Cum poți scăpa de pietre la rinichi fără operație?

 

Litiaza renală se formează din cauza unei concentrații prea mari de săruri și minerale în urină, ca urmare a deshidratării, a alimentației nepotrivite sau a unor infecții. Persoanele cu pietre la rinichi nu au semne și simptome atunci când calculii sunt de dimensiuni mici. Însă, când aceste formațiuni cresc și încep să se deplaseze pe tractul urinar, pot apărea manifestări clinice severe, inclusiv durere intensă în zona lombară, febră și frisoane. În lipsa tratamentului adecvat, calculii renali pot ajunge la dimensiuni mari și pot bloca fluxul urinar, provocând complicații serioase, inclusiv dificultăți la urinare și retenție urinară. P

Un stil de viață sănătos, hidratarea corespunzătoare și anumite medicamente prescrise de medic, în urma unei consultații de urologie, pot fi de ajuns pentru a trata litiaza renală atunci când pietrele sunt încă mici. Totuși, pentru calculii mari sunt necesare proceduri medicale mai avansate. Din fericire, principalele metode de tratament pentru litiaza renală disponibile în prezent sunt minim invazive și foarte eficiente. Litotriția extracorporeală cu unde de șoc (ESWL), ureteroscopia și nefrolitotomia percutanată sunt procedurile dintre care se poate opta pentru pietrele la rinichi, în funcție de indicația stabilită de medicul urolog pentru fiecare pacient în parte, pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung. Este important ca pacientul cu litiază renală să se adreseze unui centru cu experiență în toate modalitățile de tratament, pentru a putea beneficia de cel mai potrivit tratament.

ESWL constă în administrarea unor unde de șoc produse în afara organismului asupra calculilor renali, care sunt sparți în fragmente mici, ce sunt apoi eliminate spontan prin urină. Ureteroscopia implică introducerea unui tub flexibil prin uretră, până la nivelul calculului, care este apoi fragmentat și eliminat. Nefrolitotomia percutanată se realizează printr-o incizie mică în piele, prin care este introdus un instrument special la nivelul rinichiului afectat, cu ajutorul căruia este îndepărtat calculul.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu litiază renală au acces la toate procedurile de tratament minim invazive disponibile, în funcție de indicația existentă pentru fiecare caz în parte, inclusiv la ESWL și la ureteroscopie flexibilă digitală cu laser. Aparatul ESWL aflat în dotarea Spitalului Clinic SANADOR permite monitorizarea în timp real a fragmentării calculilor, ceea ce contribuie la succesul procedurii. De asemenea, pacienții beneficiază de monitorizarea stării de sănătate, prin consultații urologice periodice și primesc recomandări privind adoptarea unui stil de viață sănătos, astfel încât să fie redus riscul de recidivă a litiazei renale.

Leave a Reply