Fostul secretar de Stat Rex Tillerson afirmă că i-a atras atenţia de multe ori preşedintelui Donald Trump că unele acţiuni ar fi ilegale, subliniind că a fost dificil pentru el să colaboreze cu liderul de la Casa Albă, cu care nu are aceleaşi valori şi pe care îl consideră “indisciplinat”.

https://www.washingtonpost.com/politics/2018/12/07/rex-tillerson-trump-undisciplined-doesnt-like-read-tries-do-illegal-things/?utm_term=.da022a5ba8ee

Rex Tillerson a comentat public disensiunile pe care le avea cu Donald Trump şi situaţia care a condus la demiterea sa din funcţia de secretar de Stat.

“Cred că parţial a fost evident că avem stiluri total diferite. Nu aveam acelaşi sistem de valori”, a declarat Rex Tillerson într-un interviu acordat CBS News.

“Când preşedintele spunea «iată ce vreau să fac sau cum vreau să fac», eu îi spuneam «domnule preşedinte, înţeleg ce vreţi să faceţi, dar nu puteţi în acest mod, pentru că încalcă legea, încalcă un anumit tratat». Ştiţi, devenea frustrat”, a spus Tillerson.

Fostul director general de la ExxonMobil afirmă că nu a ştiut să se comporte cu Donald Trump altfel decât “într-un stil direct”. “Cred că s-a săturat de mine, pentru că eram tipul care îi spunea mereu «nu puteţi face asta, să discutăm despre ce puteţi face»”, a explicat Tillerson.

Rugat să îl descrie pe Donald Trump, Rex Tillerson a explicat că nu îl întâlnise deloc pe preşedinte înainte de a fi numit secretar de Stat. Donald Trump “acţionează în funcţie de instincte, în unele privinţe pare a fi impulsiv. Dar nu are intenţia de a acţiona impulsiv. Cred că încearcă într-adevăr să acţioneze instinctiv. A fost o provocare pentru mine să vin de la o companie disciplinată, orientată spre acţiuni cum este ExxonMobil şi să colaborez cu un om care este destul de indisciplinat, nu îi place să citească, nu citeşte rapoartele de informare, nu îi place să intre în detalii cu multe lucruri. Mai degrabă spune «iată ce cred eu şi puteţi să încercaţi să mă convingeţi despre contrariu», dar cel mai frecvent nimeni nu reuşeşte să facă asta”, a subliniat Tillerson, precizând că este mândru de activitatea sa în funcţia de secretar de Stat şi că ar reveni în Administraţia Donald Trump dacă preşedintele i-ar cere acest lucru.

Rex Tillerson a atras atenţia că printre cele mai mari ameninţări extrene se numără influenţa din ce în ce mai mare a Chinei şi “Rusia beligerantă”.

Întrebat dacă Rusia a avut ingerinţe în scrutinul prezidenţial din Statele Unite, Tillerson a subliniat, conform publicaţiei Houston Chronicle, că “nu există niciun dubiu” şi a amintit că acest lucru a fost confirmat de serviciile secrete. “Rusia încearcă să submineze încrederea noastră şi încrederea lumii în noi”, a adăugat Tillerson, descriindu-l pe preşedintele Vladimir Putin ca fiind un lider “foarte calculat” şi “foarte oportunist”. “Multor oameni le place să joace şah. El joacă şah tridimensional”, a spus Tillerson, potrivit Mediafax.

Drept razbunare pentru dezvaluirile lui Tillerson, Donald Trump a postat cateva jigniri la adresa fostului Secretar de Stat american :

Mike Pompeo is doing a great job, I am very proud of him. His predecessor, Rex Tillerson, didn’t have the mental capacity needed. He was dumb as a rock and I couldn’t get rid of him fast enough. He was lazy as hell. Now it is a whole new ballgame, great spirit at State!

 

2 COMMENTS

  1. No offense, faptul ca Trump e “imprevizibil” se știa de la început, taman aceasta trasatura jucând in favoarea lui la alegeri adică atragând la urne electoratul plictisit si iritat de previzibilitatea candidatei Democrate promotoare a acelorasi politici revanșard-corecte aflate la baza iritării generale. Ce e nou in descrierea personalității celui de-al patruzecisicincelea președinte american de către Tillerson e noțiunea de “indisciplină” pe care o propune ca înlocuitor pentru eticheta de “imprevizibilitate”purtată de Trump in campanie. Cum a fi indisciplinat presupune a nu avea rigoare dar si a nu asculta sfaturile sau, de ce nu, comenzile cuiva—Tillerson o scaldă aici amestecând comportamentul “impulsiv” al lui Trump cu opoziția lui “irațională” la orice fel de dialog—schimbarea de eticheta pune problema indisciplinei lui Trump fatza de cineva sau ceva căruia acesta ii datorează ascultare, generic vorbind. Se naște deci întrebarea: carei entități ii datorează ascultare presedintele SUA? Partidului care l-a adus la putere? Armatei? Marii finanțe? Tillerson nu da un răspuns clar; in schimb, admite ca s-ar întoarce pe postul de consilier al președintelui ceea ce duce la concluzia ca întoarcerea sa ar fi conditionata de o eventuală “disciplinare” a impulsivului Trump de către “entitatea” amintită anterior. Nu-i de mirare ca Trump si-a ieșit din țâțâni si-a-nceput sa-l înjure pe Tillerson—dacă Trump e previzibil in vreun domeniu respectivul domeniu e cel al libertății sale de acțiune si ideea ca un subaltern, concediat de el pentru incompetenta, ar putea sa-l amenințe cu “disciplinarea”, il face sa răspundă, automat, cu forța disproporționată care-i caracterizează toate reacțiile. Una peste alta, e foarte interesant sa vedem cum este amenințat “cel mai puternic om al lumii libere” si cum reacționează el la amenințări!

Leave a Reply