Saturday, December 14, 2024
3.9 C
Bucharest

De ce nu ma surprinde afirmatia ministrului german de externe

Citind cu interes declaratia ministrului de externe german Walter Steinmeier as spune ca nu ma surprinde. Explic imediat de ce.

http://www.agerpres.ro/externe/2016/06/18/ministrul-german-de-externe-critica-politica-nato-fata-de-rusia-considerand-o-razboinica-14-56-12

In discutiile avute la inceputul acestui an intr-o deplasare la Cartierul general al NATO, am aflat cateva detalii pe care le impartasesc acum cu voi.

Stim cu totii criza serioasa prin care trece Germania, pe doua component vizibile tuturor :

  1. Un milion de imigranti musulmani pe teritoriul sau, cu turbulente sociale si politice serioase, generatoare de critici masive pentru cancelarul Angela Merkel si partidul sau de dreapta, CDU
  2. Sanctiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeana, in urma anexarii ilegale a Crimeei de catre Moscova si incalcarii grave a normelor dreptului international. Toate cele 28 de state UE au agreat aceste masuri absolut necesare, ce tocmai au fost prelungite pina in 2017. Germania are o piata uriasa de export in Rusia, de aproape 80 miliarde de euro. Spre marele ei merit, Angela Merkel a pus mai presus de pierderile economice nevoie stringenta de a transmite Rusiei un mesaj de fermitate si solidaritate europeana in raport cu jocurile extrem de periculoase ale lui Putin la granite UE.
Potrivit surselor de la Bruxelles pe care le-am consultat, Germania a cerut de mai multe ori partenerilor din UE sa fie impartita povara imigrantilor. Sa se instituie cote obligatorii, in asa fel incat toti cei 28 de membri sa preia spre gazduire sau integrare un numar de imigranti. S-a propus un criteriu de suportabilitate economica potrivit PIB-ului fiecarei tari. Si bani de la UE pentru cotele de imigranti. Romania urma sa primeasca 6000. Ne-am opus cu vehementa. La fel au facut Ungaria si Polonia, alte 2 tari UE si NATO.
Dupa numeroase demersuri ratate pentru o solidaritate in privinta imigrantilor, care trecusara bine-mersi prin granitele de sud si de est ale Europei sa ajunga pe pamant german, a venit si avertismentul.
Intr-un cadru cvasi-oficial, la Bruxelles, un reprezentant al guvernului de la Berlin a avertizat : “Veti avea parte de tot atata solidaritate pe securitate si aparare de cata solidaritate avem noi parte pe imigranti”.
Cu alte cuvinte, daca suntem 27 in NATO si 28 in UE, la bine si la greu, sa ne impartim responsabilitatile si provocarile continentale in cel mai solidar mod cu putinta.
Am refuzat cu o obstinatie greu de inteles sa primim 6000 de refugiati. Desi asta inseamna 0,6% din total. Adica nimic. Iar in Romania traiesc 60-70.000 de musulmani din Orientul Mijlociu de peste 25 de ani, unii cu cetatenie romana, care s-au integrat in liniste cu neveste romance si copii la fel. Chiar aceasta comunitate s-ar fi oferit sa-i integreze si sa-i supravegheze pe cei nou veniti, sa nu faca prostii. In colaborare cu autoritatile competente. Exista o practica veche in acest sens, cu urechile stam bine demult.
Drept pentru care aceasta afirmatie a ministrului de externe german, pentru mine personal, nu vine ca o supriza. Ea este expresia supararii guvernului german, personal a cancelarului Angela Merkel. Pentru ca a incasat tot negativul imigratiei – ea si partidului ei CDU – in planul imaginii interne cu efecte politice in Germania.
Fusesem avertizat in urma cu 3 luni la Bruxelles ca asa va proceda Germania.
Peste 3 saptamani de Summit-ul NATO de la Varsovia, moment vital pentru intarirea apararii aliate pe Frontul estic. SUA s-au angajat ferm sa se implice militar in Europa de Est pentru consolidarea apararii in fata amenintarilor Rusiei. Dar fara contributia europeana, unde Germania joaca un rol esential, viitorul solidaritatii in fata amenintarii e incert. Solidaritatea este insasi esenta NATO, exprimata si in scris in faimosul Articol 5 al Tratatului de la Washington.
Daca e prea tarziu sa armonizam nevoia imensa de securitate a aliatilor NATO din Est cu dorinta de solidaritate la impartirea imigratilor cu Germania, vom vedea in Polonia.
Avem 21 de zile si 21 de nopti la dispozitie pentru ca presedintele Romaniei, cu tot arsenalul diplomatic in spate, sa obtina un compromis vital, intr-un tur de forta comun cu alte state NATO si UE din Europa de Est.
 
Esecul nu va fi tolerat, scuzele nu vor fi premise.
PS1 : Faptul ca Steinmeier e un socialist are importanta sa. Socialistii germani au o generozitate doctrinara (si nu numai) fata de Moscova consolidate si prin argumente financiare imense. Fostul cancelar socialist al Germaniei, Gerhard Schroeder este presedintele Consiliului de administratiei al proiectului NorD Stream AG, compania prin care Germania isi primeste gazul rusesc de la Gazprom.

http://www.nord-stream.com/about-us/our-management/

Patronajului lui Schroeder (marele prieten al lui Putin in Germania) – asupra socialistilor germani se simte ca o boare de vodka in fata politistului, la drum de seara, cand esti conducator. Auto.

Hot this week

„Avem nevoie de sfatul României și de experiența sa. Cunoaște cel mai bine Rusia”

„Avem nevoie de sfatul României și de experiența sa....

Ambasadorul Daniel Fried, mesaj pentru românii care susțin candidați pro-ruși : Mergeți până la Moscova și vedeți

Daniel Fried, fost Adjunct pentru Afaceri Europene al Secretarului...

Mesajele unui reputat ambasador american : „Nu lăsați rușii și interpușii lor să genereze schimbare”

Mesajele unui reputat ambasador american : „Nu lăsați rușii...

Rețeaua chineză TikTok sfidează Comisia Europeană

Rețeaua chineză Tiktok nu a răspuns până vineri după-amiază...

UDMR : PSD să dea premierul

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la finalul...

Topics

Rețeaua chineză TikTok sfidează Comisia Europeană

Rețeaua chineză Tiktok nu a răspuns până vineri după-amiază...

UDMR : PSD să dea premierul

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la finalul...

Apărarea se întăreşte : încă 3 avioane F-16 pentru România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon, achiziționate de România de...

Știripesurse.ro : mandatele POT ar putea fi invalidate

Noul Parlament, ales în urma alegerilor din 1 decembrie, ar...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img