Adriana Saftoiu, deputat PNL :

Acum trei ani, adică în 2017, am ajuns la Arestul Central. Am ajuns în calitate de membru al Comisiei pentru Drepturile Omului. Primeam sesizări și îmi era greu să știu dacă ceea ce citeam era și adevărat. Și m-am dus. La final, concluzia mea, pe care le-am spus-o si domnilor care erau directorii acelui loc, e că ar trebui închis. Pe veci. Acolo, nici măcar un criminal în serie nu trebuie lăsat. Pentru că altfel gândești la fel ca el. Fără milă.
E un loc/locuri de tortură psihică. Acele spații sunt de pe vremea comunismului. Bătaia fizică înlocuită cu bătaia psihică. E un loc al microbului, al bolii, al jegului, al umilirii. Nu voi intra în detalii aici, am încercat să atrag atenția Camerei Deputaților, în 2017, că nu ne interesează decât pedepsirea, nicidecum recuperarea. Sunt state care au dezvoltat proiecte în acest sens (Suedia, Norvegia) şi au redus recidiva. Noi nu ne ocupăm de asta, ci doar cu pedepsirea. Conform filosofiei actuale, persoana care a greșit trebuie ajutată să nu se recupereze niciodată. Să nu i se dea nicio sansă. Şi, dacă vrea să plece de acolo, atunci să recunoască și ce nu i-a trecut prin minte să facă. Nu sunt adepta acestei filosofii. Nu vreau să fiu egală în atitudine cu cei pe care îi suspectăm ca nu au milă atunci când săvărșesc fapte penale.
Dar arestul central e un loc care nu ar trebui să mai existe într-un stat care susține că respectă, indiferent de suspiciune, demnitatea umană. Dacă se cere arestarea, după 24 de ore de la reținere, persoana ar trebui mutată în penitenciar. Arestul central ar trebui să devină muzeu al jegului uman. În comparație, orice penitenciar e pensiune demnă de câteva margarete.

2 COMMENTS

  1. “Arestul central ar trebui să devină muzeu al jegului uman”
    SI VOI (fostii consilieri ai criminalilor care au creat acest sustem, fost deputati “europeni”, actuali fruntasi ai pnlului, partidul care cautioneaza acest sistem, partidul care l-a dat pe seful sri, pe sefii procuraturii, care a sustinut-o pe Kovesi, care-l sustine si pe presedintele care-si foloseste din plin acest sistem criminal, etc etc etc etc) SA FITI ACOLO EXPONATE.

    Dar explicatia e simpla: aceiasi securisti interni si internationali transmit un mesaj clar celor care se gindesc sa nu voteze sau sa nu lase lase in pace guvernul “lor”: baieti, asta va asteapta!
    Vedeti, n-avem mama, n-avem tata, pentru interesul stapinilor nostri care “ne-au pus” suntem pregatiti sa va si omorim, daca altfel nu pricepeti ca sunteti cu toii toti proprietatea noastra si daca nu taceti dracului din gura…

  2. Cine verifica igiena spatiilor de detentie? La elaborarea normelor semneaza si reprezentanti din min sanatatii. Oare poti sa fii manager de spital ministru sau parlamentar daca suferi de boli care iti pun viata in pericol? Ce zice min mumcii de anganari fara documente de sanatate sau cu documente aranjate medical ca sanatatea permite exercitarea functiei. Dupa ce sunt prinsi la furat toti isi scot dosarele de oamemi suferinzi si zic toti fara exceptie Astea sunt conditiile pe care domnul deputat le ofera romanilor.Sunt oameni care nu au furat si nu au avut functii speciale si care traiesc in libertate mai rau ca in puscarie. Despre acesti oameni ce zic acesti neoameni care isi cauta privilegii nemeritate in Romania.

Leave a Reply