In urma demisiei intempestive a lui Victor Negrescu, noul ministru delegat pentru afaceri europene va fi George Ciamba. El este acum secretar de stat in MAE. Ciamba e diplomat de cariera, iar numele sau a mai fost vehiculat in trecut atat pentru pozitia de ministru de externe cat si pentru sefia spionajului romanesc.

Intre apropiati, porecla viitorului ministru delegat este CIA  MBA.

Solutia unui diplomat de cariera este infinit mai rezonabila decat a unui politician, dat fiind marile provocari ce urmeaza la presedintia romana a Consiliului UE. 

Iata biografia lui Ciamba :

George Ciamba este diplomat de carieră şi lucrează în Ministerul Afacerilor Externe al României din decembrie 1990.

Din noiembrie 2012 este secretar de stat pentru Afaceri Europene, urmărind cu prioritate asigurarea unei participări active a României în toate formatele de lucru ale UE, coordonarea pozițiilor interne susținute în formațiunile Consiliului UE și promovarea contribuției naționale în formularea politicilor europene. Totodată, participă în cadrul Consiliului Afaceri Generale.

Anterior, George Ciamba a fost ambasador al României în Republica Elenă, obiectivul major al misiunii sale fiind promovarea relaţiilor bilaterale româno-elene și a cooperării dintre cele două ţări la nivelul UE. A urmărit cu atenție dezvoltările crizei economice din Grecia, ca parte a fenomenului crizei datoriilor suverane din UE, precum și transformarea acesteia într-o criză politică internă și implicațiile asupra țării noastre.

În perioada iulie 2003 – septembrie 2005 a deţinut funcţia de secretar de stat pentru Afaceri Multilaterale și ulterior, Globale, în MAE. În această calitate, a coordonat dosarele asociate cu UE (Conferința Interguvernamentală), NATO, Consiliul Europei, ONU și alte organizații internaționale.

Principalele linii de acțiune ale mandatului său au vizat promovarea progreselor României în cadrul procesului de aderare la UE, concretizată cu încheierea negocierilor la finele anului 2004; contribuția activă a României la dezbaterile din cadrul CIG și cu privire la viitorul Europei; susținerea extinderii NATO și a UE către Europa de Sud-Est și a implicării lor în democratizarea și securizarea regiunii Mării Negre, o zonă de interes strategic; Parteneriatul Strategic cu SUA; gestionarea dezvoltărilor complexe asociate cu evoluțiile din Irak și Orientul Mijlociu și contribuția la strategia diplomatică a României în relațiile cu statele din zonă.

Între 1999 – 2003, George Ciamba a fost ambasador al României în Republica Turcă, precum şi Reprezentant Permanent al României la Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră, între 2001 – 2003.

În mod prioritar, a fost urmărită creșterea relațiilor economice (investiții si comerț) pentru a reflecta nivelul excelent al relațiilor politice bilaterale. Totodată, s-au urmărit, constant, negocierile de aderare la NATO, în mod special prin consolidarea inițiativelor de dialog care au avut ca scop obținerea sprijinului comun al Greciei și Turciei în cadrul Trilateralei România-Grecia-Turcia.

Anterior primei desemnări în calitate de ambasador, a ocupat funcțiile de director adjunct (1996 – 1997) și apoi director al Direcției America de Nord (1997 – 1999), într- un moment definitoriu al relațiilor dintre România și SUA- lansarea Parteneriatului Strategic. A fost membru în comisia interguvernamentală și Grupul de Inițiativă România-SUA creat sub egida Centrului de Studii Strategice Internaționale din Washington, think-tank desemnat să elaboreze politici pe baza avantajelor specifice ale României în relațiile cu SUA.

Între 1991 – 1995 a ocupat diferite funcţii în cadrul MAE: referent de spaţiu pentru SUA, pentru Agenția Internațională pentru Energie Atomică și pentru problematica neproliferării.

După absolvirea studiilor superioare, George Ciamba a intrat in Ministerul de Externe ca ataşat şi a parcurs toate etapele carierei diplomatice, în anul 2004 fiindu-i acordat gradul diplomatic de ambasador.

În 1999 a primit distincţia “Ambasadorul Anului”, acordată de cotidianul “Nine O’clock”, iar în 2000, a fost decorat cu “Ordinul Meritul Naţional în Grad de Comandor”.

George Ciamba a absolvit Facultatea de Inginerie Electronică (1989); deţine o diplomă de studii aprofundate în relaţii internaţionale, obținută ca șef de promoție în 1993, din partea Universității București și a MAE; a urmat cursurile Programului de Economie şi Relaţii Internaţionale la Hoover Institution – Universitatea Stanford (1992) şi a fost selectat să participe la Programul “International Visitor” pentru lideri în formare pe probleme de politică externă al Agenţiei de Informaţii a SUA (1997). A publicat articole în domeniul relațiilor internaționale, cu accent pe Parteneriatul Strategic dintre România și SUA, respectiv integrarea euro-atlantică a României.

Vorbeşte fluent limbile engleză şi franceză. Are cunoştinţe de limbă greacă. Este căsătorit, soția este diplomat de carieră şi au o fiică, născută în 2003.

 

1 COMMENT

  1. Nu doresc sa-l minimalizez pe dl. Negrescu insa nu cred ca la varsta domniei sale putea face fata provocarilor urmatoare, poate m-am inselat.
    George Ciamba este posibil sa fie alegerea fericita, CV-ul domniei sale este unul care-l recomanda pentru functia de ministru delegat pentru afaceri europene, la fel, sper sa nu ma fi inselat.

Leave a Reply