Achiziţionarea de echipamente militare, locuinţe pentru militari, asigurarea drepturilor pentru pensionari, îndeplinirea angajamentelor asumate faţă de partenerii strategici şi consolidarea cadrului anticorupţie la nivelul armatei sunt priorităţile Ministerului Apărării Naţionale.

În planul de acţiuni sectoriale al Guvernului, MApN menţionează ca prioritate strategică pentru 2016 constituirea de structuri multinaţionale pe teritoriul României (ian/2016-Oct/2016, care implică adaptarea structurii de comandă şi control corespunzător structurii de forţe şi îndeplinirea angajamentelor asumate cu organizaţiile internaţionale şi cu partenerii strategi.

Pe lista priorităţilor mai figurează continuarea programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2027 şi în perspectivă, creşterea nivelului de instruire şi de interoperabilitate a forţelor Armatei României, iniţierea consultărilor inter-instituţionale în vederea planificării multianuale a participării la misiuni în afara teritoriului naţional, în cadrul conceptului de Securitate Naţională Extinsă şi sprijinirea autorităţilor publice naţionale în gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Ministerul Apărării îşi propune, în 2016, şi revitalizarea unor sisteme de echipamente şi tehnică militară existente, concomitent cu achiziţionarea de echipamente/ tehnică pentru înzestrarea structurii de forţe şi consolidarea capacităţii operaţionale a forţelor din serviciul de luptă permanent, de descurajare şi reacţie imediată.

Un obiectiv al ministerului este “creşterea calităţii vieţii personalului Armatei României” prin elaborarea de proiecte de locuinţe pentru militari ?i baze militare, consolidarea sistemului general de transparenţă, integritate şi a cadrului anticorupţie la nivelul MApN, asigurarea drepturilor pentru pensionarii militari, precum şi a altor drepturi şi înlesniri pentru personalul MApN, dezvoltarea capabilităţilor medicale operaţionale şi consolidarea sistemului medical al MApN, educa?ie militară optimizată ?i revigorarea atractivită?ii profesiei militare.

În ceea ce priveşte îndeplinirea angajamentelor asumate cu organizaţiile internaţionale şi cu partenerii strategici, ministerul are în vedere participarea cu forţe la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, îndeplinirea angajamentelor asumate prin Ţintele de Capabilităţi, implementarea rezultatelor Summit-ului NATO de la Varşovia (iulie 2016-oct 2016), participarea la iniţiativele multinaţionale de dezvoltare a capabilităţilor de apărare în cadrul NATO şi UE, îndeplinirea angajamentelor asumate prin Acordul dintre Statele Unite ale Americii şi România privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României (DCA) şi Acordul între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite (BMDA).

De asemenea, se doreşte continuarea derulării proiectelor de modernizare a infrastructurii de apărare pe teritoriul naţional în cadrul Iniţiativei de Asigurare Europeană (European Reasurance Initiative – ERI) şi în cadrul Setului de Activităţi Europene (European Activities Set – EAS), continuarea colaborării în domeniul dotării prin achiziţia unor echipamente declarate EDA (Excess Defense Articles) de către SUA, îndeplinirea obliga?iilor na?ionale pentru declararea capacităţii operaţionale complete a sistemului antirachetă al SUA din Baza 99 Deveselu. 3.000 mii lei, creşterea nivelului de instruire şi interoperabilitate a forţelor Armatei României, Participarea la Iniţiativa de Asigurare Europeană (European Reassurance Initiative – ERI), Participarea la Setul de Activităţi Europene (European Activities Set – EAS.

Achiziţionarea de echipamente va presupune iniţierea programului de modernizare a fregatelor T22, etapa a II-a (martie/2016 Sep/2016), continuarea şi dezvoltarea programului Avion multirol (achiziţionarea aeronavelor F-16, iniţierea achiziţiei echipamentelor pentru structurile de supraveghere, cercetare şi recunoaştere, iniţierea achiziţiei echipamentelor pentru Sistemul de comunicaţii şi informatic al Forţelor Armate ale României, alte achiziţii pentru asigurarea capacităţii de luptă.

MApN mai doreşte revitalizarea unor sisteme de echipamente şi tehnică militară existente prin continuarea programului de reparaţii capitale aeronave (IAR 330, MiG 21, IAR 99, IAK- 52, IAR 316 B) , finalizarea procesului de revitalizare sistem HAWK–PiP-III-R, maşina de luptă a infanteriei MLI 84M .

De asemenea, ministerul intenţionează să elaboreze un plan de măsuri privind activităţile de înscriere în cartea funciară a imobilelor din patrimoniul Ministerului Apărării Naţionale şi să efectueze activităţilor specifice pentru intabularea imobilelor.

O altă prioritate este, potrivit Mediafax, dezvoltarea capabilităţilor medicale operaţionale şi consolidarea sistemului medical al MApN, prevede proiectarea unui sistem integrat de medicină operaţională, adaptat la cerinţele NATO, inclusiv în ceea ce priveşte asigurarea cu personal şi pregătirea acestuia (Iulie/2016 Sept/2016), dar şi continuarea procesului de standardizare a structurilor medicale operaţionale (stat de organizare şi dotare) prin implementarea standardelor NATO aferente( Ian/2016 Iunie/2016) şi asigurarea funcţionării sistemului medical al MApN.

12 COMMENTS

 1. Ceea ce si-a propus Armata Romana e de bun augur insa nu inteleg anumite lucruri.
  De ce trebuie neaparat sa constituim structuri multinationale pe teritoriul Romaniei, de ce trebuie sa bagam bani in niste saci fara fund cand am avut oportunitatea achizitionarii unor echipamente noi si nu s.h. ?
  Un aspect imbucurator este acela a revitalizarii unor locatii, echipamente si tehnica existente care in prima etapa nu trebuiau lasate de izbeliste si totodata aplecarea catre nevoile militarilor prin asigurarea de locuinte, achizitii de echipamente noi, instruirea acestora alaturi de militarii din structurile NATO si participarea la actiuni multinatonale.

  • americanii au donat frecvent echipamente terestre greciei, turciei, ucrainei, nigeriei. noua nu ne pot da ceva bradley, mrap, hummer, obuziere, tunuri din stocurile lor? ca bani si-au scos pe carca noastra. nici cu contractele de prin irak nu se omoara sa ne ajute.

   • Ne-au donat mrap-uri ,humve-uri si echipamente pt fortele special + cateva f 16 sa completeze lotul de la portughezi ” ca bani si-au scos pe carca noastra. ” ce sa-ti povestesc ar murii americanii de foame fara noi cat despre contractele pt irak ei ne-au contactat in legatura cu tancuri tr 85 m1 sau mai demult transportoare pt armata irakiana da ai nostrii au zis ca e prea mare deranju’ sa facem niste bani asa ca le vand rusii si ucrainenii echipamente

 2. ce frumoasa planificare dar care,ca in alti ani,nu o sa rezolve nimic din problemele armatei.vor veni cele 12 avioane f-16 pe care o sa le pierdem rand pe rand la decolare si aterizare ptr.ca nu avem piste ptr. avioane cu priza de aer atat de jos amplasata,o sa bagam o caruta de bani in fregatele engleze ptr. care si cel mai mic surub trebuie comandat in uk(au fost construite dupa sistemul anglo-saxon) cand am putea cu banii aia sa revitalizam submarinul kilo si cele patru fregate usoare care sunt construite in romania si putem sa le upgradam cum vrem,mli-84 nu stiu de ce mai e bagata ca mai sunt doar 23 nemodernizate,vestita modernizare a sistemului aa hawk e un fass ptr. ca vor pune niste radare noi israeliene sa ghideze niste rachete din anii 70 care nu pot face sistemelor de bruiaj de pe avioanele moderne samd.in consecinta planuri roz pe hartie bleu sa dea bine la public, iar la sfarsitul anului anuntul :nu au fost bani.

 3. Aliniatul 1 :
  Sa dezvolte o alta putere in stat, sub controlul lor, pentru siguranța transferului de putere in mâini aliate, atunci când trebuie făcută o “ schimbare “ .
  Aliniatul 2 :
  Investiții din banii statului cu regim secret .
  Alineatul 3 :
  Investiții … Întărirea rețelei inter-instituționale de control ( inițierea consultărilor inter-instituționale) PENTRU CONTROL(sprijinirea autorităților publice naționale în gestionarea situațiilor de urgentă ) .
  Alineatul 4 :
  Investițiile, pentru Romania, sunt necesare, intenția pare onesta. Când, de la revoluție in coace, cei de la putere au fost onesti ? …Un pic de seriozitate, sa privim situația României, Doamna învățătoare de la 1 – 4 a “ REZOLVAT-O “ ?
  Alineatul 5 :
  Șpaga pentru supușii docili, o casa in Mihăileanu (pe lângă bas, nu !, doamne ferește peste el ! ), o garsoniera, un apartament, “SERVIM PATRIA (turcescu sau alții cu sacul in spate) “ , un serviciu de control, supraveghere si supunere (consolidarea sistemului general de trasparentă, integritate şi a cadrului anticorupție la nivelul MapN), de genul D.N.A.-ului lui bas, cu judecători recomandați la o cafea (sau procurori… e tot acolo, preacinstiți magistrati cu gunoiul sub preș ), — (consolidarea sistemului medical al MapN) – cate spitale M.A.P.N. au contracte captive cu CLANUL base ???
  Alineatul 6 :
  Sunt de acord ca trebuie sa fim la nivelul N.A.T.O., dar militarii, cei care si-au riscat, isi risca si isi vor risca viata in teatrele de operatiuni, cum sunt tratati de suspusii Romaniei? base-boc le-au luat din salarii si pensii, tot ai lor sunt la butoane, la ce sa ma astept ?
  Alineatul 7:
  Mai cumpărăm niște arme vechi de la aliați la preturi “competitive “, mai investește nea tăticu (3.000 mii lei) in nu știu ce, pentru ca-i suntem dragi si suntem amărați (banii de la foștii nostri parteneri de afaceri unde controlează ei petrolul nu-i mai pupam “ veci “ ). Suntem democrați toți, noi cu 10 $ benzina – ajungem pin la colt, ei ajung in celalalt stat, ce sa-i faci?, dacă au mai multe…
  Alineatul 8 :
  Cautăm navele date de băs la “ fervechi “, le cumpărăm ca noi si le modernizăm încă o dată pe banii statului, după care le lăsăm la bănci (mai merge o dată ca băse e liber si preacinstit).
  Alineatul 9 :
  Ce-ar fi să facem si noi cum fac alții cu democrații cu “ riduri “ si să le vindem la licitație deschisă, poate careva e interesat sa duca o jucărie întreaga acasă, nu bucati, de pe unde se prăbușesc pe câmpuri, ce, piloții nostri sunt de “ second hand “ ? Cu banii de reparații necheltuiți, avioanele noi se plătesc singure, nu credeți ? Facem contabilitate… Bașca GARANȚIA DE PRODUCĂTOR !
  Alineatul 10 :
  A mai rămas ceva de furat ?, sau ceva șpăgi de luat ? Niște prinți cu revendicări ?, niște schimbări “nevinovate “ de terenuri ?
  Alineatul 11
  Scoatem sistemul sanitar din captivitatea contractelor cu clanul base, supuse la licitatii internaționale, preturile la consumabile le știu deja si copiii, săracii de ei care sunt forțați de împrejurări sa apeleze la acea tehnica medicala intodusa “ curat “, “ cinstit “ si “” transparent “” in sistemul sanitar M.Ap.N. .

 4. din cand in cand avem parte de o vizita oficiala, neoficiala sau de priietenie la licuuriciul mijlociu, germania. ba ciolanis, ba ciolos se duc … si se intorc… cum e vorba aia populara, mai pe intelesul admiratorilor pupincuristi basisto-penelisto-johannisti raman niste vizite de palmares fara rezultate pentru tara.adica pentru tara noastra. si pentru ca osesorul blogului e analist militar, articolul e despre ce ar pregati armata romana, se vorbeste si de achizitiii vad ca se uita tocmai motivul pentru care s-a dus ciolos sa-i pupe pulpana lui merkel: o achizitie de mijloace antitanc si sestemul de rigoare de vreo 100 de milioane de euro. bine bine, armata sa se intareasca dupa ce a fost facuta praf, sa ne apere de oricine, sa luam ce ne dau nemtii saracii ca vad ca o sa aiba parte de zile grele de la prietenii lor amercani pe tema vw de multe miliarde, si atunci vor si ei sa strnga bani cu lingura de la fraieri. dar sa ne ajute si nemtii lui ciolanis cu ceva e oare posibil? niet schengen( nu avem fata ca musulmanii astia care invadeaza europa cu sprijinul lui merkel)niet economie niet niet niet. cam asta ne da “marea” germanie, “motoru;” ue etc etc. atunci la atata “ajutor” primit de la nemti macar sa-i ajutam noi un pic macar cu suta asta de milioane. multumim ciolanis si tinerilor frumosi si tineri ca de prosti ii stie toata lumea.

  • hai sa nu carcotim degeaba.contractul nu este semnat cu germanii.eurospike este un joint-venture intre israelieni si germani facut ptr. ca primii sa isi poata vinde produsele in ue.sistemele at despre care vorbesti probabil ca sunt spike-mr sau minispike,sisteme portabile foarte necesare tinand cont ca armata inca are in dotare anticele ag-7 si ag-9 (care intre noi fie vorba nu cred ca mai fac fata nici macar contra ultimelor ifv-uri rusesti).si este o miscare logica tinand cont ca cele 100 de mli-84 m si puma socat sunt dotate cu acelasi tip de rachete:spike lr respectiv spike er.

 5. de cind se vorbeste despre modernizarea fregatelor din 2014 tare imi e ca ajungem acusica in 2016 si o sa vorbeasca tot de modernizarea lor la noi lucrurile se misca incet .Am vazut cum i sa luat un interviu ministrului mihnea motoc mi se pare mai praf si ca si dusa e un agramat la fiecare frava in care se exprima se bilbiea si bineinteles colos are oameni competenti ca asa ea raspuns unui tinar ca are oameni competenti nu stiu anul acesta anul acesta daca ne puteam astepta la ceva modernizari concrete deocamdata lista aceea de care se vorbeste e o simpla vrajeala si o veti vedea la anul pe lista proiectelor de inarmare

 6. Cumparati elicoptere boilor ca nu avem nici macar unul la nivelul nato,continuati sa bagati bani in fregatele alea de cacat vechi de 30 de ani!!!

 7. de la nivelul de intentie pina la fapte e o mare diferenta nu se prea doresye nimic sa se faca pentru ca pina acuma nu am vazut un program ambitios demn de luat in serios numai vorbe e timpul ca romania sa se intareasca miltar si strategic nu trabuie numai sa stam numai la adapostul alintei . Trabuie sa ne intarim militar ca sa numai fim chiar asa o prada usoara si fragila cum sintem acum

Leave a Reply