Cu ocazia Zilei Europei, Traian Basescu a transmis un mesaj in care vorbeste despre „realizarea cat mai curand posibil a uniunii politice (…) chiar daca acest lucru presupune un transfer suplimentar de suveranitate nationala“.
Traian Basescu si alti politicieni s-au gandit sa intrebe si populatia daca vrea cedare suplimentare de suveranitate? Sau oamenii sunt buni doar sa-i manipulezi cu “parlament unicameral” in paralel cu alegeri prezidentiale?
Asa cum vad eu lucrurile, Uniunea Europeana se confrunta cu o serie de amenintari importante : prelungirea crizei economice, impunerea politicilor de austeritate, criza accentuata a locurilor de munca, populism si extremism politic, instabilitate sociala accentuata, accentuarea proceselor de autonomizare si respingere brutala a imigrantilor.
In luna noiembrie vom fi chemati la un referendum pentru modificarea Constitutiei Romaniei si regionalizare. Guvernul si Parlamentul trebuie sa tina cont de toate aceste amenintari pe care le-am evocat mai sus si modul in care ele se pot manifesta la noi, in paralel cu reorganizarea politica si administrativa a tarii.
Intrebarea este : pe ce cvorum votam la referendum in Noiembrie? Comisia de la Venetia o da la intors si spune prin secretarul ei ca “acest cvorum de 50% plus 1 e dificil de atins, el trebuie modificat. Acest cvorum a fost valabil doar pentru referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui Romaniei”.
Iata afirmatia.
Secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert : “Ar fi înţelept să se modifice cvorumul de participare la referendum, deoarece cvorumul de 50% plus unu este foarte ridicat, va fi foarte dificil de atins. Cred că noi suntem în favoarea coborârii cvorumului dacă în Parlament este o garanţie suficientă pentru o majoritate calificată. Cred că în primul rând este nevoie de o abordare coerentă. O posibilitate este să nu existe niciun prag cvorum pentru referendumuri, dar ar putea fi unele situaţii specifice în care să fie nevoie de un astfel de cvorum. În cazul referendumului de anul trecut pentru demiterea preşedintelui, acest cvorum (de 50% plus unu) a fost doar pentru acest referendum, nu şi pentru celelalte, deoarece abordarea nu a fost coerentă, mai ales că procesul (de suspendare n.r.) era deja în desfăşurare. Cred că poate o exista o discuţie generală cu privire la unde e cazul să fie cvorum, dar noi, Comisia, suntem în general în favoarea eliminării acestor praguri de cvorum”
Revoltator acest comportament schimbator functie de interese, nu-i asa?
Este o legatura intre declaratia lui Basescu privind cedarea de suveranitate si impunerea unui cvorum fals din exterior pentru mentinerea lui in mod ilegitim in functie?