protest-ucraina

Sancţiunile politice şi economice nu au impresionat prea mult Moscova, dar un grup de femei din Ucraina a găsit alt mijloc, îndemnând la o grevă a sexului cu bărbaţi ruşi, într-o campanie pe Facebook, relatează AFP, citata de Mediafax.  “Nu te oferi ruşilor”, este cuvântul de ordine a acestei campanii pe Facebook care vizează să calmeze “apetitul” Moscovei pentru teritorii ucrainene şi să atragă atenţia asupra a ceea ce s-a întâmplat în Crimeea.
“Trebuie să luptăm împotriva inamicului prin toate mijloacele”, afirmă animatoarele campaniei, pe site.
De fapt, obiectivul lor este oprirea “comerţului carnal” dintre cele două ţări vecine.
“Am ales provocarea, pentru că atrage atenţia”, recunoaşte o scriitoare, Irena Karpa, totodată blogger şi artistă.
“Adevăratul sens profund (al campaniei) este să nu renunţăm la demnitatea, libertatea şi patria noastră. (Campania) îl vizează mai degrabă pe (preşedintele rus Vladimir) Putin şi politica sa, nu este (vorba despre) rasism”, declară tânăra pentru AFP, adăugând că ucraineni de origine rusă au participat la mişcarea de contestare care a condus la îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici, în februarie.
Campania a fost iniţiată de un grup de “femei de succes”, femei de afaceri, jurnaliste şi scriitoare.
Motto-ul “Nu te oferi ruşilor” a fost selectat dintr-un poem al celui mai mare poet ucrainean, Taras Şevcenko, intitulat “Katerina”, care spune povestea unei ţărănci seduse de către un ofiţer rus. Gonită de părinţi, ea-şi caută iubitul la Moscova dar este respinsă şi se sinucide.
“Am fost inspirate de situaţia actuală, anexarea Crimeei şi apetitul insaţiabil al lui Putin, care se uită către regiunile noastre din est”, continuă ea.
Pagina Facebook a grupului a obţinut rapid 2.300 de “like”, a devenit foarte populară pe Internet şi a fost preluată de site-uri ruse.
– Colectă pentru dotarea armatei
Unii ruşi au ironizat iniţiativa, alţii s-au supărat.
“Ar trebui <să nu vă oferiţi> doar celor care susţin politica sovietică a lui Putin şi nu tuturor ruşilor. Ce treabă au ruşii cu asta? Şi scrieţi (apelul) în rusă”, scrie Anton Grigoriev pe pagina de Facebook.
Pe site-ul moscovit Lifenews.ru, suspectat că are legături cu serviciile speciale, o femeie, Olga Silaeva, a scris “nu vă culcaţi cu bărbaţi ruşi, vor rămâne mai mulţi pentru noi”. De asemenea, animatoarele campaniei vând tricouri pe care sunt imprimate o imagine cu două palme unite, sugerând un gest pios şi totodată un vagin. “Banii pe care-i obţinem merg direct la achiziţionare de furnituri pentru armata noastră săracă. Femeile ucrainence caută să îi ajute pe militarii noştri”, declară Karpa.
Activistele ucrainene se alătură astfel multor femei din Liberia, Kenya, Togo, Columbia, între alte ţări, care au recurs în trecut la greve de ecast fel, pentru a-i descuraja pe bărbaţi să plece la război.
Tradiţia provine din Grecia antică. În piesa “Lysistrata” a lui Aristofan, femeile utilizează acest mijloc pentru a opri războiul dintre Sparta şi Atena.
Karpa spune că s-a despărţit de iubitul ei “imperialist” rus, după ce s-au certat pe tema războiului dintre Georgia şi Rusia, în 2008.

 

 

 

13 COMMENTS

 1. radu
  cei a lor este a lor. mai bine zis, cele a lor!
  fetele ca fetele, frumoase precum ucrainiencele. pacat de ei, care de regula sunt precum rusii, adica: betivi, puturosi si desigur…curvari!

 2. iată o iniţiativă dezarmantă a ucrainiencelor în slujba armatei ţării cara l-a dat pe marele poet Taras Sevcenko…Culmea este că ea are profunde rădăcini în cultura şi istoria antică, recentă şi actuală, bravo fetelor şi doamnelor,preţuim spiritul vs civic…

 3. Ce se mai poate spune decit,,scopul scuza mijloacele”, de fapt, in ukraina si in strainatate asta se vinde, este profilul ukrainiencelor oriunde ar fi, totul pe baza de sex si violenta in tara si in lume. Este realitate. Asa ceva, nu pot sa sustin, nu sunt deacord. Este deajuns ca guvernantii nostrii s-au inteles privind libera circulatie a cetatenilor(trafic de persoane mascat), cu bani si in general, fara bani in buzunare din cauza legislatiei si nivelului de trai scazut impus de catre guvernantii nostrii…

 4. Cu o asa ofensiva ucrainiana,rusii,daca vor ceva exotic,au doua variante…a inlocuitoarelor din plastic autohton,rezistent si multifunctional,made putin sau pastilele de abtinut!!

 5. O singura remarca: ce tate mici au fetele astea! (imi pare rau, dar altceva de remarcat nu am gasit in aceasta postare)

 6. eu am o concluzie, ori poza e facuta in Photoshop ori toate femeile din Ucraina au aceeasi marime la sani!

 7. Sa fim sinceri..noi barbatii apreciem felul “original” de a protesta. Eu astept cu interes ziua in care oamenii vor merge goi pe strada si sa se comporte ca fiind ceva normal, iar protestele sa fie cu femei imbracate. Asa da. Traim vremuri grele..protest sa fie, dar sa o stim si noi!!!

Leave a Reply