BASESCU - AFGANISTAN

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că a făcut, la bilanţului Ministerului Apărării, o analiză a situaţiei din regiune şi a precizat că impredictibilitatea Federaţiei Ruse “ne obligă să analizăm variante şi posibilităţi de reacţie”.
“Nu putem spune că mai putem privi la incidentele din 2008, când Federaţia Rusă a ocupa Abhazia şi Osetia de Sud, ca incidente izoltate. Este clar că a fost Georgia în 2008, a fost Ucraina în 2014 şi orice om politic, ca şi orice strateg militar, trebuie si îşi pună întrebarea ce şi cine urmează. Că o fi Transnistria, că o fi Transnistria şi Republica Moldova, că urmează regiunea de sud a Ucrainei, de la Crimeea către Odessa şi gurile Dunării până la Braţul Chilia, sunt întrebări pe care oricine poate să şi le pună în lipsa unor declaraţii şi atitudini ferme ale Federaţiei Ruse”, a declarat şeful statului, după participarea la bilanţul MApN pe 2013.
Traian Băsescu a menţionat că “impredictibilitatea Federaţiei Ruse ne obligă să analizăm variante dar şi posibilităţi de reacţie”.
Băsescu a mai spus că, deşi ultimii ani, de criză, au redus consistent bugetele militare, nu putem să nu obsevăm că se apropie de final programul Pirahna, care a adus maşini de luptă moderne în Armata română, că programul de reabilitare a avioanelor C130 s-a realizat, nu putem să nu observăm că programul Spartan, prin care s-au achiziţionat avioane de transport trupe, este la ultimul avion care trebuie să mai intre, din acest program.
“Nu putem să nu observăm alte programe de modernizare a capacităţii de luptă a Armatei, modernizări care s-au făcuit deja la fregate sau să nu observăm că s-au făcut deja plăţi pentru avionul multirol, care va spori capacitatea de apărare a spaţiului aerian al României”, a mai adăugat Traian Băsescu.

 

 

 

28 COMMENTS

 1. … “ne obligă să analizăm variante dar şi posibilităţi de reacţie”…
  Da, dar mai intai trebuie sa avem si “capacitati” suficiente si moderne de reactie corespunzatoare si mai ales “rapida”, adica..”sa avem cu ce!”, pana ajunge “NATO” aici… Asa…”autoritatile” pot face “n” analize si observatii… altfel…: “daca nema putirintza, ce mai chichirez galceava”…

 2. fata de catastrofa facuta de FMI in colonia scalavagist bananiera Romania, perdeaua de fum cu “amenintarea” ruseasca poate parea ca o adevarata eliberare.

 3. Vax albina ce avem noi ca tehnica! Poate ar trebui sa descrie cineva in detaliu din punct de vedere tehnic cum au operat rusii cand au intrat in Crimeea. A spus destul de multe generalul Philip M. Breedlove (SACEUR, atac radioelectronic, blocarea totala a comunicatiilor, plus preluarea controlui unei drone si imposibilitatea americanilor de a le intercepta comunicatiile.
  A aparut o idee foarte buna si, cred eu, eficienta. Deplasarea rapida a unor contingente militare ale unor tari europene, la cererea Ucrainei, nu sub drapel NATO, in pozitii avansate dincolo de Odessa (inclusiv pe mare), oarecum fata in fata cu pozitiile rusesti din Crimeea. Nu trebuie sa fie multe si bine dotate pentru un conflict, ci bine reprezentate ca natiuni europene de prima mana peste care nu se poate trece fara consecinte. In acest fel se protejeaza flancul sudic si centrul Ucrainei si in special punctul strategic de cea mai mare importanta Odessa, cu legatura in Transnistria si cu accesul la gurile Dunarii. Si trebuie continuata si accentuata izolarea Transnistriei de-a lungul frontierei ucrainiene. Degeaba reactionam. Trebuie sa mai si actionam.

 4. 🙂 FMI a ordonat cresterea pretului cu 50% la gaz in Ucraina, fara sa fie cerut de Gazprom 🙂
  Nu mai mult de doi ani cu binefacerile FMI si ucrainienii o sa cerseasca reintoarcerea in zona ruseasca! Romania simte pe propria piele jaful FMI in stransa coordonare si colaborare cu clanurile securitatii din politica care controleaza tara asta.

 5. Sezi bland, ne-a asigurat d-nul Tudor ca soldatii americani vor lupta pina la ultima picatura de sange pentru noi.
  Treaba noastra e sa ne luam bere si floricele sa vedem la tv razboiul din lacul rusesc numit Marea Neagra.

 6. Ca urmare a agresiunii rusiei in ucraina, america a reusit sa semneze tratatul comercial cu europa dupa zeci de ani de opozitie a UE.
  Din nou in tot scandalul mondial iese in avantaj financiar-economic SUA. Mai ca zici cum americanii si rusii sunt mana in mana. Parca si vad cum dupa ce a fost accidentat catastrofal avionul cu toti politicienii polonezi s-au semnat toate acordurile cu corporatiile occidentale ce nu puteau trece de administratia Kaczyński. Mama lor de coincidente si de beneficii financiare 🙂

 7. Urmează gura lumii, gura lu’ fie-sa, care s-a lins pe botox de europarlamentarism, gura de canal în care o să cadă mort de beat când n-o să mai fie SPP-iștii să-l țină hopa-sus… Io-te alte 3 guri, chiar dacă nu-s ale Dunării…

 8. Dl. Radu Tudor,

  Tocmai transmite corespondentul Ionut Cristache, zice ca e sedinta a CSAT, s-a incurcat adica omul cu greu distinge intre de care sedinta este, “ordinara” sau “extraordinara”, s-a dat singur cap in cap, ca le tot incurca, nici el nu mai stia ce zice! Dupa aia a dat-o in aia cu discutie “formala” si “informala”. Si-a tras si pe la asta singur niste capete in gura, nu mai stia ce vrea sa spuna adica, s-a incurcat singur in borcan! Asa incat, nu mai avea decat sa bage si de cateva ori “cu siguranta” si era tacam complet toata stirea, sa moare mama si cu toata genealogia mea!! In Romania, salariile fiind foarte ieftine (10 mil./luna), normal ca astia sunt, cu astia ne descurcam! Muncim si noi cu cine putem! De aceea, avem reporteri, politicieni si sefi din astia luati pe zece milioane. Totu’ e deosebit de ieftin aici, doar nu degeaba se zice ca in Romania totul este facut in cada! Sa traiti! Formal, informal, deformal… Cu siguranta, la siguranta…

 9. Noi mereu jucam in filmele coproductie,actorii lor si caii nostri,ca sa certificam colaborarea cu ceva!Suntem in Nato si se presupune ca suntem acoperiti,avem doar scutul,pana una alta suntem in no mans land si e de asteptat ca ghiulele sa ne cada in cap pana sa apuce f16,fregatele,parca aveam una dotata strategic,acum sunt mai multe,alea or fi plute fantomele flotei manarite de insasi comandantul suprem,sau alte masinarii de second-hand,sa-si faca treaba!Crimeea a fost ocupata fara suspine si galagie,putin i-a facut zambind,dai in mine dai in fabrici si uzine pe gaz rusesc,pana vine Obama cu gazul american,UE tot cu bracinarii in vine este,ca noi demult suntem fara ei nu mai conteaza!!!Reactia ar fi o cufureala de nivel prezidential!

 10. Cîtă cretinitateee!!! citez:,,Nu putem să nu observăm alte programe de modernizare a capacităţii de luptă a Armatei, modernizări care s-au făcuit deja la fregate sau să nu observăm că s-au făcut deja plăţi pentru avionul multirol, care va spori capacitatea de apărare a spaţiului aerian al României”, a mai adăugat Traian Băsescu.”
  Nu cred că o face pe,,prostu”, dar văd că nu ştie ce înseamnă război, din spusele lui. Cu fregate se face treabă numai pe apă din cîte ştiu, s-au făcut plăţi pentru avionul multirol care va spori capacitatea de apărare a spaţuilui aerian…Doamneee !!!cu un avion distruge inamicul în grup întins pe un teritoriu!!! doar avionul nu are suprafaţa Romăniei să o acopere, uite Doamne la el !:cu o floare se face primăvarăăă!!! ce gîndireee limitată, ori, poate că trebuie să îl salveze doar pe el şi ai lui iar noi în bătaia sorţii/voia Domnului… Cîtă minciună şi cît adevăr poate exista în gîndirea şi fapta acestui individ, fie el şi preşedintele ţării, mai mult, preşedinte CSAT ! Am văzut primăvara arabă live, război nu glumă, în rusia e război psihologic implementat cu adevărate arme şi cînd vor începe…să te ţii, nu ştii unde să te ascunzi.

   

 11. Bine ca maiare Baselu cateva luni de stapanire ca daca era situatia cu pen. Crimeea acu vreo 2-3 ani cine stie ce facea idiotul prin declaratiile iresponsabile pe care le face

 12. ,,Intreaga istorie a lumii se poate rezuma astfel…atunci cînd națiunile sunt puternice, ele nu sunt întodeauna corecte, iar atunci cînd ele doresc să devină corecte,au încetat, adesea, să mai fie puternice ,, (26 martie 1936 ) șiii ,, In momentul de față, intrăm într-o lume cu multe lucruri imprevizibile,unde fiecare stadiu al progresului nostru ne invită să ne punem întrebări. Ar fi o greșeală să vrem să ne protejăm prea mult în viitor. Nu putem prinde decît una cîte una verigile lanțului destinului,,(februarie1945 )…..de la CHURCHILL citire…..cu toată dragostea pt. cei tineri și cărora le pasă…..

 13. Sa treaca mai repede cele 6 luni pina la alegeri si sa nu mai fim obligati sa ascultam ineptiile acestui individ!

 14. Romania prin politiceni ei, specialisti in domeniu militar (aerian, naval, terestru) si de ce nu si societatea civila, nu inteleg, nu constientizeaza importanta inzestrarii armatei Romane. Cu armament, dispozitive, avioane etc. de ultima generatie. Ceia ce face Rusia ar trebui sa ne dea de gandit si sa actionam cat mai putem. Romania nu e in stare sa se apere pe ea insasi, dar mite R.Moldova. Romania nu ar trebui sa stea asa de linistita ca este in NATO, da este bine ca suntem in acest club select. Dar se observa ca prin conducerea democatilor in frunte cu Obama, a scazut nivelul de implicare si de interes in Europa. UE nu este unita, sunt multe interese, doar cele puternice vor decide si castiga….

 15. Rusine sa ii fie , nu destul a vandut flota , tara asta este vanduta bucata cu bucata , asta ne mai trebuia inca un razboi , nu destul am avut doua , ptr. intregirea neamului si ptr. a ne apara tara de atatia inamici , au distrus industria si agricultura si multe alte locuri de munca de a trebuit sa plece lumea sa munceasca ptr. altii , am ajuns slugile altora , ca parca noi nu am avea agricultura la noi in tara .

 16. În legătură cu Egiptul, viitorul preşedinte candidatul actual ,,General Abdel Fattah Al Sisi”, de copil a fost în preajma fostului preşedinte Egiptean Jamal Abdel Nasser în 1962:
  http://www.waleg.com/archives/028154.html, pentru cine vrea să se documenteze: în fotografie, Al Sisi este doar un băiețel de poate 4 sau 5 ani, el se saluta cu Jamal Abdel Nasser și e gata să-i dea un buchet de flori în timpul celebrarării, a aniversării la 23 iulie a revoluției. După toți acești ani, Al Sisi a devenit un erou național pentru următoarele etape de Nasser și a luat decizia de om curajos pentru a-l elimina pe Morsi în al doilea val al revoluției egiptene la data de 3 iulie 2013.”
  Să nu uităm că egiptenii au fost alături de români în războiul rece, cu cel puţin 100 de ani în urmă(1864-1900-1916-1944-1946 contra Rusiei, a germaniei care cotropise românica noastră), de cîţiva ani, tot ce se află pe surse sigure despre orice ţară, ştiu doar egiptenii, puţini dintre ei, cei care îndrăznesc şi ridică materialele reale pe net pentru informare. Vedeţi dumneavoastră, toţi conducătorii unei ţări, au pregătire militară, au bun simţ, au respectul de partea lor, au demnitatea de care mulţi duc mare lipsă, au în sînge organizarea, tehnica, logica pentru a conduce. În comparaţie cu ai noştrii, care au lipsit de la orele de creştere, bun simţ…, lipsiţi de scrupule, ar trebui să ia lecţii de la aceşti oameni demni, care ştiu ce să le ofere bun semenilor lor, concetăţenilor unei ţări, punct.

 17. Pana la gurile Dunarii ,vor urma in mod sigur multe,multe guri de “trascau scotian” ,Vodca nu e buna ,produce diaree de la glicerina.Asta o stie de pe vremea cand nu era inca comandant si baga botul la lichidul pentru girobusola ruseasca!

 18. Domnule Radu Tudor,
  V-am mai scris pe data de 11.03.,parerea mea despre armata romana,dar mai inainte va scrisesem despre imprevizibilitatea rusilor,despre modul lor de a actiona,ca militari. Se pare ca atunci cand va spuneam ca rusii vizeaza Gurile Dunarii,iar granita Ucrainei va fi pe Nipru,incepe acum sa se adevereasca putin. Mai asteptam data de 25 msi,cand in Ucraina au loc alegeri prezidentiale si sa nu va mirati atunci,daca la Kiev, nu va fi reales ca presedinte Ianukovici. Tot asa au impus rusii la Praga in ’68, prsedintele Cehoslovaciei,in timp ce ,cel care fusese ales de popor,era dus legat de maini, culcat pe podeaua avionului,in drum de la Praga la Moscova.
  Va spuneam ceva despre starea armatei romane. Revin acum cu intrebarea:
  Pe romani cine ii mai apara acum,in caz de nevoie,daca in ultimii 17-18 ani de zile nu s-au mai facut nici un fel de convocari pe linie de pregatire
  militara,iar tinerii de astazi pana in varsta de 32-35 de ani nu au vazut tehnica
  militara decat la parada de 1 Decembrie?
  Toti rezervistii Romaniei sunt trecuti de varstacde 55 de ani,iar acesta nu
  sunt decat fosti ofiteri,maistri militari sau subofiteri,fosti acti
  Despre tehnica militara ce sa mai vorbim? Cateva tancuri TR-81,avioane vre-o 10-12,MIG- 21, caci pe cele care le aveam, MIG-29,le-am “mancat nefripte” desi erau noi -noute. Mai avem doua “lighene”,cumparate de la englezi,de la fier vechi, vre- o doua trei C-140,( sau de care o fi) si doua-trei Spartsnuri. Vax albina tehnica de lupta.
  Pai aparare antiaeriana de care avem? Cateva tunuri elvetiene de 35 mm,care
  bat la vre-o 6-7000 de meti inaltime,ca rachete antiaeriene,cele pe care le avem,msi sunt cateva si alea,sunt depasite de vreme.
  In orice caz,de prin anii ’91-’92, incoace,am avut niste conducatori militari care au distrus tehnica militara existenta la vremea respectiva,dar nu au pus
  nimic in loc,decat stele de generali,daca s-ar fi putut sa faceau si maresali. Asa ca domnule Radu Tudor,daca va fi nevoie,tot noi mergem la lupta,astia tineri trecuti de 60-65 de ani.
  Va doresc tuturo ,tot binele din lume.

 19. cam ce se mai poate intampla in romania sa afecteze populatia?ce e mai rau se intampla zi de zi asa ca pe mine unul nu ma mai afecteaza un razboi o criza politica sau alte nascociri ale politicului. daca e sa se intample ceva asta e.atat poate statul roman prin reprezentanti sai “marii politicieni” care sunt buni doar de campanii electorale si atat.daca va fi vreo criza economica sau mai grav militara la granitele romaniei vor fugi cu totii prin tari calde unde au proprietati luate pe spatele prostilor care ai voteaza.

 20. ,,posibilităţile de reacţie” ne vor da ocazia sa reactualizăm vechiul prverb românesc : gura bate curu. Nu de darea aia de seama la BOB (Biroul Organizaşiei de baza) avem nevoie ci de analiza corecta a armate: facem sau nu facem faţă unui conflict armat?

Leave a Reply