Multe persoane contrariate de cuvintul “matrafoxat” – folosit de purtatorul de cuvint al Guvernului, sociologul Mirel Palada in descrierea sa despre starea presedintelui Traian Basescu – intreaba despre originea si definitia acestui cuvint. Am gasit o explicatie cit de poate de stiintifica intr-un articol serios, publicat de cunoscutul lingvist Rodica Zafiu in Romania literara.

Alcohol_examples

Romania literara nr 36 / Păcatele Limbii:

„Matrafox“ şi „pufoaică“

De Rodica Zafiu

Destul de multe sunt, în limbajul familiar-argotic românesc, denumirile băuturilor alcoolice de proastă calitate: foarte ieftine, obţinute prin amestecuri sau prin fabricaţie artizanală dubioasă. Categoria, nediferenţiată, e caracterizată pur şi simplu, glumeţ, prin efectele ei devastatoare, evocate cu ajutorul unor hiperbole dramatice. Formulele sunt umoristice mai ales prin contrastul între aparenţa de denumire serioasă, care poate fi folosită în deplină linişte de către consumatori, şi conţinutul terifiant. Denumirile sunt tipice disfemisme, care accentuează efectul negativ al băuturii, prin evocări aluzive ale morţii, prin echivalarea cu substanţe explozive, otrăvuri etc.

Unele dintre formule sunt chiar foarte elaborate, mizând pe intertextualitate, pe citatul aluziv sau pe interpretarea unui rol: Adio mamă, Te-am zărit printre morminte, Şterge-mă din cartea de imobil (G. Volceanov, Dicţionar de argou al limbii române, 2006). Metonimii hiperbolice sunt genocid şi neutron (cea de a doua, o creaţie efemeră, legată de alarmele propagandistice ale presei din anii ’80 în legătură cu bomba cu neutroni, pregătită de Statele Unite). Termenul trotil e unul generic, evocând mai ales tăria băuturii. Cele mai banale sunt echivalările băuturii cu o substanţă otrăvitoare: şoricioaică sau insecticid.

În această serie intră şi matrafox, cuvânt neînregistrat de dicţionare, dar destul de cunoscut azi: “matrafoxuri ordinare fals intitulate votcă” (Libertatea, 3890, 2003, 2); “Garda Financiară a luat peste şase tone de viitor <matrafox> de la gura bănăţenilor” (Gardianul, 17.11.2007); “are o figură care trădează consum de matrafox în stil barbar” (Mediafax, 22.06.2009). În dicţionarele de argou, cuvântul capătă uneori o definiţie parţială, specializată, care nu corespunde uzului general. De exemplu, în Dicţionarul de argou al limbii române al Ninei Croitoru Bobârniche (ediţia a II-a, 2003), cuvântul e definit ca “băutură improvizată: alcool cu zahăr ars sau spirt medicinal cu pastă de dinţi (în închisori)”; în diverse reportaje, descrierile variază – “băutură ameţitoare făcută din apă, zahăr şi medicamente”, “matrafoxul, băutura puşcăriaşului sărac – un amestec de parfum, zahăr şi pasta de dinţi” (Adevărul, 18.04.2001); “Băutura omului sărac, fabricată la repezeală din materiale disponibile. De exemplu alcool etilic, zahăr ars, şi chimion. În puşcării se face din parfum, zahăr şi pastă de dinţi” (123urban.ro) etc. De fapt, termenul se poate folosi pentru foarte multe combinaţii profund neatractive şi în genere pentru orice băutură alcoolică proastă. Interesant e că matrafox mai apare cu un sens doar în aparenţă diferit: nu desemnează numai băutura contrafăcută, substitutul de băutură, ci şi “substitutul de benzină”, combustibilul de cea mai proastă calitate: “în Oltenia (Gorj), localnicii numesc matrafox combustibilul nerafinat pe care-l scot cu ciutura din fântână să adape daciile” (brizu.catavencu.ro, 19.11.2008); “Când aveam Oltcit, cum zic, cu piese franţuzeşti şi cotă de 20 de litri de benzină pe lună, dădeam o fugă la Moineşti şi cumpăram matrafox, un reziduu inferior rezultat din cracarea petrolului” (varanus-varanus.blogspot.com 14.10.2008). Sensul peiorativ este dominant, aşa că nu contează foarte mult nuanţele şi detaliile denominative. Nu există, din câte ştiu, o explicaţie mulţumitoare a originii termenului. Acesta evocă o denumire comercială, ca de insecticid sau produs de curăţătorie chimică; nu l-am găsit atestat ca atare, dar ar putea fi şi rezultatul contaminării dintre o asemenea denumire cu alţi termeni expresivi, popular-argotici (a mătrăşi, matracucă etc.).

O altă prezenţă remarcabilă în lista denumirilor de băuturi alcoolice este pufoaica, metonimie produsă de reducerea din formulele mai explicite ţuică de pufoaică, rachiu de pufoaică sau vodcă de pufoaică. Pufoaică (cu sensul denotativ, de “haină scurtă, vătuită şi matlasată”), provine, cum a demonstrat mai de mult profesorul Th. Hristea, din rusescul fufaika, contaminat cu puf, prin etimologie populară. Produsul artizanal aminteşte de Ilf şi Petrov, în al căror Viţel de aur apărea vodca din taburet – taburetovka. Băutura este evocată în reportaje actuale: “Pufoaica, băutura de bază a ţăranului” (…); “moş Mituşcă şi Petre (…) beau pufoaică translucidă” (Adevărul, 25.11.2007); “Rachiul din pufoaică se vinde bine în sezonul rece” (Adevărul, 9.02. 2006). Într-un astfel de reportaj, se explică originea – legendară sau realistă – a băuturii; textul mai adaugă o serie de denumiri glumeţe la lista permanent deschisă: “În <procesul de fabricaţiei> pot fi utilizaţi electrozi de sudură, pufoaice puse <la macerat> sau chiar găinaţ, pentru o fermentare mai rapidă. Trebuie să ai un stomac de tablă ca să nu suferi după asemenea <trotil> dubios. (…) Sortimentele sunt variate şi au denumiri hilare: <Moartea durerii>, <Binladen>, <Rupe gâtu> sau <Băşică limba> (Adevărul, 9.02. 2006).

Inventivitatea denumirilor româneşti pentru băuturile contrafăcute poate fi comparată cu cea din spaţiul rusesc, pentru care dispunem de mai multe referinţe culturale. Vasile Ernu, citându-i pe Ilf şi Petrov, trece în revistă băuturile neoficiale din Uniunea Sovietică, cu denumiri expresive, unele la fel de pesimiste ca cele româneşti (Moartea albă), altele mai poetice sau mai fabuloase: Ursul furios, Vulpea brună, Măruntaiele căţelei (“Ce bea cetăţeanul sovietic?”, în Născut în URSS, 2006, p. 83-88, 104-108).

60 COMMENTS

  • Pe cand explicatiile pentru “lame duck” ? Din dex, somitati lingvistive de unde vreti. Sa stim si noi prostimea ce inseamna. Nu doar astia care s-au pseudoscolit pe tot felul de burse si stipendii si acum se dau mari utilizatori de limba romana si straine pe feisbuc. Asta cand de fapt nu sunt decat niste pupincuristi semidocti, gata sa vanda tara pentru orice vine din afara.

 1. Acest domn Palada nu “cadreaza” cu stilul pesedist,manipulator,ascuns si cred ca poate ar trebui sa fie angajat la PNL fiindca liberalii sunt mai directi/abrupti adica mai din o bucata.

 2. Radu pe toti care nu l-au placut pe Geoana ,i-ai scos din lista ta?N-as fi crezut.Sa fii sanatos.Oricum ai gresit enorm

  • NU AVEŢI DREPTATE, I-AM CRITICAT PE TOŢI ÎN STIL BARBAR CU MULTE ARGUMENTE REALE ŞI NU M-A SCOS NIMENI DE PE LISTĂ, MI-AU ANULAT CONTUL DE PE FACEBOOK, TOT DIN CAUZA CRITICILOR FOARTE DURE, NU CONTEAZĂ PARTIDUL SAU POLITICIANUL, FĂRĂ SĂ JICNESC PE NIMENI. AICI, CÎND AU FOST CRITICI REALE, DESTUL DE DURE LA ADRESA TUTUROR POLITICIENILOR,POT SPUNE CĂ AU FOST EXTREM DE DURE LA OBIECT(DE OBICEI NU JICNESC), NU AU FOST EXPUSE, DAR NU ŞTIU DACĂ Dl RADU TUDOR A FOST CU EXECUŢIA, NU ÎL POT ÎNVINOVĂŢI.
   CÎT DESPRE CELE DOUĂ CUVINTE EXPLICATE, ESTE FOARTE BINE , MULŢI NU VOR SĂ ÎNŢELEAGĂ REALITATEA, EX: DL. PALADA A COMENTAT PE PAGINA PERSONALĂ DE FACEBOOK ÎN TIMPUL LIBER, MAJORITATEA S-AU TREZIT CĂ, A POSTAT COMENTARIUL CA ŞI PURTĂTOR DE CUVÎNT, CEEA CE ESTE O MARE GRESEALĂ(SE CONFUNDĂ PERSOANA FIZICĂ, TIMPUL LIBER ŞI PAGINA PERSONALĂ DE FACEBOOK, CU FUNCŢIA)

   • la fel de bine dl tzociu si palade ar putea sa se afiseze pe al sau cont de feisbuc in timpul liber in costum de menajera..

    nu nene..ai o functie,o educatie,o prestanta…nu se face astea decat daca esti de aceiasi specie cu lazaroiu ala basit sau insusi basau la perdea facand cu mana adio la o parte din hotii cu care a devalizat romania

 3. Dl-e Radu Tudor ..:))nu cred ca este vb-a de ,,matrafox sau pufoaica!,,.:))..mai degraba ,,motz de basca !,,…:))

 4. nea traian aseara a trasmis exact cu ce se ocupa politicieni si cum fura din banul nostru .
  ei politicieni nu au nimic comun cu noi care iam pus sa scoata tara din prapastie .
  oare uleiul si ce ne mai dau ei din taxele si impozitele noastre vor mai avea succesul din ani trecuti .
  ue ar trebui sa scoata europa din criza sa nu trimeata atentionari catre noi ,pe care ei neau saracit si marginalizat .trebuie sa inchem contracte cu chinezi daca nu fac asta atunci ———

 5. Duminica ,dl TB a consumat alcool, obtinut din fructe.Probabil au fost tinute prea mult la “fermentat”.

 6. matracucu basit..da l ciorlor da l draq de nimic..

  de chinezaria asta zic..prea mare vanzoleala ..vin kinezii..fleosc.or vrea sa vina vreo 500 de mil de chinezi ca rumunia e pa,e teren viran,
  la fix cand basau a definitivat procesul de “TRANZITIE” iar

  kinezii sunt cate 4 pe m2 si s rupti de foame..1,5 melearde sau cati or fi..tigru chinez suprapopulat…deaaa…ce sa zic ..mare victorie economica acum cand rumunia e pulbere,vin kinezii.

 7. Credeti-ma , traiesc , dupa multi ani , emotia placuta de a fi roman , acum , cand premierul nostru este langa cel al Chinei , pe aeroport . Trebuie sa reinvatam sa ne iubim tara si sa mai fim si mandri de noi , nu sa stam tot timpul cu capul plecat , rusinati de faptul ca suntem romani . Trebuie sa aratam lumii ca peste tot sunt uscaturi , ceea ce se intampla si-n tara noastra . Sa le spunem ca ,,rom,, nu-i tot una cu roman si sa nu mai faca aceasta confuzie , cum ca Romania e tara romilor , fiindca nu-i asa . Da …. Iesirea ,,cucului,, de aseara s-a datorat lucrurilor bune care incep sa se intample cu Romania , ceea ce pe el il roade , il enerveaza !

    • @nimabe
     Am uitat sa te intreb cu care prestatie a lui Ponta sa compar pe cea a presedintelui .. cu cea din interviul lui Moise Guran sau cu cea de vineri seara cand reporterii l-au facut K.O.?
     Zice unul mai jos .. din betie te trezesti, din prostie ..

     • Nu am posibilitatea de a-ti raspunde la aceasta intrebare . De unde naiba sa stiu eu cum ,,presteaza,, Ponta sau Satana ?! Nici nu ai specificat la ce fel de ,,prestatie,, te referi !

   • @nimabe ..
    Aceasta vizita “istorica” este de fapt o reeditare a intanlirii de anul trecut din 26 aprilie din Varsovia, la care a participat si Romania. Acest summit/intalnire are chiar si un nume, respectiv China-Central and Eastern European Countries Summit.
    Anul trecut, chinezi au venit cu promisiunea unor investitii de numai putin de 10,5 miliarde USD. Au trecut 18 luni de atunci si nu s-a materializat nimic!
    Nu neg importanta vizitei, ba dimpotriva. Dar ma gandesc ca nu avem noi in guvernul Ponta ministri mai destepti decat se afla in guvernele polonez, ungar, cheh, slovac, etc!
    PS. Hai sa fiu si eu “ultras” si sa admint ca anul trecut, in aprilie, premier era MRU, mult mai slab pregatit in negocieri decat dottore Ponta! 🙂

    http://www.channelnewsasia.com/news/business/china-sniffs-out-eastern/899178.html

    • Aceasta ,,reeditare,, se intampla in tara NOASTRA , nu in alta ! Anul trecut s-au facut doar promisiuni ; cu Romania s-au semnat niste acte . In privinta inteligentei superioare pe care ar avea-o alte neamuri fata de noi , prostii si ingramaditii de romani , m-as gandi in cate domenii stiintifice spurcatii de romani au fost deschizatori de drum ! Iubesc romanii si Romania !!!!!!!!!!!!

     • Numai scrierea daca o iei in calcul si e suficient ! Cum isi mai scriau superiorii aia ai tai discursurile ?!

 8. Ma mira ca nimeni nu a depus la OSIM aceasta denumire “MATRAFOX” ca Marca Inregistrata ca se imbogatea .Poate o face preafericitul Daniel sa scoata bani pentru Catedrala Mantuirii Neamului aflat in bejenie prin Europa .

  Acum vre-o 30 de ani , pustan fiind , an fost la pescuit cu un nene care imediat ce a ajuns pe balta a scos o sticla de 500 ml de “MATRAFOX” cum ii spunea el – a baut-o si a dormit vre-o 6 ore pe malul apei fara sa-si desfaca macar unditele .
  Acest “matrafox” se facea in rafinaria RAFO – era foarte tare presupun ca avea un 60-70 de grade .

 9. Betivul din betie se trezeste, dar prostul din prostie niciodata, sa citez dint-un clasic in viata.Dl Palada este pentru mine o mare dezamagire, credeam ca este un domn, dar ma inselai.

  • Poti fi domn cu asemenea forma de viata, grobian, nesimtit, cinic, mafiot si se pot adauga multe astfel de “apelative” ? Fiti voi domni cu bulibasa, pe care il pupati/lingeti mereu in ..bas.

  • nostalgia,
   betivul din betie se trezeste ? Nu am nici o problema atat timp cat nu detine o functie publica, chiar daca in cazul bacecului e detinuta in mod abuziv. Tu l-ai lasa pe bacecu sa-ti gestioneze bugetul familiei ? Desigur, atunci cand nu e beat.

 10. aa….pacientii mai lipsesc sa faca greva.
  de unde bani frate daca tara e praf?poa sa faca medicii greva pana o sta vantul..surse,chestii,mai buna colectare,vorbe in vant,economia subterana supraterana gri neagra maro,care economie frate?!

  rumunia asta e o piata de desfacere a tuturor gunoaielor ce intra pe neveu si prin portul ala strategic de la marea neagra a udrulei si prin toate gaurile si granitile cu implicarea politicienilor vamesilor justitiei a clanului a basirii intr un cuvant,asta este evaziunea.guoaiele ce vin pe taraba la rumuni,in rest ce valoare se produce in raia asta de tara?

  avem pamant da si ala e ca si restul,la pamant.agricultura noastra haotica e sursa de venit fraudulos pt cativa gusati,zero barat pt tara.

  zicea basau ca agricultura e ca loteria,pai ma basau tu vorbesti ma care ai carat in anii 90 cu flota ta de camioane si vapoare zeci de mii de tone de aluminiu bronz cupru utilaje agricole,tot ai carat si vandut tu vorbesti basau de cum arata agricultura secolului 21 in rumunia?crucea mati de nenorocit

 11. Pai… voi astia care le consumati, le stiti mai bine! Dar asta nu inseamna ca toti sunt la nivelul vostru! Va cedam locul pe care-l meritati! “matrafoxatilor”! Si va admiram limbajul neaos, plin de neologisme.

 12. Referitor la cei doi, care sunt analizaţi, TB şi M.Palada. TB a ieşit în conferinţă de presă ca şi preşedinte, Dl Palada, a scris pe contul personal de facebook, o părere personală,ca oricare om ca şi persoană fizică sau, un comentariu,aici cred că este o problemă,şi anume:presa(nu am nimic cu presa, temele, subiectele de analiză il stabilesc singuri pentru a putea supraveţui),dar,nu trebuie sa facă atîta caz de parerea scrisă pe facebook de oricare individ(Lăzăroiu,Palada,…)ei nu au ieşit în public să comenteze verbal ca şi reprezentanţi ai guvernului,ori ai partidelor, pe cînd TB a avut conferinţă de presă în văzul oricui.Faceţi vă rog diferenţa dintre comentariu ca persoană fizică pe facebook, purtător de cuvînt, guvernul nu lucrează cu,sau pe baza paginii de facebook si conferinţa de presă, nu sunt şi nu pot fi analizate la acelaşi nivel.

 13. pt generatia mea definitiile vin de undeva dinainte de al doilea razboi mondial si se refera in special la betivii cronici ce sint instare sa bea parfum, spirt msdicinal si la distilate facute din resturi menajere.tinerii de azi sint pe dinafara subiectului

 14. Cred ca dam ACUM/ASTAZI prea multa importanta unor matrafoxi(oare acesta este pluralul? sau n-are plural ?fiindca presedintele este unicat si avem un UNIC guvernator).Insa ce mi se pare F.IMPORTANT este faptul ca se afirma(binenteles la postul ANTENA3 ,la care ma uit fiindca este cel mai informat post TV cu cei mai buni redactori , din care unii sunt chiar independentii de ..influente politice de moment) ca UE ne-ar fi trimis “INDICATII CE SA FACEM/CE SA NU FACEM “cu delegatia chineza ,lucru ce mi se pare de NEINCHIPUIT/DE NEACCEPTAT .Daca Romania ar fi o tara suverana si nu o colonie parlita,guvernantii ar trebui sa faca CE TREBUE FACUT(iar dupa… capitalul chinezesc ne-ar ajuta/ar fi o parghie, sa ne opunem PE VIITOR la santajul UE cu fondurile lor europene).Poate daca facem o socoteala cu CE AM COTIZAT CA TARA+RESURSELE ROMANIEI DATE EUROPENILOR PE PRETURI DE NIMIC cred ca iesim pe plus la ce am dat/o sa dam, fata de ce am primit pana acum. Desi si eu am folosit uneori termenul de “COLONIE” in adancul sufletului mi-am zis/am sperat ca nu este totusi asa si de aceea l-am criticat uneori,nejustificat, pe Ponta ca are atitudine de pisoias si nu are “trasatura/caracter de roman neaos ” ..dar acum mi-am dat seama ca PONTA NU PREA PUTEA FACE NIMIC LA ACEEA DATA si DEACEIA a acceptat cele 10 porunci ale lui MERKEL,BAROSSO,GITENSTEIN .Acum insa PONTA are OCAZIA(indiferent ce vor zice conducatorii fanarioti care si ei si-au dezvoltat economia pe baza de CAPITAL CHINEZESC ,dar fiindca acesti fanarioti”ne iubesc mult” nu ne lasa si pe noi sa ne dezvoltam fiindca ei pierd din influenta”DEZINTERESATA” pe care o au asupra noastra) sa dovedeasca ca este ..UN ROMAN GET BEGET.Daca face aceste proiecte mari ,dorinta lui pentru afacerile RM si gaze sist prin FRATURARE, va ramane in istorie ca “niste intentii nu prea ortodoxe si de parcurs” ale guvernului.

 15. la 1 ianuarie 2014 cum ramine totusi cu hotia aia de taxa pe litrul de benzina, cum ramine cu marirea impozitelor si taxelor, cum ramine cu marirea pretului la curent electric la gaze, la mincare???!!!

  pt ca circul asta cu asa zis “razboiul” intre uslamisti si basescu prin care anul trecut ne-au mintit ca sa acceada ei la butoanele hotiei guvernamentale din buzunarele noastre NU MAI TINE BURTA PLINA CU VISE SI ILUZII. S-a terminat cu minciunile unui asa zis razboi antibasist existent doar la televizor si care nu rezolva nimic din hotiile puterii indiferent ca se numeste pdl, psd sau pnl

  • Putem noi pe blogul d.lui Radu Tudor sa sustinem/criticam pana s-or toci tastele de la laptop-uri .. toata gargara asta va fi facuta praf de realitatea din buzunar. Daca romanul va avea senzatia ca traieste mai bine, atunci nimic nu-i va putea atinge pe liderii USL. Daca in schimb, la anul va mai rau ca acum, niciun jurnalist, analist, post TV nu il vor putea salva pe premier. Toate au un inceput …

 16. Geoana: “Nici nu stim cati ofiteri de informatii suntem!”

  asta e ala care a fost la vintu in piscina noaptea inainte de alegerile din 2009???!!!! aoleuuuu chiar asta e 🙂

 17. Sustinatorii bacecului si-au schimbat pagina de facebook : “Araturi cu presedintele nostru”.
  Radem, glumim, dar cred ca trebuie sa scapam cat mai repede de matrafoxul de la Cotroceni. Am ajuns sa iasa unul beat la declaratii si sa respinga bugetul. Intr-un om beat nu ai incredere nici cat sa treaca strada, darmite sa-si dea cu parerea despre bugetul unei tari.

  marinelu, adi, carmen, dan si altii ca voi, sunteti mandri de presedintele vostru ? Ca al nostru, al celorlalti, nu e.

  • Sustinatorii bacecului au mai facut o schimbare pe pagina de facebook: “Suntem pe araturi cu presedintele nostru”.

 18. Sau cocâlţ… 🙂 (Bautura spirtoasa cu aroma de rom plus bautura spirtoasa cu aroma de vodca) 🙂 Adica dupa ce ca romul este o bautura foarte contrafacuta, astia (unii comercianti) pun pe piata bauturi spirtoase cu AROMA de ROM… Ce poate fi mai “frumos” si mai “sanatos” ? 🙂

 19. 1.CÎTE EFORTURI TREBUIESC DEPUSE PENTRU A SCOATE ŢARA DIN MIZERIA ÎN CARE AU BĂGAT-O CEI CARE AU CONDUS DE 23 DE ANI DE ZILE !!! DUMNEZEULEEE!!!, ENORM DE MULTĂ MUNCĂ PENTRU A REVENI LA NORMAL!!!,LA IDENTITATEA ROMĂNIEI DIN TOTDEAUNA, LA DEMNITATEA, ONOAREA,LA PROFESIONALISMUL REAL AL ROMĂNULUI, TOATE ELIMINATE INTENŢIONAT DE CEI RĂUTĂCIOŞI!!!
  http://www.antena3.ro/romania/acorduri-istorice-romania-china-premierul-chinez-s-a-intalnit-cu-victor-ponta-la-palatul-victoria-
  2.TRECE ÎN ANTICHITATE,SE SIMTE MARGINALIZAT,SE VEDE CĂ FICATUL ÎI ESTE CIT AMERICA, SIMTE CĂ NU ÎŞI MAI GĂSEŞTE STABILITATEA/LOCUL, ŞI-A FĂCUT-O CU MÎNA LOR/LUI,URA ŞI-A SPUS CUVÎNTUL PERMANENT(O AU ÎN SÎNGE), DAR,TOT VA IEŞI CUCU SĂ GHIORLANE,FĂRĂ PROGRAM STABILIT(ACUM DĂ SFATURI,NU MAI ARE FRÎIELE CĂRUŢEI(ŢĂRII-FINANŢELE) ÎN MÎNĂ, A VENIT TIMPUL CA TOŢI SĂ-L PĂRĂSEASCĂ PENTRU TOTDEAUNA,INCLUSIV, JUSTIŢIARII(are unul în familie şi îi este deajuns),POLIŢIA ŞI NU NUMAI(cu ceva timp în urmă,am anticipat toate astea şi încă vom mai vedea, cîte vor mai fi!!!),ÎNCEPE SI JUSTIŢIA,,BĂSISTĂ” SĂ-ŞI SCHIMBE ATITUDINEA FAŢĂ DE ŢARĂ(faţă de legislatia cu poporul nu cred că poate,din cauza legilor proaste, în dezavantajul celor sinceri si neajutoraţi).
  235883.htmlhttp://www.antena3.ro/romania/basescu-da-recomandari-guvernului-investitiile-chinezilor-trebuie-privite-cu-prudenta-235904.html

 20. Acu matrozofoxu trebuie sa:
  – dea ordin lui Haineala sa condamne modul de condamnare a condamnatilor in China
  – sa atace de la Cotroceni memorandumul cu China
  – sa atace la CCR memorandumul cu China
  – sa atace la UE memorandumul cu China
  – sa atace la Washington memorandumul cu China
  – sa nu mai luam intrare in Schengen 350 de ani de aci inainte
  – in fine, dar nu in ultimul rand, sa anunte ca Ponta a plagiat

  • Nu-i da idei chiorpangiului ca acum le da cetatenie romana chinezilor sa fie votat de 1 miliard de romani cu ochii oblici cum a facut cu rachetii din Republica Moldova .

 21. Foarte interesanta si la obiect explicatia! Cel nenumit probabil ca bea, cel putin de cand e inalt demnitar, numai chestii din alea ”vechi de 12 ani” sau chiar mai mult.
  Pe de alta parte, comportamentul lui este de consumator inrait de matrafox…

 22. Ce poti sa mai spui despre un specimen jalnic,patetic,neinteresant,mincinos cum este bashica.Il roade pizma ca Romaniei ii merge mai bine si ca este in centrul atentiei unei super puteri si a faptului ca aici se vor intalni premierii multor state pentru relansare economica,staff-uri serioase nu posirca cucului balbait,ametit de cifrele care i se invart prin tartacuta,bai ala cu bugetu’baga mare ca pe nutzyca am intins-o pe masa,am dezvoltat-o pana i-au sarit gumarii gucci,ia repede matanii la crucea din Creanga!I-a ca pun acum de un csat sa ma bag in treaba nitel,calculelele masii de treaba!

 23. cine e palada???????????????????sincer habar n-am,eu am auzit doar de g i palade,laureat al premiului nobel

 24. Foarte interesant!Când a murit Ionuț,sfâșiat de o haită de maidanezi,nici până acum nu s-a trezit nimeni să curețe ROMÂNIA de aceste fiare transformate de fiare pe două picioare.Când vin chinezii,au fost strânși câinii fără stăpân!Când revine comunismul,au dispărut și maidanezii,nemaiavând influența capitalismului care a promis oamenilor,câini cu covrigi în coadă!N-au mințit cu privire la câini,dar nu prea se vede covrigul!

 25. INCREDIBIL !!!,IAR ÎNCURCĂ SAU, ŞI VREA SĂ STRICE AFACERILE ŢĂRII, SĂ BLOCHEZE DRUMUL SPRE BINELE POPORULUI(AŞA CRED ŞI SUNT SIGURĂ), CÎT SE CHINUIE MAJORITATEA POPULAŢIEI CARE ESTE PLECATĂ DIN ŢARĂ ŞI D.-PONTA SĂ SCHIMBE FAŢA ŢĂRII,IACA, SE TREZEŞTE CUCUL ŞI URLĂ ALARMA: TOŢI LA APEL INDIFERENT CE AU DE FĂCUT,ORDIN DAT EXACT CA LA ARMATĂ : ALARMĂĂĂĂ !!!
  ŞOCANT !!!, ASTA ESTE DOVADA REALĂ, CĂ, CEEA CE S-A ÎNTÎMPLAT DE CÎND ESTE IN POLITICĂ, ESTE DOAR DIN CAUZA LUI(aşa cred ).CSAT-ul NU ARE NIMIC DE SPUS, SAU ORGANELE JURIDICE/JUSTIŢIARII ŢĂRII,MINISTRUL JUSTIŢIEI,CEI CARE SE OCUPĂ DE SIGURANŢA NAŢIONALĂ, DE CE NU SE SESIZEAZĂ IN LEGĂTURĂ CU CEEA CE FACE ACEST NR.1(demis de popor) LA NIVELUL ŢĂRII ?????

 26. OAMENI BUNI, NOI AM UITAT CUM SE MUNCEA CU DRAG ŞI SPOR INAINTE DE 1989, ŞTIAM CE INSEAMNĂ GLUMA, ATMOSFERA PLĂCUTĂ, DRAGOSTE FAŢĂ DE CEI DIN JUR, UNIREA,ONOAREA, DEMNITATEA, AVEAM TIMP PENTRU NOI, ŞTIAM CE ÎNSEAMNĂ GLUMA, ŞTIAM SĂ ZÎMBIM, SĂ NE BUCURĂM DE ORICE CHIAR DACĂ ERA PUŢIN,…ACUM, AM UITAT DE TOT CE ESTE BUN PENTRU NOI CA PERSOANĂ FIZICĂ, PENTRU EU-l DIN NOI. CEI CARE AU ACUM ÎN JUR DE 40 DE ANI CHIAR ŞI TINERETUL DE AZI NU ŞTIU,SAU NU ÎŞI MAI AMINTESC, CEL PUŢIN AŞA CRED EU, CĂ, RĂMÎN IMPRESIONAŢI DE IMAGINILE CARE ARATĂ CUM CONSTRUIESC ÎN FORŢĂ CHINEZII, LA FEL SE LUCRA ŞI LA NOI ÎNAINTE DE 1989,MAI DES CÎTE 2 SCHIMBURI ÎN CONTINUITATE(SCHIMBUL 2 CU PRELUNGIRE SCHIMB DE NOAPTE, SAU, SCHIMB DE NOAPTE CU PRELUNGIRE PE SCHIMBUL 1,ERA OBOSITOR) CU PAUZA DOAR DE 10-15 MINUTE ŞI NU AM MURIT.ÎNCĂ MAI TRĂIM,AM DEPĂŞIT 50-55 DE ANI. MI-A PLĂCUT MONTAJUL DE ÎNCEPUT AL EMISIUNII DANEI GRECU.

 27. Ca sa inteleg si eu! Din aceasta postare ar trebui sa inteleg (asa mai pe departe!) ca nu v-au deranjat cele scrise de Mirel Palada, purtatorul de cuvant al Guvernului Romaniei si ati simtit nevoia sa o explicitati chiar si partial?!
  p.s. nu incerc sa va judec aprecierile; vreau doar sa va inteleg mai bine

 28. Ce rumoare a putut starni dl Palada cu postarea aia (care e de nota 10+, pe bune)! Nu mai stiu cum s-o dea la intors presarii basisti, da` cum o dau, tot prost iese :))

  In orice caz, ma astept ca, in plin summit, scenaristii din Studiourile 20th Century MatraFox de la Cotroceni sa-i scrie un nou episod din serialul “Ies la 18,30, dupa una mica, sa dau in dujmani”, cu- cine altul- decat Trotilatul in rol principal, cu mainile tremurandu-i cand isi tine ochelarii mai ceva ca Shakin` Stevens in vremurile lui bune. Sau, hai, lasa de la ei/el zilele astea, da` sigur nu se sfarseste saptamana si mai auzim de cateva ori (asa, doar vreo 291/ora/zi weekend) alte ha-ha-ha+spurcat la USL-Ponta.

 29. in mod normal un astfel de pacalici nu avea ce sa caute la pupitrul ala.
  In mod normal, dupa asa o vorbire, isi dadea demisia (doar pentru incompetenta, o astfel de greseala fiind impardonabila si incompatibila cu fisa postului, nu pentru eventuala insulta adresata omului din deal).
  In mod normal, in caz contrar, ar fi fost demis.

  Cum la noi Republica Oligarhica Socialista Birocrata, tara incompetentilor paraziti sefi, functioneaza in normalul ei, nimic din toate astea nu s-au intimplat.

 30. Propun si eu un scenariu, pt ca asemenea multor romani sufar de scenarita: uriasul scandal cu iz de telenovela (matrafoxata) a pornit si s-a derulat fix cand in Romania are loc posibil cel mai important eveniment al acestui an, vizita delegatiei chineze la Bucuresti, vizita ce poate avea ample beneficii pentru Romania daca este bine manageriata de partea romana. Mie tot scandalul mi se pare calculat si bine directionat iar reactia purtatorului de cuvant imi pare orice numai un accident nu.

  Purtatorul de cuvant merita dat afara, fie pentru ca si-a coordonat actiunea cu Basescu pentru a genera acest scandal astfel incat sa lase in umbra (la nivelul opiniei publice) discutiile cu chinezi, fie pentru ca a facut acele declaratii in cel mai prost moment posibil din pura incompetenta.

  PS: Ponta mi se pare un FSNist in devenire, un demn urmas al lui Iliescu la conducerea Romaniei. PSD-ul din punctul meu de vedere este cel mai corupt si mafiot partid dintre toate organizatiile nefericite pe care noi le numim partide politice. Merita insa felicitat premierul Romaniei pentru repornirea relatiilor cu China iar daca va avea taria de caracter si mai ales competenta necesara sa fructifice succesul politic in plan economic Ponta poate sa devina cel mai important si benefic personaj ce s-a perindat in functia de premier in ultimele doua decenii.

  PPS: este epocala declaratia lui Li Keqiang: “România are avantaje în ceea ce priveşte fabricarea instalaţiilor, precum şi avantaje din punct de vedere agricol. România este supranumită ‘Grânarul Europei’ şi noi dorim să importăm produse, din carnea de vită, de oaie, din România. Cât puteţi să ne furnizaţi, putem să importăm de la dumneavoastră”.

  Prima parte poate fi tradusa ca semnal pentru alegerea Romaniei ca punct de intrare pentru firmele chineze pe piata UE (acestea cautand sa fabrice intr-un stat membru UE pentru a vinde in UE si a putea astfel evita problemele si restrictiile inclusiv tarifare ce decurg din tratatele comerciale si care se aplica bunurilor fabricate in China).

  A doua parte este insa o fraza ce cred ca – daca se transpune in realitate si nu este sabotata de politrucii de pe Dambovita – are importanta la nivel istoric: China da semnalul clar al faptului ca Romania isi poate asigura dezvoltarea in urmatoarele decenii prin vechiul sau avantaj agricol avand China ca piata NELIMITATA de desfacere pentru produsele sale agricole.

  Nimeni, niciodata, in istoria Romaniei, din postura de lider al unei mari puteri, nu a dat Romaniei un semnal public mai incurajator si mai EXPLICIT privind viitorul sau economic. Chinezii nu fac declaratii doar pentru a fi facute, angajamentele lor ca durata de timp se masoara in decenii, seriozitatea partenerului chinez nu poate fi pusa la indoiala.

  Fapt putin cunoscut: in 1990 (in octombrie daca nu ma insel) lui Petre Roman i se propunea de catre cancelarul Germaniei preluarea integrala a industriei romanesti de catre companii germane (e adevarat in conditii avantajoase pentru nemti). Ion Iliescu avea sa refuze acest drum. Ce a urmat in Romania stim bine…

  La peste doua decenii distanta unui alt lider al Romaniei o mare putere ii propune o line clara de dezvoltare. Ce va face partea romana cu aceasta noua oportunitate istorica numai Dumnezeu stie …

 31. De cat sa-i dea apa la moara “matrafoxatului” cu cei 7 eurocenti, nu mai bine micsorau salariile directorilor din companiile de stat? Au niste salarii colosale pentru neperformanta de care dau dovada, si in raport cu ceilalti salariati.

 32. Extrem de interesant.

  O singură observație am, în contra reportajelor invocate pe final: țăranul are ce bea, n-are nevoie de matrafox.
  Pușcăriașii, într-adevăr, sunt cei ce au brevetat metoda și produsul.
  Așa că Palada poate fi bănuit că e un laconic perfect: cu un singur cuvânt l-a făcut pe Băsescu și bețiv și pârnăiaș.

Leave a Reply