Norvegia, Suedia şi Finlanda au convenit joi să creeze un coridor pentru transportul de trupe şi echipamente militare în partea de nord a celor trei ţări, toate membre NATO, potrivit EFE.

Obiectivul este de a facilita deplasarea rapidă a personalului militar din porturile norvegiene către cele două state vecine.

“Acum că suntem cu toţii membri ai NATO, putem coopera în domeniul apărării într-un mod complet diferit”, a declarat premierul norvegian, Jonas Gahr Store, într-o conferinţă de presă la Bodo (nordul Norvegiei).

Prim-ministrul norvegian a afirmat că o apărare “credibilă” în nord este “esenţială” pentru securitatea regiunii scandinave, şi a subliniat importanţa unei cooperări strânse între ţările din zonă, atât în domeniul militar, cât şi în cel civil.

“Înainte ne gândeam la axa nord-sud atunci când planificam transportul de echipamente şi personal militar. Acum ne îndreptăm mai mult privirea în direcţia vest-est. Infrastructura naţională trebuie să răspundă necesităţilor NATO de a deplasa trupe dincolo de graniţele ţărilor”, a spus el.

Miniştrii apărării din cele trei ţări, în colaborare cu actori civili, ar trebui să identifice posibilele impedimente, să actualizeze reglementările şi legile şi să investească în infrastructura necesară pentru a asigura o mobilizare rapidă şi eficientă, a precizat guvernul norvegian într-un comunicat.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă comune a lui Store cu omologul său suedez, Ulf Kristersson, şi cu preşedintele Finlandei, Alexander Stubb.

“Dacă ar exista o blocadă în Marea Baltică, singura noastră rută ar fi prin Suedia şi Norvegia”, a indicat Stubb.

Cei trei lideri au organizat un mini-summit, de miercuri până joi, pentru a studia modul de consolidare a apărării comune.

Norvegia este unul dintre membrii fondatori ai NATO, în timp ce Suedia şi Finlanda au decis să pună capăt la două secole de nealiniere militară şi să solicite aderarea la NATO în urma intervenţiei militare a Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Astfel, Finlanda a aderat oficial la Alianţa Nord-Atlantică în aprilie 2023, iar Suedia în martie 2024, scrie Agerpres.

Leave a Reply