Care sunt marile reforme pe care și le propune coaliția USRPLUS/PNL? Vor exista concedieri în sectorul public? Cum se va face reforma administrației? Va candida Dacian Cioloș la președinția noului partid rezultat din fuziune? Dar la prezidențiale? Poate fi condus un partid de la Bruxelles? Care sunt relațiile dintre partide în interiorul coaliției, ce spune despre primele certuri în Guvern? Cum colaborează cu președintele Klaus Iohannis? Președintele PLUS, Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, răspunde la toate aceste întrebări într-un dialog cu G4Media.ro.

Cele mai importante declarații:
  • ”Eu sunt conștient că dacă nu reușim, dacă ratăm cu programul ăsta de guvernare, nici nu are rost să mai pun problema asta”, a spus Dacian Cioloș despre eventuala sa candidatură la prezidențiale
  • Sper eu, într-o săptămână-două să fie clară situația și cu bugetul și să vină în parlament și să se poată adopta. Noi am început deja discuțiile și legate de deconcentrate.
  • Despre reforma administrației publice: Probabil că va fi un pachet. Vor fi mai multe propuneri legislative pentru că sunt mai multe legi care privesc statutul funcţionarilor publici, care privesc organizarea unor instituţii, legi care definesc felul în care se face cariera în administraţia publică, felul în care poţi să promovezi, să faci o evaluare a calităţii activităţii funcţionarilor.
  • Despre reorganizarea administrativă: Noi vrem să venim într-o primă fază cu comasări voluntare. Adică să-i stimulăm pe primari să aibă proiecte comune sau să împartă acelaşi, eu ştiu, departament de resurse umane, juridic, administrativ şi aşa mai departe, acelaşi departament care să pregătească proiecte de investiţii pe infrastructură, de exemplu şi să avem proiecte de investiţii asumate comun de mai multe unităţi administrativ-teritoriale
  • Despre eventuale concedieri în sectorul bugetar: Noi nu o să facem o reformă discutând doar, doar de dragul de a da afară nişte oameni şi de a simplifica schemele. Vrem să facem o reformă ca să ameliorăm funcţionarea administraţiei publice. Şi asta poate să însemne că unii oameni care au ajuns acolo prin sinecuri politice, pe pile, pe nepotisme, nu au ce căuta în administraţia publică şi ei trebuie să plece.
  • Despre o eventuală candidatură la șefia USRPLUS: Va trebui să discutăm și cât ne permitem și vrem să cumulăm mandate. Mandat de conducere în partid cu diferite mandate executive. Pentru că cine se ocupă de partid trebuie să se ocupe și de conducerea partidului și de organizarea lui. Când ești în Guvern sau în Parlament ai și acolo anumite responsabilități, unele sunt mai solicitante decât altele.
  • Poate fi condus un partid de la Bruxelles? Da, pot. Uitați, noi stăm de vorbă acuma la București. Eu de patru zile acuma sunt la București și mă duc la Bruxelles abia lunea viitoare. În săptămânile în care sunt doua-trei zile la Bruxelles sunt și două trei patru zile la București. Poți să fii parlamentar în Parlamentul Național, să fii liderul unui partid la București dar să ai o circumscripție într-un alt județ. Mie îmi ia câteva ore să ajung la Bruxelles și înapoi de la Bruxelles. Deci nu asta e problema.
  • Despre candidatura la prezidențiale: Așa cum stau lucrurile acum, da, îmi pun problema să candidez. Dar într-un an de zile, în doi ani de zile se poate întâmpla ceva cu mine, că percepția publică pozitivă e redusă foarte mult. Sau poate să crească altcineva, și eu sper să crească și alți colegi, care să aibă șanse mai mari. Deci decizia va fi luată atunci, la momentul respectiv de către partid.
  • Pentru mine mai important decât să discut despre candidatura la prezidențiale este cât vom reuși să punem în aplicare programul ăsta de guvernare. Pentru că eu sunt conștient că dacă nu reușim, dacă ratăm cu programul ăsta de guvernare, nici nu are rost să mai pun problema asta.
  • Asta înseamnă reforma în administraţie şi profesionalizare. Dar în primul rând trebuie să definim clar care sunt atribuţiile unor instituţii.  Noi avem instituţii care trebuie să dispară pur şi simplu, unele dintre ele. Nu vă dau acum nume pentru că miniştrii noştri fac acum nişte evaluări ca să vedem de care putem scăpa. Am găsit inclusiv unele subordonate direct Parlamentului României. Vă daţi seama cine din parlament verifică tot felul de institute de cercetare.
  • Niciuna din discuţiile astea nu a blocat vreo decizie în guvern până acum. Ăsta e un element esenţial. Deci noi n-am blocat discuţii, n-am amânat decizii importante pentru că nu ne-am înţeles în coaliţie. (…) Deci, eu mi-aș dori să avem în societatea românescă dezbateri pe subiecte de interes public. Dar nu să traducem acele dezbateri cu termenul de scandaluri publice. Pentru că cineva își exprimă o opinie diferită să spui că e un scandal. Vă spun, nu s-a blocat nici o decizie până acum în coaliție din cauza incapacității de a ne pune de acord.
  • Despre relația cu Klaus Iohannis. Cu domnul președinte am menținut o legătură bună de când am plecat de la guvern…Am fost și în campanii, și dânsul a fost în campanie și a susținut PNL. Acum lucrăm împreună. Chiar și când eram în campanie, discutam pe subiecte legate de România, pentru că eu în Parlamentul European aveam anumite informații, dumnealui altele.
  • Am discutat măsuri despre problema demografiei. Crește populația vârstnică, scade numărul de copii, sunt tot mai mulți copii care se nasc în diasporă. Să gândim niște măsuri prin care în câțiva ani să putem stimula natalitatea, ca sistemul de pensii să fie unul sustenabil. Educația – dacă să mergem spre descentralizare sau centralizare. Dincolo de subiecte precum bugetul, discutăm reforme, scrie g4media.ro

1 COMMENT

  1. Ciolos ?
    E posibil.
    Ziceam ca nu poate fi un premier mai slab ca Orban.Dar a aparut Citu….Da…dar nimeni nu l poate egala pe Ciolos !
    Asa cum nimeni nu o poate egala pe Turcan in inteligenta….sau poate ca ma insel ?

Leave a Reply