Comisia Europeană (CE) îndeamnă România să pună în aplicare în mod corect Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice firmelor din sectorul lemnului să producă şi să introducă pe piaţa UE produse obţinute din buşteni recoltaţi în mod ilegal. CE a trimis o scrisoare de punere în întârziere şi a acordat termen de o lună petru remedierea problemelor.

”În cazul României, autorităţile naţionale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii şi să aplice sancţiuni corespunzătoare. Inconsecvenţele din legislaţia naţională nu permit autorităţilor române să verifice cantităţi mari de lemn recoltat ilegal”, se arată în comunicat.

În plus, Comisia a constatat că autorităţile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate şi în Directiva privind evaluarea strategică de mediu.

”De asemenea, există deficienţe în ceea ce priveşte accesul publicului la informaţiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor. Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate şi a Directivei privind păsările”, se arată în comunicat.

Prin urmare, Comisia a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, acordându-i un termen de o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficienţelor identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităţilor române un aviz motivat.

”Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor”, se arată în comunicat.

1 COMMENT

  1. Comisia Europeana nu realizeaza ca Romania nu este totuna cu guvernele romanesti( care poarta doar numele Romaniei) Romania este impotriva taierilor de masa lemnoasa si exploatarea resurselor irational (vezi manifestarile romanilor si a intelectualitatii apartinatoare). Guvernele numite (nu alese) fac ce vor iar uneori sunt chiar impotriva Presedintelui si a Parlamentului manifestandu-se agresiv impotriva tuturor. Atata timp cat institutiile de forta nu sunt dependente doar constitutional si legislativ prin presedinte parlament CSAT si numirile in functii sunt realizate de indivizi parasutati in guverne si aceste institutii fac parte din guvern, Romania va fi catalogata ca un tot care isi vrea singura raul. Institutiile de forta nu trebuie sa faca parte din guvern, ele trebuie sa apere Romania si sa aplice legile ei nu ordonantele unui grup infractional asa cum a fost dovedit si nepedepsit decat rar.

Leave a Reply