Turismul, prioritate nationala?! Turismul, valoare a Romaniei? Turismul, 99% privat dar cu un inutil post de ministru doar ca sinecura politica? Statul ajuta operatorii privati sa puna in valoare Romania si sa faca incasari utile (si) bugetului de stat? Nu. Este exact invers.

Iata realitatile dezvaluite de patronul Paralela 45, Alin Burcea :

Ministerul Turismului a cerut deseori Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) să participe gratis la târgurile de turism pe care patronatul le organizează, a declarat marţi Alin Burcea, preşedintele asociaţiei, care spune că atunci când s-a putut, ANAT a sprijinit ministerul.

”Ministerul Turismului ne cere să participe gratis la târgurile noastre. Când am putut, i-am servit”, a declarat marţi Alin Burcea, preşedintele  Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), într-o conferinţă de presă.

Oficialul ANAT subliniază că patronatul organizează în fiecare an târguri de turism fără niciun spijin financiar din partea Ministerului Turismului, în Timişoara, Constanţa, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov şi Bucureşti.

Pe de altă parte, Burcea spune că are informaţii potrivit cărora Ministerul Turismului nu a apucat să cheltuiască tot bugetul alocat anul trecut.

De asemenea, preşedintele ANAT este de părere că operatorii din sectorul balneo sunt mult mai stricţi decât cei din staţiunile renumite din afara ţării.

”Cererea pe sectorul balneo a crescut foarte mult în ultimii ani. Însă relaţii comerciale dintre noi şi ei sunt uneori puţin încordate. Ei nu ţin cont de faptul că această relaţie trebuie să fie de drum lung”, adaugă Burcea.

De asemenea, miercuri, 21 februarie, se va alege noua conducere a patronatului, însă Burcea nu va mai candida pentru postul de preşedinte.

”Am fost preşedinte al ANAT timp de cinci ani. Nu poate să fie Burcea tot timpul. Voi rămâne în comiteul director, este nevoie de o schimbare. Dar la noi e cu final cunoscut. Singurul candidat este Nicolae Demetriade”, a spus Alin Burcea.

Burcea spune despre Demetriade că are foarte multă experienţă în domeniu.

”Nicolae Demetriade a fost director general al Tarom, cel mai bun dintre ei, a lăsat compania pe profit. Ceilalţi au consumat ulterior din banii lăsaţi de Demetriade în companie. Totodată, a creat şi a vândut agenţia de turism Happy Tour, iar în prezent administrează alte companii de profil. Este foarte inteligent, un adevărat profesionist. Are experienţă şi în sectorul aviatic, dar şi în turism şi asta contează foarte mult pentru noi”, a mai spus Burcea.

Altfel, în prezent, turismul românesc beneficiază de TVA 9%, doar agenţiile de turism au TVA 19% la comision.

”Am solicitat fostului ministru rezolvarea problemei. Am obţinut numai o adresă de susţinere din partea Ministerului Finanţelor Publice”, a precizat Burcea citat de news.ro

5 COMMENTS

 1. Nu-i asa ca e misto!? DarDarMai ce au facut acesti milogi de cer “sponsorizare”? Mergeti oriunde in lume si veti gasi afevaratul turism,nu ca la noi! Observam ca politicul se baga in afacerile proprietarilor si dupa,urla ca patronii nu fac si nu dreg! Parca ar merita un sikkktir! Mai sunt cateva categorii care pot fi “milogi”,cei care au deja pensii speciale si cei care cer din ficati! Sunt cei care protejeaza distrugerile si deposedarile de drepturi,cei careprotejeaza orice pe langa lege,cei care santajeaza sau fac manarii,arogantii tarii: presedintele tarii,politicienii,parlamentarii,cei din ministerul public + mare parte din judecatori,notarii,primarii,presedintii de consiliu judetean,care o duc chiar foarte bine! Si mai e categoria cadrelor didactice care invata toata viata si sunt considerati prosti de nemernicii care prin legi proaste,nu le da voie sa se desfasoare in clasa! E adevarat ca sunt si uscaturi,astea au intrat prin sustinere politica,nu au luat examenele si milogeala i-a trimis la catedra,unde nici naiba nu-i pedepseste,la fel si contabilii numitipolitic,toata ziua cuciunga in gura de parca sunt imbatori de aere!

 2. Eu as vrea sa se centralizeze sumele platite privatilor din turism din tichetele de vacanta .
  Cred ca e o suma imensa !

 3. “Ministerul Turismului a cerut deseori Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) să participe gratis la târgurile de turism pe care patronatul le organizează, a declarat marţi Alin Burcea, preşedintele asociaţiei, care spune că atunci când s-a putut, ANAT a sprijinit ministerul.”
  “Burcea spune că are informaţii potrivit cărora Ministerul Turismului nu a apucat să cheltuiască tot bugetul alocat anul trecut.”

  MILOGI? putin spus!. Nu milogi, smecheri! asta e “calitatea” celor din ministere
  Asta vroiam sa intreb si eu ce a facut Min. Turismului cu bugetul alocat? Raport! fiecare leut cheltuit explicat pe ce? cum? unde?. Documente!
  Sa se sesizeze Curtea de Conturi.
  Adica Min. Turismului nu are bani pentru targurile de turism , zau? dar pentru ce au? S-au plimbat toti prin strainatate cu neamurile-purcel si catel pe bani publici la tot felul de conferinte/simpozioane pompoase unde DE FAPT EI FACEAU TURISM! pe banii Ministerului! Hellooooooooo cred astia din Min. ca noi nu stim cum papa ei banii din buget? STIM! chefuri, excursii si salarii babane …… DAR MAI ALES PLIMBARI PE AFARA -inutile!, fiindca se vad rezultatele proaste din turism.
  Curtea de Conturi control la Min!
  Conf. informatiilor : Min. T nu a cheltuit bugetul alocat anul trecut? Pai sunt praf! Management PROST!.
  Un Minister INUTIL, nu a facut, nu face nimic pentru Turism!. Consuma doar bani!
  DESFIINTAT! Gata ajunge cu smecheriile lor.

 4. P.S. mai am un mesaj pentru TOTI din Min. Turismului : baiii hahalerelor, cum bine zice Becali, Ceausescu, taranul ala incult a dat cu pumnul in masa si cand a zis sa se construiasca statiunea Olimp -Neptun de la ZERO! din nisip, s-a facut! cu nemtii, cu dracu’ s-a facut! Voi 28 ani ati papat banii bugetului si ati lasat in paragina litoralul si multe altele.
  Nici un proiect realizat! nici o intretinere macar la ceea ce exista deja! NIMIC -ZERO!
  INUTILI, asta sunteti! Zero activitate! Plecati acasa! Ati facut Romania de rusine si kkt in materie de turism.

Leave a Reply