Revitalizarea islamismului si pan-otomanismului Turciei in ultimul deceniu si jumatate de putere al lui Recep Tayp Erdogan a insemnat si o razbunare pe Armata Turca, forta ce a tinut balanta dreapta, fundamentalismul departe de statul turc si mostenirea kemalista la rang de politica de stat.

O inventie murdara si o razbunare a islamistilor impotriva armatei turcesti iese azi la iveala. Acum, cand lui Erdogan ii arde buza sa aiba o relatie mult mai buna cu generalii Turciei, sa se impace cu ei, sa intareasca apararea acestui stat NATO esential pentru securitatea Europei, dar si a Siriei si Irakului. Sa fie un presedinte ce se poate baza pe armata sa in fata agresiunilor Rusiei dar si pentru rolul esential de stat aliat. 

=======================

Condamnarea în 2013 a sute de persoane, între care zeci de ofițeri de rang înalt, la pedepse grele cu închisoarea pentru tentativă de lovitură de stat a fost anulată joi de cea mai înaltă Curte de apel din Turcia, a informat agenția de presă Anadolu, relatează AFP și Reuters.

Instanța și-a justificat decizia prin “lipsa de probe” care să dovedească existența unei “organizații teroriste” având drept scop înlăturarea guvernului premierului de atunci Recep Tayyip Erdogan, actualul președinte al Turciei.

În 2013, 275 de persoane au fost judecate în acest caz, cunoscut sub numele de “Ergenekon”.

În august 2013, fostul șef al armatei, generalul Ilker Basbug, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru rolul său în complotul “Ergenekon” menit să răstoarne guvernul fostului premier Erdogan, notează Reuters.

Politicieni, avocați și jurnaliști s-au aflat de asemenea printre cei 275 de inculpați în acest caz, apărut în 2007, atunci când un depozit secret de arme a fost descoperit într-o casă la periferia Istanbulului.

La aceea vreme, cazul a fost prezentat de Erdogan și susținătorii săi drept o luptă împotriva forțelor antidemocratice și o “îmblânzire” a unei armate care se considera un apărător al secularismului și care a condus trei lovituri de stat și a plănuit o a patra împotriva unui guvern condus de islamiști în a doua jumătate a secolului al 20-lea.

Un alt caz în legătură cu un presupus complot în 2003 împotriva lui Erdogan, cazul “Barosul”, s-a încheiat cu achitarea a peste 200 de ofițeri în martie anul trecut, precizeaza Agerpres.

 

6 COMMENTS

 1. Wow! nu imi vine sa cred.aliatul nostru erdogan, baiatul bun care ii facea zile fripte raului de putin a cazut in dizgratie? acum 6 luni cineva de pe acest blog il ridica in slavi ca apara democratia si frontierele nato in fata bolsevicilor si acum il face tiran, dictator si manipulator al justitiei? intr-o tara libera si democrata cum e turcia? sunt oripilat.maine- poimaine aflam si ca petrolul isis il cumpara tot el, ca armele si munitia tot de la el o luau si ca eventual a cumparat si cateva sclave kurde de la prietenii din isis.e clar baiatul nu mai e frecventabil in cercurile politice inalte.ghinion!!!!

 2. Islamistul Erdogan se dovedeste a fi un dictator in toata regula.
  Acest Erdogan a zdruncinat “autoritatea” instaurata de Mustafa Kemal Ataturk, a calcat in picioare toate “invatamintele” acestuia, a avut cutezanta sa infrunte preceptele “tatatului turcilor”.
  Este un personaj controversat insa, sub autoritatea acestuia, Turcia a urcat an de an pe culmi economice si de influenta regionala, astazi fiind un “jucator” influent si de luat in seama.

 3. de mult timp pe acest bolg au aparut comentarii referitoare la minciunile debitate de erdogan. cea mai recenta se referea la idiotnia cu patrunderea unui avion rusesc in spatiul aerianturcesc si doborarea lui. atunci aceeasi care astazi il critica pe erdogan sustineau pozitia turcilor cu toate ca dovezile si logica demonstrau minciuna turcilor.uitam si de multiplele acuzatii privind ajutorul si cooperarea dintre turci si teroristii isis? “aceeasi” sustineau sus si tare varianta turcilor ca ei sunt niste sfinti si ca cei care ii acuza de sprijinirea teroristilor mint. oare? dovezile arata sprijinul pe care turcii il dau isis. dar vorba aia mai bine mai tarziu decat niciodata.

 4. Extrem de interesanta exprimarea “… Sa fie un presedinte ce se poate baza pe armata sa in fata agresiunilor Rusiei …” – pentru cine se apleaca asupra ei cu atentie. Cu alte cuvinte, rusii nu au nimic cu Turcia, cu armata turca, ci cu erdogan, care simtea nevoia sa fie aparat de ei.
  Asadar, doborirea avionului rus nu este IN SARCINA ARMATEI TURCE, ci A LUI ERDOGAN PERSONAL.
  Si mai avem aici un motiv de reflectie: rusii si americanii vor gasi, intotdeauna, resurse de a bate din nou palma, iar catelusii care latra la luna ca timpitii vor cadea, mai devreme sau mai tirziu, de papagali!

 5. Ehe heii… Viața e o curvă.
  Micul islamist ”de bine” devine marele islamist ”de rău”. Sper din tot sufletul ca Aliații noștri de peste mări să-l radă ”corespunzător”. Nu de alta dar mi-e dor să merg în Antalya în ”conced” mai ales că odată cu deranjul cu Rusia resorturile turcești all-inclusive sunt goale.
  .
  Înțeleg că totuși, în mare clarviziunea sa politică, doamna Merkel a dispus investigarea jurnaliștilor care au făcut mișto de Miciia Sa sultanul. Știți… cu cântecelul de pre Youtube ”Erdowie, Erdowo, Erdogan”.
  Dacă nu știți iacătă-l cu subtitrare în engleză: https://www.youtube.com/watch?v=R2e2yHjc_mc

Leave a Reply