Dupa esecul rusinos al proiectului energetic european Nabucco, Grecia da o lovitura dependentei UE de gazul rusesc. Folosita ca o arma economica de santaj asupra unor tari europene, Gazprom sufera azi o infrangere usturatoare, cu perspective pe termen lung. Gazul din Azerbaijan poate asigura consumul tarilor UE dependente de alte surse pe urmatorii 25 de ani. Desi Grecia nu a scapat de efectele crizei economice grave, decizia de astazi o transforma intr-un jucator strategic pe piata energetica a UE.
===============
Ministerul Mediului și Energiei din Grecia a aprobat construcția în 13 regiuni a gazoductului Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP), destinat transportului de gaze naturale din Azerbaidjan în Europa, transmite Agerpres.
Proiectul include instalarea conductelor din nord către est, unde se unesc cu conductele din Turcia, și către vest, unde întâlnesc conductele din Albania, țară care în vara anului trecut a început lucările de infrastructură.
Grecia se așteaptă ca proiectul să stimuleze economia și să ducă la crearea a 10.000 de locuri de muncă.
Gazoductul ar urma să devină operațional în 2019, fiind destinat să reducă dependența Europei de gazele naturale din Rusia.
Va urma construcția interconectorului de gaze dintre Grecia și Bulgaria. Interconectorul va fi gestionat de compania de proiect Interconnector Greece-Bulgaria (IGB), un joint venture deținut în proporții egale de Bulgarian Energy Holding și IGI Poseidon (Grecia). Interconectorul de gaze dintre Bulgaria și Grecia va avea o capacitate inițială de 3-5 miliarde metri cubi pe an. Proiectul este inclus pe lista proiectelor de interes comun ale Comisiei Europene, ceea ce înseamnă că va beneficia de sprijinul UE. IGB ar putea livra gaze naturale Bulgariei (și ulterior după construcția unor noi infrastructuri și României) din Coridorul sudic de gaze, care este destinat să transporte gaze naturale din Azerbaidjan în Italia via Turcia, Grecia și Albania.
Luna trecută, grupul petrolier norvegian Statoil a anunțat că și-a vândut participația de 20% pe care o deține la proiectul gazoductului Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) către Snam SpA, operatorul rețelei de gazoducte din Italia, pentru suma de 208 milioane de euro (220 milioane de olari). În prezent, acționarii TAP sunt companiile BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (19%), Total (10%), Engas (16%) și Axpo (5%).
Gazoductul TAP face parte dintr-un proiect mai amplu destinat să transporte anual 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale de la zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică până în Europa. Cu o lungime de 870 de kilometri acest gazoduct se va conecta cu conducta Trans Anatolian Pipeline (TANAP) la punctul de frontieră Kipoi dintre Grecia și Turcia, după care va traversa Grecia și Albania pentru a ajunge până în sudul Italiei via Marea Adriatică.
Mai este mult pana departe…Intai sa-l construiasca. Pana atunci nici rusii nu vor sta pasivi.
Sa dea Dumnezeu. In schimb cum ramane cu gazul nostru pe care l-am dat asa dintr-o semnatura de stilou ?
Se pare că toată lumea, când copiază ceva, nu dă nici cea mai mică atenție conținutului. .. Dacă adunăm procentele deținute de acționarii TĂU, rezultă 110 %. Jurnaliști. ..
Bulgarian Energy Holding ?! Ce cunoscut imi suna !
pana construiesc grecii conducta rusii cumpara resusa de gaze din Azerbaidjan stfel ca la final pe aceasta conducta vom avea tot gaz rusesc