Teoriile conspiratiilor fac ravagii printre cei cu o capacitate intelectuala redusa, iar aceste curente de sorginte estica propaga o cultura anti-stiinfica, o zvonistica decerebrata, la pachet cu o atitudine anti-occidentala vehementa. Tot ce a descoperit medicina in ultima suta de ani e contestat si chiar blamat, exista fiinte vii care locuiesc undeva intr-un cartier urban dar stiu ei sigur ca e un canal intre Bucegi si piramidele din Egipt, exista tulburati care sustin ca limba romana a aparut inainte limbii latine. E plin spatiul public de pseudo-cultura, de o masiva dezinformare, de stupizenii cu pretentii academice. Hotarat lucru, manipularea si prostia merg mana in mana.
Manualul de Limba şi Literatura Română de la clasa a IV-a conţine informaţii fără nicio bază ştiinţifică. Potrivit manualului, “în Munţii Bucegi, în preajma stâncilor Babele şi Sfinxul există o porţiune de un kilometru pătrat în care organismul nu oboseşte şi se înviorează brusc”. În acelaşi text se mai spune că “este probabil cea mai interesantă descoperire făcută vreodată în România”, fără a preciza însă nicio sursă. De asemenea, elevii mai pot citi că în credinţa populară aici “se manifestă un fenomen magnetic rar întâlnit, care are efecte benefice uluitoare asupra organismului uman”.
Manualul este folosit la clasa a patra de unii dintre profesori, fapt care i-a revoltat pe părinţi. Unul dintre părinţi a semnalat acest lucru pe Facebook.
Printre autorii manualului sunt şi inspectori şcolari: prof. dr. Mirela Mihăescu – inspector școlar şi Ştefan Pacearcă – inspector şcolar pentru învăţământ primar. De asemenea, scrie Hotnews, manualul mai este semnat de Aniţa Dulman – psiholog; Crenguţa Alexe – corpul de metodişti al IȘJ Dâmbovița – învăţământ primar şi Otilia Brebenel – cercetător științific al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.
Potrivit Ministerului Educaţiei, manualul a fost aprobat în 2014 pe vremea ministrului Remus Pricopie de către o comisie de specialitate.
Capitolul care conţine fragmentul despre Ministerele Munţilor Bucegi a fost conceput de Aniţa Dulman, psiholog şi fostă învăţătoare.
“Problema este că în legătură cu Bucegii circulă această informaţie, iar eu am pus acest fragment pentru că poţi să le dezvolţi scepticismul faţă de ceva despre care doar se spune. Fragmentul ăsta nu spune despre ce să credem, ci despre ce să nu credem. Îi ajută pe copii să înţeleagă că o credinţă populară nu e adevărată”, a spus Aniţa Dulman.
Psihologul a mai spus că se întâlneşte des cu elevi care merg în Bucegi alături de părinţii lor, iar aceşti elevi văd diversele panouri pe care scrie despre legende le din Bucegi.
“Am pus acest fragment pentru că circulă în cultura populară această legendă despre Bucegi. Eu sunt o mare admiratoare a Bucegilor şi fac în fiecare vară traseul Piatra Arsă Babele, iar pe acest traseu sunt sute de copii aduşi de părinţii lor şi ei văd panourile pe care scrie că “se spune că…”, a mai spus Aniţa Dulman.
PS : Pentru ca fac parte din generatia ce a facut scoala primara in anii 70, nu incetez sa ma minunez de continutul acestor manuale private. 5 autori scriu 60 de pagini pline de inexactitati, conspiratii sau greseli puerile. Totul, intr-o afacere de peste 90 de milioane de euro. O spun fara nici o retinere : manualele din anii ‘ 70 erau infinit mai sanatoase decat cele de azi. Si asta e o concluzie trista, pentru ca in loc sa evoluam, am involuat !