate face asta asa ca a delegat lucrul asta tehnobirocratilor de la bruxelles). poate ca da bine ca omul mai da un cap in gura vrenui comerciant arab sau ca vine noaptea prin redactii sa bea un whisky cu jurnalistii. cine stie?

 19. Postaci si tipologii de postaci:
  1 – la comanda = vindutii prin definitie: lui Udrea , a lui Base, SRI, etc.
  sunt clasicii producatori de umbra, de matreata si unghii, tocatori de frunza, etc.

  2 – Talebanii comunicarii = creier rudimental, logica putina si deraiata care nu suporta
  contradictoriul.

  3 – Falsii contestatori = falsa argumentatie, logica ce merge pe scurtatura, intoleranta fata de oricine si orice nu e dupa placul si asemanarea lor. Nici astia nu suporta contradictoriul, evident.

  4 – Detracatii sau clacatii (claquer) mintal si caracterial = cei mai periculosi DPV psihiatric, absenta de moralitate, sau imoralitate(ce da in amoralitate) De obicei aici se aduna ratatii irimediabil, irecuperabilii, frustratii de conditia lor umana ; de obicei dezvolta multa agresivitate verbala si la nevoie fizica. Toti cu un denominator comun: platiti din bani furati Romanilor.
  A-i califica nerusinati sau nesimtiti, e inutil pentru ei ar fi un compliment.

  Am uitat ceva, dragi postaci prezenti si azi pe blog? Curaj, daca nu va recunosteti in aceasta clasificare, revendicati locul ce vi se cuvine. E spatiu pentru lichelism si jagardism! –

  • Da Monica1, ai uitat o categorie de postaci. Prostii. Aia prosti de bubuie. Aia care pun botul la pixelul albastru.

  • buna categorisire, dar lipseste cea a autenticilor contestatari (cum cred ca e cazul meu). Altfel, cel mai bine mi se potriveste cazul 3, nu chiar pe deplin…. dar de ce as fi un “fals”?
   Libertarian, eurosceptic, nationalist rezonabil, legalist, crestin ortodox, conservator, familist, pro Trump, cit de cit cultuvat, clasa medie, straight…. o specie cam pe cale de disparitie, probabil, dar nu “fals”.

   Asta e singurul blog pe care mai scriu (hai, poate doar si la Ciutacu de 5-10 ori pe an…). Deci postac amator, din convingere si pe gratis 🙂

 20. Dupa afirmatiile ambasadorului sua cred ca steagul lor trebuia pus in poza articolului in locul celui rusesc.

Leave a Reply