Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, la deschiderea anului universitar la UMF ”Iuliu Haţieganu” din Cluj, că sunt necesare măsuri pentru recredibilizarea sistemului de educaţie doctorală, având în vedere ”problema plagiatelor”, şi a adăugat că ”formarea doctorală este una de elită, nu o fabrică de diplome pentru a promova în funcţii”.

”Mai avem lucruri de făcut pentru a întări credibilitatea sistemului educaţional. Dincolo de formarea profesională a studenţilor, mă refer la sistemul doctoral care are nevoie de credibilitate. Nu mă refer la educaţia doctorală din sistemul medical, dar cred că e nevoie de măsuri drastice în formarea doctorală la nivel general pentru a nu compromite ce se face bun. Cu această problemă a plagiatelor, sistemul doctoral are imaginea afectată dacă nu luăm măsuri drastice. Trebuie să fie clar pentru toată lumea că formarea doctorală este una de elită, nu o fabrică de diplome pentru a promova în funcţii. Ea trebuie să presupună un efort intelectual”, a afirmat Dacian Cioloş citat de news.ro.

Premierul le-a mai spus studenţilor prezenţi la deschiderea anului universitar la UMF Cluj că, în esenţă, nu o lege decide ce este sau nu plagiat, ci cei care fac cercetare, care ştiu ce înseamnă inovaţia şi care trebuie să promoveze această idee, în detrimentul plagiatului.

”Când vorbim de plagiat, nu o lege poate defini acest lucru, ci cei care au făcut cercetare şi care ştiu ce înseamnă să faci ceva nou pentru a face ştiinţa să avansaze, iar pe această idee trebuie să ne bazăm sistemul. Ceva nou nu înseamnă să traduci, ci să aduci idei noi argumentate ştiinţific şi apoi puse în lucrarea de doctorat. Vrem să eliminăm suspiciunile şi să separăm şcolile doctorale care produc ştiinţă de cele care produc diplome pe bandă rulantă”, a declarat Dacian Cioloş.

 

7 COMMENTS

  1. ”Când vorbim de plagiat, nu o lege poate defini acest lucru, ci cei care au făcut cercetare şi care ştiu ce înseamnă să faci ceva nou pentru a face ştiinţa să avansaze, iar pe această idee trebuie să ne bazăm sistemul. Ceva nou nu înseamnă să traduci, ci să aduci idei noi argumentate ştiinţific şi apoi puse în lucrarea de doctorat. Vrem să eliminăm suspiciunile şi să separăm şcolile doctorale care produc ştiinţă de cele care produc diplome pe bandă rulantă”

    Mie mi se pare de bun simt ceea ce a spus…Asta e de fapt menirea diplomei de doctorat,sa aduci o inovatie,un capitol in plus intr-o ramura a stiintei….Nu inseamna o confirmare din partea politicului dupa ce ai terminat un ciclu in invatamant.Aici trebuie separate total lucrurile indiferent cum te cheama si cine esti.

  2. Cum bre? ”Vrem să eliminăm suspiciunile şi să separăm şcolile doctorale care produc ştiinţă de cele care produc diplome pe bandă rulantă”, a declarat Dacian Cioloş.”
    – Dar vor funcţiona în continuare???
    – Cum rămâne cu doctoratele date până la ora actuală ???
    – Doar Ponta este cel defavorizat şi anihilat ???
    – Legea nu e egală şi respectată de toţi şi pentru toţi…primitorii?

  3. Are Romania o problema cruciala, plagiatele. Daca n-ar exista acestea am avea autostrazi, spitale iar, muntii ar fi acoperiti de paduri. Poate ca sunt eu de moda veche. Toti doctorii pe care am avut onoarea sa-i cunosc erau toti sariti de 50 de ani.

  4. De acord cu Ciolos, pentru prima si ultima data, bănuiesc. Ca prim-ministru e o mediocritate patentată, dar regulamentele universitare le stie si mai stie si ca autonomia universitară e ceea ce lipsește in peisajul academic românesc-autonomia adevarata care tine la distanță politicul pentru simplul motiv ca nu-si extinde morala asupra celor aflați in afara campusului. Altfel, rămâne cum am stabilit, adică nu votez pe nimeni din cei care-l susțin pentru mandatul de prim-ministru pe următorii patru ani.

  5. Ghita a declansat furtuna (fortat, de bunaseama) si astia doi, Iohannis si Ciolos, iau caimacul (pe undeva, bravo lor, au fost pe faza…).
    Uite cit de principiali si hotariti sunt ei, cam de saptamina trecuta incepind…

Leave a Reply