Parchetul spaniol a anunţat miercuri că a cerut clasarea unei proceduri judiciare intentate pentru fraudă fiscală cântăreţei Shakira, care a reuşit să evite un proces la sfârşitul anului trecut în cadrul unei acţiuni separate în schimbul achitării unei amenzi consistente, informează AFP.

“Parchetul consideră că nu există indicii suficiente” pentru a o judeca în penal pe artista columbiană, în cadrul acestei proceduri pentru fraudă fiscală aferentă anului 2018, a anunţat instituţia spaniolă într-un comunicat.

Un tribunal de la periferia Barcelonei anunţase în iulie 2023 lansarea acestei proceduri împotriva cântăreţei Shakira, bănuită că ar fi utilizat companii cu sedii în paradisuri fiscale pentru a evita să plătească integral impozitul său pe venit şi impozitul pe avere în acel an.

Cântăreaţa a achitat o amendă de 6,6 milioane de euro în luna următoare pentru a-şi demonstra disponibilitatea de a-şi reglementa situaţia în raport cu fiscul spaniol. Acea sumă a inclus, pe lângă taxele datorate fiscului, dobânzi de întârziere şi costuri de regularizare.

Într-o altă procedură de fraudă fiscală ce a vizat anii 2012, 2013 şi 2014, Shakira a fost convocată la tribunal în noiembrie 2023, dar a încheiat în ultimul moment un acord cu Parchetul spaniol, evitând astfel desfăşurarea unui proces.

Celebra cântăreaţă a fost condamnată, în cadrul acelui acord, la plata unei amenzi de peste 7,3 milioane de euro, care corespunde cu “50% din fraudă”. Ea plătise deja 17,45 milioane de euro către autorităţile fiscale pentru a-şi regulariza situaţia în această chestiune.

Vedeta pop, care s-a mutat alături de copiii ei la Miami după ce s-a despărţit anul trecut de partenerul ei de viaţă, fostul fotbalist spaniol Gerard Pique, scrie Agerpres.

Leave a Reply