Guvernul PSD-ALDE va ramane in istorie nu pentru tensiunile politice fara precedent si rasturnarea propriului cabinet prin motiune de cenzura. Ci si prin cel mai mare contract de achizitie de armament din istoria Romaniei. 7 sisteme de rachete Patriot instalate pe teritoriul Romaniei inseamna enorm pentru apararea nationala si aliata. Si un semnal puternic pentru descurajarea oricaror agresiuni de tip militar. Recuperam azi 27 de ani de abandon al politicului pentru inzestrarea Armatei Romane, printr-un contract curajos si necesar ! Romania devine un actor strategic al Europei si al lumii prin aceasta achizitie, prin existenta Scutului antiracheta de la Deveselu si prin alte contracte care (sper) ca vor urma.

——————–

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” pentru dotarea Armatei, proiect care va fi transmis spre aprobare Parlamentului.

În cadrul proiectului de lege se face referire la achiziţionarea, începând cu anul 2017, a şapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT – dintre care patru sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Aeriene şi trei sisteme destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Terestre – şi a echipamentelor aferente, în valoare totală de circa 3,9 miliarde USD fără TVA, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Primul sistem, pentru care a fost deja primită scrisoarea de acceptare de la partea americană, este în valoare de 764,78 milioane USD fără TVA şi va fi contractat până la sfârşitul acestui an, precizează Guvernul.

Executivul menţionează că România, în calitatea sa de stat membru al NATO şi UE, are obligaţia să continue şi să îşi intensifice eforturile naţionale pe dimensiunea de apărare şi securitate. În acest context politico-militar, forţele aeriene şi forţele terestre române trebuie să dispună, pentru îndeplinirea misiunilor specifice, de capabilităţi şi sisteme de apărare aeriană cu baza la sol cu bătaie mare credibile, flexibile şi eficiente, pentru a contribui la descurajarea unei agresiuni împotriva României şi articularea unui răspuns adecvat la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate.

Astfel, înzestrarea forţelor armate române cu sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare moderne, interoperabile cu sistemele de rachete sol-aer,  cu sistemele de comandă, control, comunicaţii, şi cu platformele multirol din dotarea proprie şi a altor state membre NATO, adaptate misiunilor actuale, constituie o necesitate esenţială, o cerinţă strategică care trebuie satisfăcută în cel mai scurt timp posibil. Prin înzestrarea cu sisteme de apărare aeriană cu baza la sol, se asigură capabilitatea necesară pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung, se arată în comunicat.


https://www.raytheon.com/capabilities/products/patriot-romania/

ROMÂNIA VA FI PROTEJATĂ DE PATRIOT

Patriot este un sistem pur defensiv, creat cu un singur scop: protejarea oamenilor de rachete balistice și de croazieră, de aeronave de luptă sau de bombardament și de drone.

Patriot este un sistem de apărare compus din radare, tehnologie de comandă și control și mai multe tipuri de interceptori, toate lucrând împreună pentru detectarea, identificarea și contracararea amenințărilor.

13 țări – inclusiv Statele Unite și alți patru aliați NATO – se bazează deja pe sistemul Patriot ca fundament al propriilor sisteme de apărare anti-aeriană. Patriot are o serie de avantaje importante care vor contribui și la securitatea României.

ROMÂNIA VA FI PROTEJATĂ DE UN SISTEM TESTAT ÎN LUPTĂ ȘI ÎMBUNĂTĂȚIT CONSTANT

Patriot va pune la dispoziția României puterea protectoare, asigurându-le oamenilor securitatea și oferindu-le militarilor posibilitatea să se apere de atacuri aeriene

Din 1 ianuarie 2015, sistemul Patriot a incerceptat cu succes peste 100 de rachete balistice tactice în operațiuni de luptă din întreaga lume. Până la această dată, Patriot a făcut parte din peste 200 de acțiuni de luptă împotriva aeronavelor cu pilot sau fără pilot, a rachetelor de croazieră și a rachetelor balistice.

Aceste performanțe au fost posibile datorită expertizei inginerești, experiența căpătată de ingineri în peste 3.200 de teste de teren și 1.500 de teste aeriene perfecționând continuu sistemul Patriot.

Amenințările devin din ce în ce mai complexe și mai sofisticate. Pentru a putea fi cu un pas înaintea acestora, indiferent de producător, un sistem de apărare anti-aerian trebuie să se adapteze și să evolueze.

Ca rezultat, cu excepția minoră a radiatoarelor și ventilatoarelor de răcire, echipa de profesioniști Raytheon a modernizat cele mai importante elemente ale sistemului Patriot de mai multe ori în ultimii 17 ani. Focoasele pe care le va primi România conțin hardware și software create chiar în 2017.

Această evoluție continuă este posibilă datorită Parteneriatului Patriot, un consorțiu format din 13 țări posesoare de sisteme Patriot care în ultimii 20 de ani a investit miliarde de dolari în îmbunătățirea sistemului. Odată ce România va intra în Parteneriatul Patriot, va beneficia automat de investițiile semnificative făcute de alți parteneri Patriot și, ca urmare, se va bucura de beneficiile unui sistem nou, avansat și modernizat.

Urmărind să preîntâmpine evoluția amenințărilor, modernizarea Patriot va continua și în viitor. Cu toate acestea, deși va finanța doar o mică parte din costurile viitoare ale dezvoltării hardware și software, România va beneficia din plin de îmbunătățirile aduse sistemului pentru ca acesta să rămână eficient împotriva amenințărilor viitoare.

ROMÂNIA SE VA ALĂTURA ALTOR 5 ȚĂRI NATO CARE DEȚIN SISTEME PATRIOT, ÎNTR-UN EFORT COMUN MENIT SĂ ÎMBUNĂTĂȚEASCĂ SECURITATEA EUROPEANĂ

5 națiuni NATO – Statele Unite ale Americii, Germania, Spania, Grecia și Olanda – se bazează în acest moment pe Patriot ca fundament al sistemelor integrate de apărare anti-aeriană. La doar patru zile după ce România a plasat cererea de sisteme Patriot către guvernul Statelor Unite, Polonia a depus și ea cerere pentru achiziționarea acelorași sisteme.

Când mai multe țări folosesc același sistem, acestea nu se mai confruntă cu amenințările pe cont propriu, ci se pot antrena împreună, pot planifica misiuni împreună și pot chiar desfășura operațiuni de luptă împreună. De exemplu, anul trecut, în timpul unui execițiu în Creta, trupe olandeze, germane și americane au colaborat pentru lansarea a 48 de rachete Patriot.

ROMÂNIA SE VA BUCURA DE BENEFICII ECONOMICE GENERATE DE SISTEMELE PATRIOT.

Intenția Raytheon este ca prima unitate operațională de lansare Patriot să ajute la crearea de locuri de muncă în România.

Raytheon va identifica furnizorii locali potriviți și va lucra cu companii românești pentru a le ajuta să-și dezvolte capabilitățile necesare de producție și suport pentru Patriot.

Patriot este o oportunitate care se poate extinde dincolo de granițele țării. În lume sunt peste 220 de unități de tragere Patriot, deținute de 13 țări. Așadar, pe măsură ce industria României ajută la producerea și suportul necesar Patriot pentru România, aceasta va avea oportunitatea să-și exporte și să-și comercializeze mai departe produsele și către restul comunității Patriot.

Acest tip de parteneriat este testat pe tot teritoriul Europei. Compania germană JenOptik produce generatoare care alimentează lansatorul de rachete Patriot. Aceste generatoare sunt în acest moment folosite de o serie de parteneri Patriot, iar recent JenOptik a primit de la armata SUA un nou contract pentru generatoare Patriot. Compania poloneză Pit Radwar construiește în prezent antene ce vor fi folosite la noile unități de radar Patriot. În același timp, TelDat, de asemenea o companie din Polonia, a livrat routere unui client din Orientul Mijlociu.

Astfel, pe lângă faptul că sistemul Patriot protejează România, acesta va contribui și la dezvoltarea economică a țării.

 

17 COMMENTS

 1. Actor strategic al lumii doar ? De ce nu al intregii galaxii. Al hiperspatiului. Intr-adevar prin contractele paguboase din punct de vedere economic guvernul psed-alde va ramane in istorie ca groparul capacitatii de aparare a Romaniei.O tara fara o economie puternica nefiind capabila sa sustina o armata puternica iar aceat contract creeaza 0 ( zero) locuri de munca. Insa important pentru ei este sa dea banul jos, in avans, unul din motive fiind lesne de intuit.

 2. De 100 ani Romania este in razboi cu saracia iar de 30 de ani cu statul aliat cu hotia. Daca aceste dotari vor aduce victoria Romaniei in aceste crunte razboaie atunci investitia si alianta cu NATO este justifiacta si sustinuta.

 3. Foarte bine ! Si mai trebuie sa avem cat mai multe F16, elicoptere si drone, plus un alt vehicul cat mai modern, care sa inlocuiasca TAB-ul.

 4. Sperietoarea cu rușii care doresc să ne invadeze este pentru puținteii la minte. Rusia deja controlează economic România prin interpuși. Nici măcar nu se mai ascund. Parteneriatele Germaniei și Austriei cu Rusia sunt la vedere, nemții chiar fac lobby pentru ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei de către americani.
  Mai crede cineva că Austria, o țară cu 10 milioane de locuitori, a cumpărat aproape jumătate din România cu bani proprii și nu cu ruble?
  OMV-ul, care nu este o firmă privată, ci este firmă de stat, al statului austriac, nu se ferește de parteneriatul pe care-l afișează cu Gazprom.
  Și atunci se naște întrebarea: de cine ne apără patrioatele?

  • I-auzi, care esti ma? lol. Nu stiu dar, le cumparam degeaba asa, sa avem si noi ca sunt frumoase, este? In afara de Marea Neagra care aproape devine si ea dusman, ROmania nu prea are prieteni adevarati.

 5. Polonezii negociaza de un an achizitionarea acestui sistem …
  De ce a durat un an ?
  Pentru a le oferi offset
  La noi merge mult mai repede , noi nu avem nici o pretentie in termeni economici , ci doar in termeni politici
  Probabil cerinta PSD e de a fii putina liniste la DNA sa poata face lucruri traznite

 6. http://www.zf.ro/eveniment/cati-salariati-numara-de-fapt-aparatul-de-stat-1-35-milioane-de-persoane-adica-30-din-total-16163683

  – din februarie pana azi, angajarile la stat au crescut. radu tudor, prezinti in emisiune date false. DECI angajati la privat < pensionari. angajatii la privat sunt asupriti de guvernul PSD – ALDE.

  – pensia speciala medie e de 2000 de euro. totalul reprezinta 0,2 % din pib ! tu zici ca asta e putin ! pensiile din MAI sunt de 56 milioane euro.

  – radu tudor, spui ca crestereea economica nu se bazeaza pe consum. PIB= C+G+I+(X-M), unde:
  C – consum privat, G – cheltuieli guvernamentale, I – investitiile companiilor in bunuri de capital, X – export, M – import. Citeste si invata. Scoala e buna ca ne invata sa nu ne pacalesti la televizor.

  – spui ca pibul e cu 9 miliarde mai mare fata de anul trecut. PIBul e diferit de colectare. din 9 mliarde o parte e bazat pe datoria care o plateste copiii si nepotii nostri.

 7. total de acord sa dam bani multi dar pentru treburi utile si moderne care, la o adica, sa isi poata face treaba.

  E un inceput bun, astept mai mult si despre avioane, nave, blindate, intelligence (nu securism) si nu in ultimul rind astept si despre pregatirea si rasplatirea celor din armata care au cu adevarat treaba cu armata, cu lupta si apararea tarii. Fara prostii, extravagante si comisioane.

  Trebuie sa luam exemplu de la SUA, Israel… chiar si din Grecia, Turcia, Polonia… si mai sper ca suficiente de multe unitati militare moderne sa fie amplasate in Transilvania, fiind orientate (si) spre vest.

  Marele proiect al Romaniei ar trebui sa fie reunificarea nationala, dar asta nu se poate cu alogeni la conducerea tarii si nu se poate daca nu suntem puternici economic si militar. Singurele institutii care tin Romania, in ciuda bubelor lor, sunt Armata si Biserica. Peace thru strenght ar trebui sa fie si doctrina noastra militara, nu numai a Americii.

 8. E posibil ca problemele finaciare cu care se confrunta acum Romania, sa rezide din efortul financiar pentru inarmare insa, nimeni nu spune nimic.

 9. Da. tichia de margaritar a chelului, in tara in care o mare parte din populatie este la limita subzistentei, ii imbogatim pe americani, saracii, pentru ca ne sperie propaganda interesata, ca vezi doamne ne ataca rusii, ca rusii sau tot apropiat cu echipament militar de tarile NATO, nu invers.
  Daca chiar ar vrea sa ne atace, nu prea cred ca o sa avem noi mai multe ,, patrioate” decat au ei rachete.

 10. la noi nici macar telecomunicatiile nu functioneaza ca lumea da’ ne laudam ca achizitionam rachete Patriot

Leave a Reply