Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică
Boala arterială periferică este o afecțiune severă caracterizată prin depuneri de calciu și grăsimi pe pereții arterelor, care duc la apariția simptomelor de cele mai multe ori la nivelul picioarelor. Aceste probleme apar prin îngustarea în timp a vaselor de sânge, cu reducerea sau chiar blocarea fluxului sanguin.
O persoană cu boală arterială periferică se poate confrunta cu diferite manifestări, precum claudicație, adică durere sau disconfort la mers chiar și după un număr mic de pași, amorțeală a picioarelor, furnicături la nivelul membrelor inferioare și chiar senzație de „picioare reci” sau parestezie.
Cu dureri foarte puternice de picioare s-a confruntat mult timp și Maria, în vârstă de 80 de ani. Când aceste probleme au început să o împiedice să își mai desfășoare activitățile zilnice, a decis să meargă la un consult de cardiologie. În urma consultației, medicul i-a recomandat și o ecografie Doppler, iar diagnosticul a fost de boală arterială periferică. P
Femeia a efectuat apoi alte investigații – o arteriografie și un angio-CT, care au confirmat diagnosticul. La recomandarea medicului cardiolog, Maria s-a programat la Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie, șefa Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR. După o evaluare medicală detaliată, medicul i-a recomandat Mariei o procedură de cardiologie intervențională – aterectomie cu sistemul Jetstream, completată cu o angioplastie.
Aterectomia cu sistemul Jetstream este o procedură modernă de cardiologie intervențională, care utilizează tehnologii avansate pentru distrugerea depunerilor de calciu din artere. În completare, angioplastia cu stent menține deschisă artera, asigurând astfel o circulație normală sa sângelui. Ambele proceduri sunt realizate prin abord endovascular, cu avantaje importante pentru pacienți, de la riscul redus de complicații, până la recuperarea rapidă și spitalizarea de scurtă durată.
Tratamentul efectuat de Dr. Rodica Niculescu la Spitalul Clinic SANADOR a decurs fără probleme și s-a finalizat cu succes. În prezent, Maria se simte foarte bine, respectă recomandările medicale și revine periodic la control.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale inimii și ale vaselor mari au acces la proceduri moderne de cardiologie intervențională, realizate în Laboratorul de Cateterism. Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu cu două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7.