Hernia de disc lombară este o afecțiune cauzată de uzura coloanei vertebrale, foarte des întâlnită la adulții care au un stil de viață sedentar și care neglijează sau nu conștientizează pozițiile vicioase de la locul de muncă, de la birou sau din timpul șofatului. Durerea provocată de hernia unui disc vertebral poate lua mai multe forme și poate deveni invalidantă, cu un impact sever asupra calității vieții. De aceea este important de știut cum putem preveni, recunoaște și trata o hernie de disc lombară.

Statul prelungit pe scaun, la birou, fără pauze de mișcare, activitățile sportive intense cu ridicare necontrolată de greutăți pot provoca în timp apariția durerilor lombare. Inițial, durerile sunt localizate strict la nivel lombar, apar ocazional, sunt de intensitate mică și dispar la repaus fizic sau administrare de medicamente antialgice sau antiinflamatorii. Neglijate, durerile lombare pot deveni persistente și din ce în ce mai severe, fără a mai fi ameliorate de administrarea de antialgice.

Hernia de disc este o afecțiune care se agravează gradual, evoluția sa fiind în strânsă legătură cu gradul de suprasolicitare a coloanei vertebrale. Discul cartilaginos dintre vertebre herniază din ce în ce mai mult, comprimă rădăcinile nervoase de la acel nivel și cauzează simptomatologia dureroasă.

Durerea cauzată de hernia unui disc intervertebral lombar poate fi resimțită la nivelul spatelui, în șold, pe coapsă, pe gambă sau chiar în talpă. Atunci când hernia de disc apare la nivel lombar superior, durerile sunt localizate preponderent la nivel inghinal sau pe fața anterioară a coapsei. Partea laterală a gambei, talpa piciorului și degetele sunt afectate în hernia de disc lombară inferioară.

Paresteziile și imobilizarea bruscă de cauză dureroasă indică o radiculopatie severă. O astfel de simptomatologie semnalează o inflamare puternică la nivelul nervilor lombari și are indicație imediată de intervenție chirurgicală pentru a decomprima rădăcina nervului spinal. Tratamentul chirurgical este doar una dintre opțiunile de tratament pentru hernia de disc lombară necomplicată, primele opțiuni fiind adesea terapia fizică (fizioterapie, kinetoterapie și masaj terapeutic) și tratamentul medicamentos, simptomatic. P

Tratamentul herniei de disc lombare necesită implicarea unor specialiști cu experiență vastă în domeniul neurochirurgiei spinale. Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților tratamente moderne pentru hernia de disc lombară, prin Departamentul de Recuperare Medicală și Secția de Neurochirurgie. Intervențiile neurochirurgicale sunt realizate într-un bloc operator echipat cu aparatură ultraperformantă de ultimă generație, dotată cu cele mai noi tehnologii medicale.

Leave a Reply