Vânzările de echipament militar de către principalele 100 de companii din acest domeniu s-au ridicat la suma de 370 de miliarde de dolari în anul 2015, potrivit estimărilor publicate joi de Institutul Internaţional de Cercetări privind Pacea (SIPRI), cu sediul al Stockholm, relatează DPA.

Aproape două treimi dintre primele 100 de firme exportatoare de armament în 2015 – cel mai recent an analizat de studiile SIPRI pentru categoria respectivă – au sediile în Statele Unite şi Europa Occidentală, reprezentând circa 80% din vânzările de arme la nivel mondial, în timp ce vânzările de arme efectuate de 11 firme din Rusia au reprezentat o zecime din vânzările la nivel global.

Pe prima poziţia în acest clasament continuă să se afle, începând din 2009, concernul american Lockheed Martin, cu vânzări de arme în valoare de 36,4 miliarde dolari în anul 2015. El este urmat de rivalul american Boeing, cu aproape 28 de miliarde dolari, şi de BAE Systems (Marea Britanie), cu 25,5 miliarde dolari.

Alte firme europene din top 10 au fost, în 2015, grupul Airbus Group, plasat pe locul 7 cu vânzări de 13 miliarde dolari, în timp ce compania italiană Leonardo (fosta Finmeccanica) a înregistrat vânzări de 9,3 miliarde de dolari, ceea ce o plasează pe poziţia a noua.

În 2015 vânzările de arme ale companiilor din Europa Occidentală au sporit cu 6,6% faţă de 2014, an în care înregistraseră o scădere de 7,4% faţă de 2013.

Ca urmare a lipsei datelor disponibile, companiile chineze nu au fost incluse în acest studiu. Totuşi, SIPRI estimează că nouă firme producătoare de arme din China s-ar fi putut afla în primele 100 din lume.

În privinţa cheltuielilor militare, SIPRI estimează că acestea au fost de 1.670 de miliarde de dolari în 2015, cu 1% mai mari faţă de anul 2014.

În 2015, Statele Unite au înregistrat cheltuieli militare de 596 miliarde dolari, respectiv 36% din cheltuielile mondiale în acest domeniu şi de trei ori mai mari decât cele ale Chinei. Pe poziţia a treia s-a plasat Arabia Saudită, cu 87,2 miliarde dolari, ţară urmată de Rusia în acest clasament.

Datele SIPRI privind transferurile de arme la nivel mondial indică o creştere cu 14% în perioada 2011-2015 faţă de perioada 2006-2010.

Cel mai mare importator de arme în perioada 2011 – 2015 a fost India, cu 14% din importurile de arme la nivel global, ea fiind urmată de Arabia Saudită, China, Emiratele Arabe Unite şi Australia.

În perioada analizată, importurile de arme de către ţările europene au scăzut cu 41% faţă de 2006-2010.

11 COMMENTS

  1. Deci, sa recapitulam ce zice Ghita: 1) ghita se intalneste cu Coldea, Kovesi si un AGENT CIA!! 2. Coldea o numeste pe Kovesi la DNA printr-un santaj la Ponta cum ca i se va anula vizita in SUA la Obama fix in campania electorala. 3) kovesi este numita la DNA si de atunci SUA o lauda non-stop.
    V-ati prins? Cine avea puterea de a anula o vizita a primului ministru al Romaniei in SUA?! Pai numai…. SUA!! Asta explica prezenta oamenilor CIA!
    Deci, CIA prin omul lor Coldea, il ameninta pe primul ministru al Romaniei ca SUA va anula vizita lui daca nu propune pe alt om al lui Coldea/SRI la DNA.
    Codruta este numita si de atunci CIA/Ambasada SUA o tin in brate pe Codruta chiar si dupa ce ii expira legal mandatele.
    Mai e neclar pt cineva al cui om e Coldea si/sau Kovesi, sau ghita?!?!
    Doi: imediat ce Ponta se crere sa fie audiat la comisia SRI pt a spune (probabil) cuma ost santajat de CIA practic, ce sa vezi? Se intampla Colectiv, despre care multi spun ca s-a intamplat cu ajutorul unui gaz militar folosit la bombele MOAB (SUA). Imediat Ponta demisioneaza, NU MAI ESTE CHEMAT LA COMISIA SRI, ba mai mult, ne si spune voalat ca avea informatii ca daca nu demisiona erau presiuni mari de afara, cumva intarind logica celor spuss.
    Long live SUA, domnu RT!

    • Presimt ca daca se va face o comisie de ancheta a acestir dezvaluiri (parlamentara), vor mai fi si alte evenimente de tipul “Colectiv”… si de data asta sigur nu ma insel, pt pt xa e vorba de logica, nu de speculatii

  2. Deci stati putin: SUA si UE exporta arme 80%, Rusia doar 10% si doar rusii sunt rai si vor razboaie?! Prieteni, iesim un pic din corpul nostru ca sa ne privim ce prostii enuntam?:)
    Da cine e cel mai mare exportatir de razboi, nu de arme?
    Din categoria “stiati ca”:
    Stiati ca de cand s-a infiintat SUA si pana azi (5 ianuarie 2017) SUA au avut doar 3 ani ( T R E I A N I) in care nu s-au razboit cu nimeni pe planeta??

  3. Ce sa inteleg ca unchiu’ si famiglia detin suprematia ? De aia luam avioane si tehnica la mana a n-spea de la unchiu’ mare iubitor de pace, pentru ca ne iubeste ? Asa este, rusii “sovietici” sunt vai mama lor numai ca ce ne facem sunt aici vecinii nostri pe vecie. Intr-o vreme eram si noi pe undeva pe acolo. De China nu scoate nimeni o vorba, i-a luat frica pe toti ?

  4. Observ ca Arabia Saudita apare in top pe locul 3 ca importator de arme. Stimate domnule Radu Tudor, dupa parerea dumneavoastra de specialist militar, ce ar putea sa faca Arabia Saudita cu atatea arme?

    • imediat dupa ce a ajuns hillary clinton secretar de stat, sua a avur cel mai mare contract militar de vanzare de armamanet din toata istoria sa. cui? exact: catre Arabia Saudita, principalul sponsor al Fundatiei Clinton 🙂
      acum, arabia Saudita putea lua atatea arme pt patru motivem cred eu:
      1) ca plata indirecta pt guvernantii Americii vezi trendul de invinovatire a Arabiei Saudite pt 9/11 2) ca sa se apere de Yemeniti 3) ca sa o doneze ISIS 4) pt ca-si permit si nu prea au ce face cu banii aia ff multi, mai ales ca tara e dictatura si armata e importanta

Leave a Reply