Polonia si Romania. Doua foste tari comuniste, plecare din acelasi bloc start acum 25 de ani. Azi Polonia e un exemplu de forta economica si militara, cu investitii masive de peste 100 miliarde euro in domeniile strategice. Romania e mult ramasa in urma, cu o armata slab dotata, fara infrastructura rutiera si feroviara modernizata, cu o economie prea putin bazata pe o performanta industriala si investitionala.
Tineti minte momentul Iulie 2012? Cand ultra-majoritatea poporului roman l-a demis pe Basescu? Ce au facut atunci liderii politici romani? S-au dus la Bruxelles spasiti si s-au intors cu coada intre picioare. Marii barbati erau moi ca untul la soare.
Ce face Polonia cand e acuzata ca adopta niste reforme controversate? Se duce la Bruxelles si se bate in Parlamentul European si Comisia Europeana pentru justetea masurilor sale, pentru dreptul de a lua deciziile pe care le considera necesare in a indrepta tara dupa un regim nu tocmai fericit. Si, atentie, premierul Poloniei e o femeie. Care n-a venit acasa cu lista de 11 puncte de penitenta de la Bruxelles.
De aceea Polonia e unde e si noi suntem unde suntem…
——————————–
Premierul polonez Beata Szydlo a apărat în Parlamentul European (PE) reformele controversate din sistemul judiciar şi presă ale Guvernului pe care-l conduce, relatează Euronews citat de Mediafax.
Szydlo a apreciat marţi, în acest discurs, că modificările privind tribunalul constituţional şi guvernanţa instituţiilor publice de presă sunt conforme normelor europene.
În opinia sa această polemică este rezutatul “unei lipse de informaţii sau poate a unei voinţe de face rău”.
Un semn al tensiunilor dintre Uniunea Europeană (UE) şi Varşovia este faptul că ea s-a declarat uimită de timpul şi energia investite de europeni în probleme care, în opinia sa, ţin de politica internă a ţării.
“Modificările pe care le-am efectuat reflectă normele europene şi nu diferă în niciun fel de normele UE în alte state”, a subliniat ea.
Însă oficiali europeni consideră că aceste modificări ar putea reprezenta o ameninţare la adresa statului de drept.
Rând pe rând, diverse grupuri politice şi-au exprimat îngrijorarea.
Copreşedinta Verzilor a insistat asupra metodei folosite de către autorităţile poloneze. În opinia lui Rebecca Harms, cel mai alarmant este “sentimentul că majoritatea guvernamentală exercită o formă de diktat, fără vreo dezbatere cu opoziţia”.
Pentru a răspunde anumitor critici, Guvernul polonez a cerut Consiliului Europei (CoE) să se pronunţe asupra reformei constituţionale.
Această organizaţie internaţională, cu sediul la Strasbourg, urmează să prezinte un raport pe această temă în martie, de la care Varşovia speră o calmare a tensiunilor.
Însă Consiliul nu este o instituţie a Uniunii Europene.
Ancheta sa va fi separată de cea a Comisiei Europene (CE), care vizează o potenţială încălcare a statului de drept şi valorilor fundamentale ale blocului european.
Szydlo a susţinut acest discurs în Parlamentul European la o zi după ce preşedintele polonez Andrzej Duda a lansat o adevărată ofensivă de PR la Bruxelles, în urma unor discuţii la nivel înalt cu oficiali europeni, inclusiv cu preşedintele Uniunii Donald Tusk, un fost premier polonez.
Guvernul conservator polonez, învestit în noiembrie, a fost criticat extrem de dur din cauza unei serii de măsuri denunţate ca vizând să-i consolideze controlul asupra sistemului judiciar şi presei.
Disputa a creat tensiuni între Varşovia şi partenerii săi europeni, în contextul în care cele 28 de state membre UE au nevoie de unitate pentru a aborda o serie de provocări, inclusiv criza migraţiei.

50 COMMENTS

  1. Romania si Polonia sunt 2 tari foste comuniste iar, asemanarea nu este deloc valabila, startul nu a fost catusi de putin acelasi. Exista mari diferente. Nu trebuie sa ne rezumam doar la armatele celor doua tari si insfrastructura terestra. In primul rand sunt diferente colosale de mentalitate pornind de la primul om pana la ultimul. Domnule Tudor ca reputat jurnalist cu certitudine cunoasteti tratamentul diferentiat a mai marilor lumii fata de cele doua conduceri ale tarilor in cauza, atat de la nivelul U.E., cat si de la Washington. Nimeni nu a spus o iota de cat de fracturata este Romania la toate nivelurile si cum e Polonia, poate de aici decurg toate.

    • Cu toata stima, majoritatea conationalilor nostri sunt xenofili: germanofili, francofili, nipponfili. Care sustin diferite ‘modele’: model belgian, model francez, model german, model scandinav etc. “Sa facem ca francezii” “Sa facem ca englezii”, “Sa facem ca germanii” ş.a. PLUS machiate cu tot felul de stereotipii si prejujdecati pozitive, numai germanofilia e cea mai exemplara de asa ceva, nu mai zic de celelalte.

      Dvs., de exemplu, sunteti xenofil? Daca sunteti, dar va justificati ca nu e problema, tocmai asta e problema: nu poti sa fii, concomitent, hingher si iubitor de animale. Eee, asa si cu natia de origine si celelalte natii: ori esti coada de topor (sau coloana a cincea) si frizezi interesele straine (direct sau indirect, constient sau inconstient), fie esti una & aceeeasi cu natiunea si natia ta, a noastra, nu te lasi.

      Pai, spuneti-mi, cum poate o natiune sa fie unita, patriotica, nationalista, daca se mentine aceasta adoratie patologica fata de altele si alte popoare? Nu se poate altfel, e contra naturii orice alta alternativa.

      Va dau trei exemple:

      1) Inainte de 2007, majoritatea se vaitau de viata grea, ca nu pot sa se adune sa protesteze, ca nu mai reusesc sa se dezvolte din cauza rautilor ale nu-stiu-cui si HOPA, post-2007, peste 2,5-3 miliaone s-au ingramadit/napustit in aeroporturi sau granita, spunan la unison “Imi bag p%#a in ea de tara, ma car de aici!”.

      2) Romanii din strainanate snt cei mai mari enamici ai romanilor, fie din tara, fie tot din afara. Lachei la stapani straini, care isi bat joc de alti romani sau ii parasc la straini.

      3) Postdecembrismul in sine, ca un tot: de ce politrucii & fosti birocrati ai vechiului regim (ca faceau parte din institutiile publice sau secrete ca Securitatea) de dupa revolutie, cu atata malitiozitate, cu atata rautate gratuita, cinism, sadism si autoflagelare, au dat/furat tot-TOT? De ce, ca puteau sa nu faca aceste lucruri, si sa fi avut o istorie alternativa in postdecembrism. Poftim, nu au vrut, “pentru ca d-aia”, ca au putut.
      Uite, toti demnitarii din anii 90 pana incoace, de la cel mai inalt la cel mai mic nivel(local), puteau sa nu fie cum sunt si-i cunoastem acum. De ce? De ce? De ce n-a fost sa fie? Pentru ca n-au vrut. Punct.

      Asa ca… ori suntem xenofili, cozi de topor & autoflagelatori, ori patrioti, nationalisti & una cu natia si natiunea.

  2. Ei au avut curajul si posibilitatea practica probabil de a schimba sefii serviciilor secrete care se pare ca erau mai utili altor “entitati” decat propriei tari, au facut si celelalte reforme, desprinzandu-se de ideologia oficiala – stangism neomarxist – a UE si ce sa vezi?, imediat a fost asmutita propaganda UE asupra lor: e lovitura de stat in Polonia! Parca am mai auzit teza asta, a loviturii de stat, in 2012, cand tot asa trebuia inlaturat Basescu, sluga perfecta la vremea respectiva a Portii de la Bruxelles. Imediat de asemenea (asta se pare e scenariu mai nou), au iesit ONG-urile, stim noi care, cu tinerii frumosi si liberi din Polonia sa strige “dictatura!”.
    Dar mai pe scurt, se pare ca totusi Polonia nu e chiar atat de colonie de cea mai joasa speta cum suntem noi.

  3. Sunt de acord cu introducerea scrisă cu roşu…

    Totuşi nu înțeleg inconsecvența…

    Constat că acea intervenție istorică în care ati spus că “cercuri obscure din jurul lui Victor Ponta fac tot posibilul ca
    să nu ajungă Crin preşedinte” este un adevăr istoric şi un regret pe care îl avem amândoi, domnule Radu Tudor.

    Rămân la părerea că în conflictul Victor-Crin nu trebuia să îl susțineți pe Viorel…

    Mențiune – să nu uităm că Ponta a insistat pentru Codruța cu riscul ruperii usl…

  4. Un prim gand la o pauza de cafea :
    -avem o alta genetica ,.ne trebuia putin din celti .si germani in structura noastra cromozomiala
    – sunt catolici ,statul este condus de doua forte ,laica si religioasa .Catolicismul a luptat cu arma si ortodoxismul cu crucea, mare diferenta de atitudine.
    -este un popor patriot ,darz ,demn ,sub o alta stea a destinului dacat Romania
    -respect Polonia ,am vizitat-o ,m-a impresionat frumos ,dar in Romania ma topesc asa cum este ea.In concluzie ,Polonia nu-i Romania si nici Romania nu-i Polonia ,frumusete in diversitate ,se pot lua de exemplu una pe cealalta.

  5. Polonezii au invatat ca UE nu este Dumnezeu. Asta o stiam si noi. Dar in vreme ce acolo au fost oameni poilitici care au ascultat cererea populara, la noi nimeni nu asculta ceea ce vrem noi. Chiar daca cei care ne reprezinta de fapt NU ne sustin interesele. Am urmarit prestatiile reprezentantilor nostri in PE. Erau cu nasurile bagate in niste hartii scrise de altii. Singurul care si-a mai ridicat nasul din hartie a fost Busoi. Un personaj care imi e total antipatic. Il credeam un bleg nedemn de a fi luat in seama. Uite ca de data asta s-a ridicat deasupra celorlalti reprezentanti ai Romaniei. In continuare Busoi imi pare a fi un personaj ciudat si nefrecventabil. Zau, chiar nu imi place. Dar prestatia lui in PE a fost net superioara colegilor lui de grup.

  6. În Polonia nu se duce nimeni sa ofere în plic numele viitorului Prim-ministru, a șefilor de Parchete, servicii secrete ori să pună mâna lui telefon pentru a da indicații unui președinte care se umflă în pene doar față cu cei care au curând să-l critice, iar în rest stă în genunchi, să nu uităm problema imigranților când a acceptat ce a cerut Merkel ori vizita d-nei Victoria Nuland cu șefii de la DNA, ICCJ, Parchetul General și de ce nu, chiar și al lui Morar în ceea ce privește conducerea CCR!

  7. Total gresit.nu am plecat de pe aceeasi pozitie: in timp ce polonia si alte state foste comuniste erau inglodate in datorii ,romania nu era datoare nici macar 1 $.diferenta au facut-o oamenii.in timp ce oamenii lor politici au incercat sa isi dezvolte tarile conduse, ai nostri nu au stiut decat sa fure.ghinion.se pare ca mostenirea fanariota se va perpetua pe meleagurile noastre multi ani de aici incolo.suntem atat de buni in a fura incat ii corupem si pe vesticii veniti la noi sa conduca firme.am lucrat intr-o multinationala americana unde din cauza furturilor( milioane de € pe an) au adus manageri straini.in scurt timp romanasii nostri i-au invatat cum merg lucrurile pe plaiurile mioritice.

      • corect dar ceea ce preciza @dragos ramane adevarat. pe langa asta ei nu au avut un premier care sa spuna ca industria e un morman de fiare vechi asa ca hai cu ea la taiere si vinderea cu vaporul si trenurile peste hotare etc

      • Asta e alta problema.eu am spus ca in momentul 1990 noi aveam acest avantaj.in acei ani in presa se scria zilnic de dramele din polonia sau ungaria unde oamenii ramaneau fara economiile de o viata din cauza devalorizarii haotice a monedei nationale.daca aveam oamenii politici ai poloniei la ora asta alta ar fi fost situatia .dar cum am spus de la fanarioti am invatat tot ce este mai bun:la furat(inclusiv propria caciula) suntem artisti.

  8. Radu adauga diferenta dintre catolicism si ortodoxie pentru a ne clarifica diferentele radicale de conceptii. In 1980 am fost la Gdansk si am ramas mut vazand greva de la santierul naval cu Solidaritatea. Toata suflarea orasului era alaturi de grevisti si tipau cat ai tineau plamanii agitand pumnul in aer de tremura si mama secretarului general al partidului, iar la Krakovia viitorul papa Ioan Paul al doilea era venerat de toata suflarea care duminica umplea pana la refuz catedrala.

  9. As vrea sa inteleaga si Dl Serbanescu ca Romania este o colonie a striainilor datorita noua, nu lor, noi ne-am facut pres in fata lor, si am acceptat comisioane ca sa le dam tot ce-au vrut, toate resursele, si nici n-am fost in stare sa absorbim fonduri europene, ca eram corupti.Asta e! As fi f bucuroasa daca i-ati spune odata Dlui Serbanescu, in direct, sa auda toata lumea, sa nu ne mai credem noi buricul pamantului, ca sa ne suga toti.
    Multumesc

    • Sa ne dai si noua din comisionul ala de l-ai luat… ca mie, straini aia, nu mi-au dat, direct.
      Culpabilizarea aia generala, doamna, e retorica; e toata lumea, si nimeni anume (sau, cum spun unii, mari “analisti” : “clasa politica”).
      Dll Serbanescu, stimata doamna, nu s-a trezit ieri, sa vorbbeasca azi; da un wiki, sa vezi cam ce-a facut, pana la senectute (scria in “Lumea” pana-n “89 articole de economie mondiala… vorbeste, cum ar veni, in cunostinta de cauza).
      (Serbanescu, pe d-alta parte, nu spune ca suntem buricu’ pamantului; ala de spune aia e Dan Puric…pentru exactitate !)

  10. As vrea sa inteleaga si Dl Serbanescu ca Romania este o colonie a striainilor datorita noua, nu a lor, noi ne-am facut pres in fata lor, si am acceptat comisioane ca sa le dam tot ce-au vrut, toate resursele, si nici n-am fost in stare sa absorbim fonduri europene, ca eram corupti.Asta e! As fi f bucuroasa daca i-ati spune odata Dlui Serbanescu, in direct, sa auda toata lumea, sa nu ne mai credem noi buricul pamantului, ca sa ne suga toti.
    Multumesc

  11. Acum 10 luni am fost la Paris la primele negocieri pentru COP 21 si Consilierul ministrului Mediului a venit si a spus ca Polonia produce energie 80% din carbune si daca nu primeste finantare sa-si schimbe tehnologia pe una mai curata ei nu sunt de acord cu tratatul COP 21. Deoarece tratatul a fost adoptat sa vedem ce concesie li s-a facut de au fost de acord?! Aveau nevoie de minim 15 miliarde euro, oare ai vor primi? Cred ca da ! Tehnocrata noastra care a fost la Paris ce a obtinut?

  12. Cred ca ati uitat ca in Polonia ,pe vremea comunismului,oamenii nu erau dependenti de stat; multi aveau afacerile proprii,nu colectivizari ca in Romania. Si o mai mare libertate de a-ti crea o afacere! De aici decalajul economic. Ei nu au trait anii nostri de saracie si lipsurile noastre. Veneau in Romania cu bani putini dar plini de aur si lucruri de prima necesitate pe care le vindeau in statiuni !!!!

  13. In Polonia nu este amestec in treburile interne ,la noi este invers , aplicam indicatiile pretioase de ne-am vandut tara ,ne-am cocosat de atatea plecaciuni ,,,,, guvernul meu,,, pus in colaborarea cu P E ,guvern dictat fara sa tina seama de votul poporului este o incalcare grava a constitutiei si batrana doamna adormita in curte sforaie cu poarta inchisa. RUSINE.

  14. Atâta timp cât avem fetite puși sa ne conducă în uniune nu știu ce pretenții avem sa fim văzuți bine. România este condusa de oameni corupți oameni fricoși oameni cărora nu le pasa de cat de pielea lor. Și când vine Americanu și ii spune”tu faci ce vrem noi pentru ca ti-o iei” ce face domnu conducător roman…stim și noi ce face își vine neamu de cat sa i-a problema în mana și sa o expună populației. Ne meritam soarta ne meritam conducătorii noi i-am votat,i-am lăsat sa își creieze un sistem, acum ce facem? Nu trebuie sa ne comparam cu nimeni noi suntem Romani…

  15. Romania este oglinda unei Infrastructurii politice si de stat adanc corupte!Basescu este cel mai elocvent exemplu, a lucart prin interpusi!Meserias, nu? Am vazut cu totii ce apucaturi au presedintii romani, ce lipsa de moralitate, cum serviciile obediente se implica in afaceri de grupuri mafiote! Cum de este posibil ca generali cu functii importante in servicii sa apara in denunturi de afaceri oneroase si in tot felul de scandaluri mass-media! Ce a insmenat pentru ei juramantul fata de Romania!Ei sunt tot acolo si Roamnia cu toate costurile aferente, este cea de astazi! Ca frunza’n vant vs Udrea!

  16. din pacate situarea tarii noastre la intersectia dintre civilizatii si religii a dus la ceea ce vedem astazi. atitudinea de sluga a acestei periaode de sute de ani se reflecta si astazi. pana nu ne spune licuriciul sau bruxellesul ce sa facem stam ca prostii. la ei oamenii politici au avut si au coloana vertebrala la noi sunt doar niste simplii ciocoi care prefera sa stea cu mana intinsa si in pozitia ghiocelului fie ca sunt de dreapta fie ca sunt de stanga. prea asteptam lumina de la inaltele porti, prea avem asa de multi tradatori de tara care slujesc mai pe fata sau nu interesele celorlalti. si asta se vede in politica dar si in mass media.

  17. Nu uitati ca tara noastra este un exemplu de naivitate(asta ca sa nu fiu mai dur). Am acceptat de buna voie sa desfiintam armata(Stalin spunea: ,,Cine nu-si hraneste propria armata, va hrani armatele altora”). Sistemul securist construit de Ceausescu a fost preluat cu succes de ,,aliatii” nostri si lucreaza intens numai ei stiu pentru ale cui interese(sunt convins ca printre ei sunt si oameni cu moralitate). Polonia a negociat la sange fiecare capitol la intrarea in UE, ceea ce a necesitat si un tribut(vezi ,,accidentul” aviatic care a ucis toata elita politica de acum cativa ani). Concluzionand ca sa nu fiu plictisitor, asa cum inlaturarea lui Ceusescu s-a produs la noi ca la nimeni, e de asteptat ca si de aceasta data sa scapam intr-un mod original de ,,dracu” imbracat in piele de oaie pe care l-am bagat in casa. Chiar daca d-l Radu Tudor nu va agreea ceea ce voi spune, asta e. Se pare ca lumina adevarata va veni tot de la rasarit. Nu ca asta mi-ar trezi entuziasmul dar realitatea e din ce in ce mai evidenta.

      • Tinand cont ca avem un minister al apararii si buget dedicat aveti dreptate.dar nici romeo nu e departe de adevar.cu 99 de ifv-uri modernizate, 12 avioane f-16 si 54 de tancuri medii( tot ce am enumerat e calitativ la nivelul anului 2000 )nu poti spune ca avem armata.fara o aparare aa si bruma aceasta de tehnica e victima sigura.cu cele 900 mil.$ suplimentare la buget de anul asta se puteau comanda 8 baterii israeliene spyder cu raza medie cu 32 de lansatoare mobile si 500 de rachete plus o baterie atbm arrow 2 care asigurau integritatea acestei mici armate.din pacate preferam sa modernizam sistemul hawk pe care l-am cumparat efectiv de la fier vechi.

          • Deocamdata 12 care nici alea nu au venit.24 pana in 2018.daca pentru dv. T-55 si t-85nemodernizat inseamna tancuri da avem 800.dar va avertizez ca ifv-urile bmp-3 rusesti cu tunuri de 100 si 30 mm sunt mult mai capabile decat cele 800 de ” tancuri romanesti”.si apropo de vreo 30 de ani un tanc care nu are telemetru laser si calculator de tragere nu se cheama tanc.si t-55 din care avem 530 nu are.

          • Statul major general stie ce face cand e vorba de furat bani din bugetul armatei.din 2009 pana acum au avut pe mana vreo 12 MILIARDE de € si ce au luat?7 spartan 12 f-16 si31de apc piranha( nici macar ifv).

          • evident ca nu pot fi de acord cu dvs, acuzele la adresa smg va apartin. daca nu ati aflat, 80%b din cheltuielile armatei merg spre personal (salarii in special)

          • Acuzele nu imi apartin , sunt fapte reale.au modernizat mli84 la pretul unui ifv nou,la fel a fost cu sistemul larom,au dat o caruta de bani pe fregate dezarmate,nu au sprijinit saur 3 si au cumparat apc piranha3 la pret de ifv, au luat efectiv de la fier vechi sistemul aa hawk.cand o intra dna-ul si in smg o sa imi dati dreptate ca iese prapad.

          • Repet:am enumerat armamentul care este calitativ la nivelul anului 2000.pana de curand am avut si t34-85 si il-28 in dotare si nu cred ca ne ajutau cu ceva in caz de razboi.

      • Consider ca sunteti mai indreptatit sa vorbiti despre situatia actuala a armatei romane si asta ma mai linisteste. Imi cer scuze daca postarea mea a parut agresiva. Dealtfel va apreciez activitatea si e clar ca nu tot ce se petrece cum zicea cineva in campul tactic poate fi scos pe taraba. Numai bine!

        • Din pacate conform tratatului de control al armelor conventionale totul se pune pe taraba.ca fapt divers romania are dreptul la doar 545 de ifv( vehicule de lupta ale infanteriei).si noi nu avem decat 124:101 modernizate restul cum le-a lasat ceasca.

  18. Sunt multe diferente culturale intre Polonia si Romania si unele conteaza mai mult decat altele in pozitionarea celor doua state fatza de “centrul” european-cea mai importanta, insa, mi se pare aceea care vizeaza identitatea nationala si modul in care s-a format si mentinut aceasta identitate de-a lungul secolelor. Polonia si-a definit identitatea si-a creat cadrul statal necesar pastrarii acestei identitati inca din Evul Mediu, mai mult sau mai putin odata cu formarea celorlalte state nationale din Europa; monarhia electiva a intarit aceasta identitate (un print din orice casa regala putea deveni rege “al polonezilor” daca era ales de Dieta dar nu putea intemeia o dinastie poloneza in forma clasica) pe care, apoi, ruperea frecventa in bucati a teritoriului national, dupa interesele dinastiilor europene, n-a mai putut-o disloca din imaginatia locuitorilor. Simplificand la maxim, constiinta identitatii nationale la romani e o aparitie relativ moderna, legata de miscarile de la 1848, in urma carora au aparut, sau reaparut din “coasta”imperiilor, state nationale precum Ungaria si Italia.(si Germania, daca stam sa ne gandim). Sigur, limba romana s-a mentinut unitara si a fost factorul principal al coagularii notiunii de identitate dar teritoriul s-a mentinut in formula “tripartita” medievala pana hat, la Marea Unire, iar dinastia Hohenzollern, garantul coagularii, n-a avut sansa sa domneasca suficient de indelungat pentru a stabiliza in constiinta neamului ideea Romaniei Mari la formarea careia a contribuit efectiv. Cu alte cuvinte polonezii sunt mai intai polonezi si-apoi orice altceva/europeni in cazul de fatza, in timp ce romanii se definesc inca dupa vechile provincii/sunt niste “provinciali” in Europa (ardeleni, moldoveni, olteni, cu ardelenii in frunte ca deja “civilizati” prin coabitarea cu elementul german!) si se comporta ca atare. Colac peste pupaza, au aparut americanii in peisaj, o natiune formata dintr-o provincie a Marii Britanii ajunsa imperiu si care substituie notiunea de “democratie” celei de “natiune”- naiba mai intelege ceva, mai ales ca nou-venitii sunt gata sa imparta “sfera” europeana cu rusii fara sa tina prea mult seama de statele nationale din interiorul sferei. Polonezii, care miros de la o posta “impartelile” au strigat ce-au strigat la Europa/Germania sa fie atenta la miscarile celor doua mari puteri inconjuratoare, dupa care si-au zis “pereat Europa vivat Polonia”; Romania mai are nevoie de timp pentru a se coagula spiritual, pentru a da sens unirii statale facuta pe criteriul national in 1918. Deocamdata se defineste in raport cu notiunile altora, trist dar necesar ca etapa; si bineinteles ca ar fi preferabil sa fim condusi de personalitati, nu de epigoni, dar Doamne fereste de un nou Ceausescu!

  19. Daca nu ma inseala memoria parca Ponta(cel mai iubit printre …pamanteni) s-a intors acasa ,de la Bruxelles ,cu cele 10 porunci.Dar nici el si nici sustinatorii lui n-au recunoscut cinstit vreodata si nu recunosc nici astazi acest lucru (si de aici,printre altele , ni se trage tot ce am patimit si tot ce o sa mai patimim).Constatam astfel ca istoria se repeta si noi romanii cadem intotdeauna din lac in ….put.

  20. Este foarte simplu , Romania tace si inghite toate aberatiile UE. Noi nu avem nevoie de dusmani pentru ca ne avem pe noi , toti romanii denigreaza Romania !! Reprezentantii la parlamentul european sunt cei mai rai (Monica Macovei si multi altii , inclusiv Mircea Diaconu care a semnat pt federalizarea statelor UE ).

Leave a Reply