Ce pot indica durerile de pelvis și urinările dificile la bărbați
Urinările dificile, mai ales pe timpul nopții, senzația de golire incompletă a vezicii urinare sau episoadele de retenție urinară pot semnala o afecțiune frecventă a bărbaților, hiperplazia benignă de prostată, mai bine cunoscută ca adenom de prostată sau prostată mărită. În lipsa unui consult de specialitate și a unui tratament pentru adenom de prostată, simptomele se pot agrava, afectând serios calitatea vieții.
Este și cazul lui Petre, un bărbat în vârstă de 71 de ani, care, timp de aproape doi ani, a ignorat dificultățile la urinare, considerând că nu reprezintă un pericol real. Totul s-a schimbat într-o zi, când s-a confruntat cu dureri pelvine acute, cauzate de o retenție urinară completă. Speriat, bărbatul a mers de urgență la spital, unde medicii i-au montat un cateter urinar, eliminând astfel o cantitate de 1,7 litri de urină. Apoi a urmat o ecografie, însă nu s-a putut vizualiza corect prostata.
Ulterior, Petre s-a programat la un consult de urologie și a efectuat și o ecografie de prostată, care a arătat prezența adenomului. Dar, pentru un diagnostic corect, medicul i-a recomandat și un examen RMN multiparametric de prostată. Investigația a confirmat diagnosticul, iar pacientul a urmat un tratament medicamentos. Cu toate acestea, după șase luni de tratament și purtarea constantă a sondei urinare, starea sa nu s-a îmbunătățit. Mai mult, a început să dezvolte infecții urinare recurente, pentru care a avut nevoie de tratament cu antibiotice. Din cauza riscurilor asociate, Petre a început să caute soluții chirurgicale.
Decizia salvatoare a venit în momentul în care s-a programat la un consult la Conf. Dr. Marcian Manu, medic primar urolog și șeful Secției de Urologie de la Spitalul Clinic SANADOR. În urma evaluării amănunțite, s-a confirmat prezența unui adenom prostatic de 100 cmc, un volum foarte mare, ce impunea intervenție chirurgicală.
Conf. Dr. Marcian Manu i-a recomandat o rezecție transuretrală a prostatei (TURP), asociată cu vaporizare cu plasmă, o procedură minim invazivă, fără incizii, care presupune îndepărtarea porțiunii de prostată ce blochează fluxul urinar. În plus, pentru retenția urinară cu care se confrunta de mult timp, a fost efectuată o cistoscopie și o dilatație a stenozei meatului uretral. Toate procedurile au fost realizate sub rahianestezie și s-au desfășurat fără probleme. P
La cinci zile după intervenție, Petre a fost externat. După o perioadă de adaptare a vezicii urinare, care devenise inactivă din cauza sondei, a reînceput să urineze normal. Pacientul spune că nu mai simțise un jet urinar atât de bun de pe la 40 de ani și, privind în urmă, regretă că nu a ales mai devreme tratamentul chirurgical. Acum revine periodic la controale de rutină și se bucură de viață fără disconfortul cauzat de adenom.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu prostată mărită beneficiază de tratamente moderne, în funcție de severitatea afecțiunii, de la metode nechirurgicale precum procedura Rezum, până la intervenții minim invazive realizate cu echipamente de ultimă generație. Datorită blocului operator foarte bine dotat, echipei medicale cu experiență și Secției ATI de categoria I, la Spitalul Clinic SANADOR sunt asigurate cele mai bune condiții pentru tratamente urologice complexe.