O stire devastatoare pentru PNL si intentia de a rasturna Guvernul. Sper cu nu suspecteaza nimeni ca vreo entitate de-a lui Adrian Sarbu ar putea sa-i faca vreun favor actualului premier. Cifre concrete in Ziarul Financiar :

http://www.zf.ro/eveniment/romania-a-iesit-din-criza-pib-ul-din-t1-2015-l-a-egalat-pe-cel-din-t3-2008-varful-de-dupa-revolutie-14420301

PIB 2000-2015PIB-ul real de pe trimestrul I 2015, adică ajustat sezonier, a fost pentru prima dată de la criză încoace mai mare decât cel din trimestrul III 2008, vârful de după Revoluţie, arată datele prezentate la sfârşitul săptămânii trecute de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

PIB-ul din trimestrul I 2015 a avut o valoare de 169,9 puncte procentuale măsurate faţă de media trimestrială a anului 2000 â 100.  În trimestrul III 2008, anul de vârf de dinainte de criză, valoarea PIB-ului raportat tot la nivelul mediu trimestrial al anului 2000 a fost de 167,8 puncte procentuale.

Reperul 2000 a fost ales de către Statistică pentru că România a înregistrat o creştere economică neîntreruptă între 2000 şi 2008, practic cea mai lungă perioadă de dezvoltare din ultimele decenii.

În cei opt ani s-a adăugat la PIB-ul real al României circa 60%. Este de remarcat că, luând în calcul suişurile şi coborâşurile dramatice de după 1990, PIB-ul României de astăzi este doar cu 32% mai mare în mod real faţă de 1990, astfel încât degeaba s-au acumulat 60% din PIB-ul anului 2000 în cei opt ani de creştere, dacă punctul de start a fost sub cel din 1990.

Acum vestea este că în sfârşit punem paranteză celei de-a treia perioade de recesiune declanşate ca urmare a crizei financiare mondiale şi în sfârşit egalăm ceea ce am produs în cel mai bun trimestru al României de după 1990.

Astfel, după căderea Lehman Brothers de la 15 septembrie 2008 şi îngheţarea pieţelor financiare, România a fost lovită în primul rând prin prăbuşirea cu 30% a exporturilor. PIB-ul din T4 2008  a alunecat imediat la 163,7 puncte procentuale din media anului 2000.

În T1 2009 deja era prăbuşire. Cel mai jos nivel al acestei perioade, de 151,8 puncte procentuale faţă de nivelul anului 2000, a fost în T4 2010.

De atunci însă, cu două sincope – una între T3 2012 şi T2 2012 şi alta între T2 2014 şi T1 2014 -, PIB-ul trimestrial a crescut neîntrerupt până în trimestrul I 2015, când iată că l-a ajuns din urmă pe cel record din trimestrul III 2008.

Dar pe ce se bazează această revenire? Comparând indicii de volum ai componentelor PIB din cele două perioade observăm că singurul sector aflat încă în scădere, şi chiar o scădere drastică, este cel al construcţiilor. Faţă de nivelul reper al trimestrului III din 2008 de 322 de puncte procentuale relativ la media trimestrială a PIB-ului din 2000 de 100, în trimestrul I 2015 valoarea adăugată brută din construcţii este încă la 225 de puncte procentuale, ceea ce înseamnă un nivel încă mai mic cu o treime faţă de vârful din trimestrul III 2008.

Revenirea se bazează pe aportul industriei, care însă şi-a depăşit nivelul din 2008 încă din 2011, al serviciilor, care au revenit la nivelul din 2008 T3 în T2 din 2012, şi al agriculturii, cu o evoluţie mult mai fluctuantă, cvasi-nerelevantă în context.

Economia românească închide astfel aproape şapte ani de criză şi revenire în care nu a făcut decât să lupte să ajungă iar la nivelul pe care îl atinsese în trimestrul III din 2008. Astăzi însă cu o datorie publică de 38% din PIB faţă de 22% din PIB în acel an şi cu imposibilitatea de a majora această datorie pentru dezvoltarea ţării. De acum marea întrebare este dacă vom putea avea creştere economică de peste 4% în condiţii de deficit bugetar, deficit de cont curent şi inflaţie sub 2%, plus stabilitate a cursului de schimb.

Între 2000 şi 2008 datoria publică nu a crescut, în schimb cea privată a explodat, iar deficitul de cont curent a ajuns şi la peste 12% din PIB. Ce-a fost a fost. Măcar ştim că de-acum începem să mergem pe podul de piatră care s-a dărâmat, a venit apa şi l-a luat. Am reuşit în şapte ani să facem altul pe râu în jos, dar a costat mult.

24 COMMENTS

 1. Se vede clar ca idiotii aia din afara totusi ei chiar nu tin cont de desculti, de populatie, de ceea ce se numeste popor. Pe ei chiar nu ii intereseaza care e soarta distrusilor, pe ei ii intereseaza ca trebuie sa-i impuna pe tampitii astia de la asa zisa Miscare Crestin-Liberala, in fapt o manopera via-PPE. Pe ei ii intereseaza d-le doar sa isi intareasca dreapta pe frontul de la granita cu Ucraina, sa nu mai aiba socialisti in imediata proximitate a zonei de conflict, sa nu mai fie astia de stanga cu politicile lor sociale. Sa vina dreapta cu inginerul mecanic Blaga, cu vara-su lui Urdea Elena din Buzau si cu toti tampitii la gramada, pe care ii cunoastem dracului pe dinafara. Am avut onoarea, cu acesti ghertoi!

 2. D-le, neamtu’ asta cu deficiente de articulare a cuvintelor, adica de vorbire mai pe romaneste, el sa ne spuna noua cum a recuperat el 3 milioane de voturi intre cele doua tururi de scrutin de la prezidentiale, ca doar nu o sa credem balivernele serviciilor si propagandistilor acoperiti ca a reusit asta prin mobilizarea internautilor de pe facebook. Nu am ajuns in halul asta de tampiti!
  Asa ca mai pe scurt, sa se duca in mortii lui direct cu toti lacheii din servicii si cu toti boierii de la Bruxelles (Inalta Poarta) cu care si-a negociat el scaunul de Domnitor sau Voievod al distrusilor. Sa se duca-n mortii lui de derbedeu ce e! Pe noi nu ne intreaba ce vrem?!

 3. domnu radu, e spaima mare in psd si a3 cu dna. stati mai linistiti, sunt sigur ca ponta va avea o celula decenta. trageti tare pentru ponta cat mai puteti.
  ce lovitura e domnle ? pai daca e asa bine , v-ar fi frica de alegeri anticipate ? eu zic ca nu ar trebui sa tremurati, ca e pib-ul mare.

  • mai nea nelu soferu’, faptul ca esti nesimtit mai treaca mearga, e plin targul. dar ca esti si bou basist, asta te face incompatibil cu blogul asta. hai sictir !

   • Domnule Radu, scuze, chiar dv in persoana postati cu asa limbaj ? noi, forumistii, putem vb urat, dar dv, ziarist, asa ziz formator de opinii, nu cred ca ar trebui sa va permiteti. Este asa o discrepanta intre cel pe care il vad la tv si felul in care va exprimati aici …..

 4. Voi din opoziţie, băgaţi o moţiune de cenzură că Pib-ul României e crescut! Nu vă mai chinuiţi, cade guvernul fără probleme! Hai bre! daţi-i drumul!
  Aţi simţit că sacul e cu vîrf şi trebuie să repetaţi scîrboşenia cu boc şi băsescu?
  GHINION! HĂ HĂ HĂĂĂĂĂ!

 5. Pentru votanti conteaza nivelul de trai nu fantasticul PIB .

  Daca cu PSD (pseudo-socialistii romani ) Capitalul ia tot 60% fata de angajatii ce iau 40% cum zice Serbanescu – practic Ponta imbogateste firmele straine mai ales prin redeventele de tara africana si monopolul cedat cu atata inconstienta in multe sectoare de pe vremea PDSR

 6. Rebeliunea neo – liberală
  Există deja voci, nu puține, care cer dizolvarea Parlamentului, ca ultim bastion, fie și de fațadă, al democrației, și instaurarea unei dictaturi militare a serviciilor secrete și a procurorilor. A fost avansată chiar ipoteza unei conduceri similară cu regimul fascist al lui Franco din Spania, care ar fi mult mai benefică pentru România decît situația actuală.
  Diferența între Rebeliunea legionară din 1941 și actuala rebeliune neo-liberală fascistoidă constă în faptul că, în timp ce prima s-a desfășurat în afara instituțiilor statului, fiind repede anihilată, extremiștii de dreapta de azi au penetrat pînă în adîncime Statul român, pe care îl conduc.
  Rebeliunea neo-liberală s-a transformat deja într-o adevărată revoluție, desfășurată dinspre instituțiile statului către populație, fiind foarte aproape de a-și atinge țelurile și de a instaura la București un regim fascist, marionetă a puterilor occidentale, pe modelul celui de la Kiev.
  http://gandeste.org/general/rebeliunea-neo-liberala/54494

 7. Iar a crescut productia de minciuni la ha.
  Este exact acelasi stil de stiri basiste din vremea lui boc cand aveam cele mai mari realizari economice iar oamenii o duc din ce in ce mai greu.

 8. Poză de grup la Cotroceni! Cine s-ar fi așteptat la asta, după poza de grup de la Hyperion. De unde? Hyperion, bre! Cine? Unul mai tare ca soarele! Ca soarele pe cer? Mucles!:D

 9. Dl Radu Tudor din expertiza dvs de analiza militară cum vi se pare în actualul context ca prim ministru și actualmente vicepreședinte CSAT spune ca dacă nu mai e el premier ca persoana fizica situația ar ajuta pe ruși sau pe orice dușman al României? Noi cetățenii sa înțelegem ca dacă vine alt psdist în locul lui ne atacă rușii? Vi se pare sa zic inspirata, responsabila atitudinea lui în contextul internațional? Întreb pt ca mereu îi lăudați atitudinea ferma anti rusia dim postarile lui de pe Twitter 🙂

  • Nu sunt RT si nici nu am expertiza dumnealui, dar imi permit sa va raspund dupa priceperea si logica mea:
   Daca postul de Premier devine “vacant”, credeti ca va fi asa repede si usor ocupat? Cei care acum stau bot in bot pentru a-l inlatura pe Ponta vor deveni rivali peste noapte, ravnind cu totii la postul de Premier (deja PNL-PDL au dovedit ca se pot scuipa sau pupa in functie de situatie). Asta se va transpunde intr-o criza politica generatoare de haos de care Rusia poate profita nu doar din punct de vedere economic, ci si militar. E mult mai usor sa transporti armament spre Ucraina via Romania atunci cand liderii politici sunt ocupati sa se bata pe ciolan. Oricum, e la mintea cocosului ca dintr-un conflict intern intotdeauna vor avea cel mai mult de castigat “externii”.

 10. Arc peste timp. In 2008 premier era Calin Popescu Tariceanu. In 2015 e Victor Viorel Ponta. Deci Ponta e egalul economic al lui Tariceanu “duduie economia”.
  De asta si sint aliati de nadejede si camarazi pe baricada democratiei.

 11. Deci Alina Gorghiu a fost surclasata la pledoaria la bara de Sova, de-aici e conflictul – adica e unul personal?! De-asta ne agitam noi “un picut”, vorba fizicantului, pentru orgoliile calcate in picioare ale unei doamne avocat?! “Hell hath no fury like a woman scorned”?!

  Gorghiu si Johannis ne hartuie cu problemele lor ridicole, ca am ajuns sa dau “Mute” de cate ori ii reia dl Gadea.

 12. UE-ului ii convine “infrigementul ” pe fonduri europene,aplicat Romaniei sub Boc . Face si Mafia averi si economiseste si UE fonduri.Nu am uitat ca UE a blocat platile catre Romania in intelegere cu tradatorii tarii in 2012 !

 13. Sunt ingrijorat de ceea ce se intampla, mai ales pentru viitorul copiilor si nepotilor nostri.De curand, am studiat Solutii pentru Tara, conceput de domnul Calin Geogescu.Ar fi in interesul tuturor romanilor ca dl.Geogescu sa fie invitat in cadrul emisiunilor realizate de Antena 3.
  Va urez multa sanatate!

 14. Domnule RT, nu va bateti capul cu al’ de nea Nelu…etc ptr k astia au susținut ,,Suferința ” timp de 10 ani.

 15. Da, cum reuseste cineva sa faca ceva bun trebuie inlaturat. Cred ca este vorba de fapt de multi bani. Atunci cand era criza economica, adancita in tara noastra si de proasta gestionare a guvernului Basescu-Boc, totul, toata povara a fost pusa in spinarea populatiei. PDL-ii au facut totul sa-si umple buzunarele pe cand in tara saracia devenea cumplita, spitalele se inchideau, medicamentele nu se mai gaseau. Acum PIB-ul a crescut deci e rost de bani. “Incorporati” in PNL , dornici sa revina la traiul de lux, abia asteapta sa profite de revenirea economica. Modul in care inteleg sa faca politica ma duce cu gandul la un alt dezastru pe care il vor provoca din lacomie si cinism. Aceste doua trasaturi le sunt caracteristice.

 16. Dle Tudor,

  Graficul prezentate de Mihai Gadea la emisiunea sa este ceea ce se numeste misleading-graph (http://en.wikipedia.org/wiki/Misleading_graph).

  Acela e un grafic a caror axe nu se intersecteaza in punctul (0,0). Motivul utilizarii unui astfel de grafic este de a prezenta o panta deformata in ciuda faptului ca datele prezentate sunt reale. Tehnica asta este des utilizata in marketing, tocmai pt a induce clientii in eroare dar in acelasi timp avand scuza ca “datele prezentate sunt reale”.

  Va citesc deseori, il urmaresc si pe Mihai dar va rog prezentati graficul corect altfel ne jigniti inteligenta, atat de putina cat o fi acolo.

Leave a Reply