In urma conflictului deschis de presedintele PSD si al Camerei Deputatilor Liviu Dragnea cu directorul SPP Lucian Pahontu, surse parlamentare au dezvaluit cateva aspecte interesante.

Conducerea SPP a fost audiata de 17 ori in comisiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala in ultimii 10 ani. In cele mai multe dintre cazuri, comisiile erau conduse ori controlate majoritar de PSD.

Stenogramele arata ca s-au discutat aspecte ce tin de activitatea curenta a serviciului, de managementul acestuia, de aspectele bugetare sau despre investitii.

Nici un parlamentar PSD nu a adus in ultimii ani vreo acuzatie oficiala, in cadrul dezbaterilor din comisiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala, care sa confirme ceea ce se afirma in prezent.

Mai mult decat atat, in ultimii 5 ani, de cand PSD detine majoritatea parlamentara in mod neintrerupt, bugetul SPP a fost aprobat de senatorii si deputatii partidului fara vreo obiectie.

SPP e structura nationala de paza si protectie pentru demnitarii romani si familiile acestora, dar si pentru demnitarii straini aflati in vizita pe teritoriul Romaniei.

De la infiintare pina in prezent, din 1990-1997 cand conducerea era asigurata de generalul Dumitru Iliescu pina azi, la generalul Pahontu, SPP a primit scrisori de multumire si felicitare pentru actiunea profesionista din partea US Secret Service (vizita presedintelui american Bill Clinton la invitatia lui Emil Constantinescu – director Nicu Anghel, vizita lui George Bush la invitatia lui Ion Iliescu – director Gabriel Naghi, Summit-ul NATO din 2008 de la Bucuresti – director Lucian Pahontu si altele). ONU si NATO au exprimat si ele in scris multumirea pentru activitatea ofiterilor SPP, apreciati pentru pregatirea lor, in toate regimurile politice dupa 1989.

SPP a fost infiintat in 1990 prin decret semnat de presedintele Ion Iliescu si este considerata drept o institutie de suflet a acestuia.

Fostul presedinte al Romaniei a criticat intr-o recenta postare atacurile lansate la adresa serviciului.

https://radu-tudor.ro/ion-iliescu-ii-face-praf-pe-cei-care-ataca-spp-si-vor-sa-l-desfiinteze/

 

25 COMMENTS

 1. Domnu’ Tudor, câtă inocență! De parcă vreun parlamentar, și mai ales pesede, ar fi avut curajul să aducă vreo acuzație oficială! Știau foarte bine că doar dacă respiră, a doua zi dădeau cu subsemnatu’ și ei și neamurile lor până la a țâșpea spiță!
  De procesul câștigat de ANRM împotriva Chevron, nimic, nimic! Pixelu albastru!

 2. Prin postarile dumneavoastra,”dati apa la moara” tefelistilor,care mai bine de jumatate de an va ocoleau !.Dupa ce Antena 3 are alt cap compas,abunda de tefelisti ,in schimb pierdeti din cei fideli..e numai o constatare ( care de fapt se vede si in sondajele de audienta,din pacate) !

 3. Spp?! Toti sau multi vorbesc la ora actuala,acum ca nu le mai e nimic favorabil. Nu stiu cum,dar mie imi suna cu totul alt clopotel. Gastile formate au fost deacord laolalta cu tot ce se intelesera,apoi cand a sunat imprastierea si pupaturile s-a ajuns la impartirea pupatorilor. Pilitic sau numit tot politic,pupator fost sau actual,toti s-au bucurat de beneficii si cand au ajuns vulnerabili,normal ca s-au retras in “haite” si cobesc pe la colturi,e valabil si pentru dragnea si tot ce inseamna politicieni! Daca politicienii erau seriosi,nu se ajungea la mine ntelinarea si mentinerea “clanurilor” in tot ce inseamna securitate si paza! Vezi si cazurile din dna,vulnerabilitatile i-au transformat si adunat in “haite” grabiti sa atace si sa pedepseasca fara baza legala,cetateanul! Nea, ocupantul principalului scaun al tarii,este deacord sa sustina aceste haituieli fara baza legala!? Pare ca da!

 4. Intotdeauna hotilor le-a fost frica ca sunt urmariti, ca vor fi descoperiti , intotdeauna paranoia a ajuns la paroxism cand au simtit ca sunt mirositi! De un an de zile acest grup infractional condus de dragnea si sustinut de urmaritul penal tariceanu au mentinut circul social, mediatic ca toate institutiile la care nu au putut sa isi impuna sefii le strica afacerile, ca dau informatii despre ei. De un an de cand sunt la putere doar de albirea lor s-au ocupat, doar de legile justitiei au avut timp sa isi dea legi in folosul lor de a scapa de incompatibilitati, dosare etc. In rest haos total. Vor sa isi aserveasca absolut tot pentru control total pe toata tara!

  • Bine Ilie, stai jos!
   Inca suferi dupa Securitate? Ar trebui sa fim toti urmariti, asa… preventiv! In spiritul fascist al lozincii “Ciuma rosie!” (expresie luata din imnul SS marschiert in Feindesland) probabil ca imparti romanii in doua categorii: cei anchetati deja de DNA si cei care urmeaza sa fie anchetati de DNA! Sunteti cativa infierbantati de lozinci fasciste! Vrei exemplu de demonstratie a unui popor in jurul unei idei comune? Uite demonstratia grecilor privind folosirea numelui de “Macedonia”. UN MILION DE GRECI in ATENA!!! Nu cateva zeci de mii de aiuriti care au pierdut alegerile!
   SPP nu e defect tot. E doar condus de un personaj dubios si capusat de rude. Curatati-l si in timp o sa ne recapatam increderea in el.

 5. Well, poate ca SPP e supra-calificat, supra-verificat și supra-apreciat de partenerii străini dar e , iarăși,adevărat ca Pahontu sta de prea multă vreme la conducerea respectivului corp de paza și protecție ca sa nu fi operat anumite “schimbări” in organizarea interna a serviciului, ca orice locatar eternizat intr-o casa ce nu-i aparține, dar pe care o considera a lui in virtutea îndelungatei ocupații. Dacă ne aducem aminte de disprețul afișat al lui Darren White (un șef mult mai important din Secret Service, serviciu care, am înțeles, a constituit modelul SPP) pentru politicienii de la București, nu putem scapa de bănuiala ca “discipolul” Pahontu ii va fi servit informații “picante”, cu găleata, despre cei păziți și “protejați” de el însuși. Ar trebui revazut interviul, dar mi se pare ca D.W. spune la un moment dat ceva de genul: ar trebui înlocuiți toți (politicienii de vârf) cu americani, măcar pana se “instalează” democrația, ceea ce, coroborat cu învățămintele date de același D.W. Pupilei sale, Kovesi, la un vin fiert, in peisaj montan (vezi fotografiile publicate cam in același timp de Luju, cred) devine o mărturie prețioasa despre ce păzea și proteja Pahontu la momentul când D.W. dirija Secret Service pe zona Europa de Est. Darren White a plecat, despre Secret Service n-am auzit sa se fi desființat in lipsa lui, deci Pahontu nu e nici el de neînlocuit la șefia SPP—poate se mai aerisește și mentalitatea de valet-spion a membrilor serviciului, odata cu plecarea eternului lor șef de corp. Singurul care poate suferi din lipsa lui Pahontu e Johannis, al cărui dispreț fata de politicienii, foști colegi ai d-sale, a atins deja cota maxima și nu mai are nevoie de a fi umflat cu noi mărturii de alcov decât in cazul in care, plictisit de treburile guvernării, s-ar dedulci la plăcerea dubioasa a bârfei in compania acestui șef de spioni domestici.

 6. Imi da si mie cineva voie sa cred ca acea propunere a lui Pahontu catre Paul Stanescu este doar o facatura,o fictiune,o petarda care sa le furnizeze motivul demararii unor anchete parlamentare ? Au prins gustul sa ancheteze,ma intreb cu cata agresivitate o vor face cand vor pune mana pe institutiile abilitate sa o faca. Parlamentul nu e Parchet care sa ancheteze in propriul folos domnilor Presedinti ai Camerei si Senatului… Va puteti ancheta pe dvs intre dvs de ce ar trebui chemate la ordine alte institutii ale Statului ? Ca sa le intimidati ? Ca avetri dvs banuieli ? Ingrijorari ? Mai bine v-ar ingrijora soarta Romaniei si a locuitorilor sai.Nu ?

 7. Pahontu pare sa confirme, fara sa vrea, prin lipsa lui de reactie, toate alegatiile sau insinuarile lui Dragnea. Mai exact, ca principala sa activitate, CEA MAI PRETIOASA, CEA MAI IMPORTANTA, nu figureaza in fisa postului. De ce spun asta?
  Activitatea unui serviciu de protectie si paza se bazeaza 100% pe INCREDERE. La urma urmei, poate fi vorba de viata si de moarte! Nimeni nu se lasa in grija altcuiva daca nu e 100% convins de profesionalismul SI BUNELE INTENTII ale celui care il apara (sau ar trebui)!
  Lui Pahontu i s-a transmis ca INCREDEREA, absolut indispensabila activitatii serviciului pe care il conduce, s-a pierdut (SI ANUME DIN CAUZA LUI, dar chiar nu conteaza din ce cauza)
  Si el ce face? Tace ca porcu-n cucuruz?
  In orice tara civilizata, s-ar fi lasat cu o demisie instantanee. Asta daca nu cumva tov. Pahontu mai are si alte treburi pe la serviciu, care nu figureaza in fisa postului si, mai ales, care nu pot fi lasate de izbeliste, DIN INALTE RATIUNI DE STAT. Parca-l aud pe Oprea, cu “interesul national”…
  O sa-mi spuna cineva ca plecarea lui Pahontu ar insemna prabusirea SPP-ului? Sint pline cimitirele de oameni pe care nu-i va putea inlocui nimeni, niciodata!
  Poate sint acolo lucruri peste care Pahontu tine bine apasat capacul si care, dupa plecarea lui, ar putea iesi la lumina?
  Pai asta spune si Dragnea!
  Pahontu tace! Poate ar iesi la bataie, dar se teme ca Dragnea stie mai mult decit vrea sa spuna. DEOCAMDATA…
  Pahontu tace, in timp ce Radu Tudor il tamiiaza. De ce oare? Inseamna ca cetateanul asta e mai important DECIT PARE, dupa fisa postului!!
  P.S. Aud ca Pahontu ar fi revopsit niste picturi vechi, ca sa arate mai bine! Dumnezeule mare, daca e adevarat ….. atunci nu te mai mira nimic la el! Cita minte sa ai??

  • dupa ce va documentati un pic si scrieti in urma unei informari corecte, cititi ce spun fostul presedinte iliescu si generalul iliescu, fostul sef spp. apoi trageti singur concluziile. cand vorbiti fara sa aveti minima documentare folositi expresii nefericite de genul “tamiiaza”. trist

   • Atit Ion Iliescu, cit si Dumitru Iliescu vorbesc despre SPP, ca institutie, nu despre Pahontu! Asa ca mai cititi dvs o data!
    Si, a propos: e adevarata chestia cu tablourile?
    Daca imi raspundeti si la asta, o sa recunosc public ca sinteti mult mai corect decit mi-am imaginat!

 8. Cum comentati faptul ca sub comanda grl. Pahontu, SPP si-a inscriptionat in mod fraudulos (unii zic chiar penal) masinile cu “Politia Romana”?? Au avut chiar tupeul de inimaginat sa treaca cu masini folosind inscriptia “Politia Romana” pe sub Arcul de Triumf de Ziua Nationala (prin 2010- 2013 parca). E drept mai tarziu au eliminat inscriptiile si au scos pozele de pe siteul lor dar tot au pastrat una din acea perioada:
  http://www.spp.ro/photos/p3.jpg
  Sau alte poze cu infractiunea:
  http://www.autobook.ro/stiri/spp-ul-cumpara-3-masini-blindare-un-singur-dealer-a-participat-la-licitatie.jpg
  https://www.luju.ro/static/images/luju/2010/septembrie/27/auto%20spp.jpg

  Se vede in poze masini NEAGRE inscriptionate “Politia Romana” (masina nu apartine MAI – din spusele unui ofiter de la BPR), In plus masinile politiei au girofaruri rosu-albastru iar SPP, conform legii, doar albastre. Au furat inscriptiile dar au uitat de girofar! 🙂
  Art. 258 NCP alin 3 – “faptele …….. au fost săvârşite de o persoană care poartă, fără drept, uniforme sau semne distinctive ale unei autorităţi publice, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.”

   • Ha, ha, ha!!!! Nu e ilegal? Eu daca imi scriu pe masina “Politia” este OK? Sau cei de la Pompieri?
    Daca imi dati BAZA LEGALA imi cer scuze si devin fan al SPP-ului. Dar va spun un secret? Nu spuneti la nimeni!!! NU ESTE BAZA LEGALA! Iar in urma protestelor politistilor SPP-istii au scos acele autocolante de pe masini.

    Informatii false????? Oare de ce aparati cu atata ardoare pe UNII din SPP?

    Pacat! Va credeam echilibrat in opinii si corect. Se pare ca nu prea sunteti! Habar nu aveti de subiect dar ma jugniti spunand ca dau “informatii false”. Si, da, incalcarea legii de catre oricine, chiar si SPP-ist, ma priveste si pe mine. Pe Dumneavoastra nu va intereseaza?

     • Cu tot respectul… o institutie de stat poate sa scrie ce vrea pe masina?
      Stiti ca folosirea ilegala a insemnelor “Crucii Rosii” in vreme de razboi intra la “crime de razboi”???
      Imi cer scuze cu adevarat, nu am nimic cu profesionistii din SPP sau cei din Politie. Eu sunt militar in rezerva si stiu ca este interzisa afisarea de insemne ale altor autoritati.
      Am trecut de vremea securitatii cand acestia aveau legitimatii de militie sau de pompieri dupa cum le era de folos.

      SPP a incalcat legea atunci. Mai putem sa facem ceva? Nu! Dar nici nu accept “spalarea” lor cu orice pret!

      AM CAUTAT! NU AU BAZA LEGALA!!!

 9. 🙂 Nu cadeti in eroarea pe care tot Dumneavoastra o doriti, pe buna dreptate, corectata!
  Protocoalele secrete nu pot adauga la lege. Ori legea e clara in ceea ce priveste inscriptionarea/folosirea mijloacelor de avertizare.

  Tocmai ca am fost militar activ peste 30 de ani si am fost in teatre de operatii cu partenerii NATO stiu atat legislatia romaneasca cat si practica internationala.

  Cu respect, va rog sa o lasati asa! SPP a incalcat legea dar a scapat nepedepsit, protejati de Basescu. Masinile politiei fusesera retrase (septembrie 2010) iar SPP a comandat seturi la o firma (sa ii zicem C A din Bucuresti) cu care si-a “ornat” masinile. Eheiiii…. mai stim si noi una-alta!

  Va pot da multe amanunte dar cred ca nu e locul. Dupa un an jumate sau doi au scos autocolantele – intrebati-l pe Coarna ca stie despre ce e vorba 🙂 numai sa vrea sa spuna!

Leave a Reply