General Locotenentul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, că România este o “ţară de prim rang” în cadrul NATO şi un aliat foarte bun, cu o relaţie foarte bună cu Statele Unite, însă trebuie să continue eforturile de modernizare în Apărare, în special în privinţa echipamentelor, care datează din perioada Pactului de la Varşovia. Hodges a vorbit şi despre activităţile Rusiei în regiune şi despre actualul context de securitate în Europa, mesajul său pentru statele europene fiind: “Trebuie să investiţi în securitate dacă vreţi să fiţi în siguranţă”.

Generalul Hodges s-a aflat săptămâna aceasta în România, într-o vizită la baza militară Mihail Kogălniceanu, unde a participat la pregătirile pentru exerciţiul militar NATO de amploare care va avea loc în această vară. El a vorbit, în interviul acordat agenţiei News.ro, despre planurile de instrucţie care vor avea loc pe teritoriul ţării, dar şi despre actualul profil al României în cadrul NATO şi în relaţie cu Statele Unite.

Comandantul Armatei SUA din Europa a lăudat eforturile României, pe care a numit-o o ţară “de prim rang” şi un lider al Alianţei, însă a subliniat nevoia ca ţara noastră să continue să investească în Apărare, în special pentru a moderniza echipamentele, care datează, în unele cazuri, din anii ’50.

Ben Hodges a vorbit şi despre acţiunile Rusiei în regiunea Mării Negre, cerând mai multă transparenţă din partea Moscovei în cadrul exerciţiilor militare pe care le desfăşoară, dar şi despre actualul context de securitate, după Brexit. Generalul a făcut şi precizări cu privire la estimările sale anterioare, din 2016, potrivit cărora o invazie a Rusiei în zona ţărilor baltice nu ar putea fi oprită cu succes de către NATO, explicând că în ultimul an s-au făcut progrese, iar aliaţii din nord sunt capabili acum să se apere mult mai bine.

Prezentăm interviul integral acordat de general locotenentul Ben Hodges agenţiei News.ro:

Reporter: Cum arată în acest moment relaţiile dintre SUA şi România în plan militar?

Lt Gen Ben Hodges: Sunt aici, astăzi, ca parte a unei echipe de observare pentru a pregăti exerciţiul Saber Guardian, care va avea loc în luna iulie. Va fi cel mai mare exerciţiu din acest an. România este chiar în mijlocul acestui exerciţiu. Va mai implica Ungaria, România, Bulgaria, peste 40.000 de soldaţi din 20 de ţări, iar România – aşa un aliat minunat – este chiar în mijlocul acestui exerciţiu, aşa că aici, la MK, ceea ce noi numim baza MK – Mihail Kogălniceanu – este un centru foarte important pentru noi în zona Mării Negre. De aceea suntem aici. România a oferit un leadership foarte bun. Generalul Ciucă (Nicolae Ciucă – şeful Statului Major General – n.r.), a mobilizat resurse importante pentru a face posibilă această serie de exerciţii. Este o oportunitate foarte bună de antrenamente.

Cred că este, de asemenea, o manifestare a deciziei NATO de a face mai multe în zona Mării Negre, ceea ce NATO numeşte Prezenţa Înaintată Adaptată, aşa că avem sute de soldaţi americani care activează aici, locuiesc aici, la MK, se antrenează la Cincu, la Smârdan, precum şi în alte locuri din România. De aceea mă aflu astăzi aici şi, desigur, voi fi prezent în mare măsură şi în luna iulie. O altă dovadă critică a relaţiei dintre România şi SUA: avem o baterie de apărare aeriană românească, cu circa 100-120 de soldaţi, care fac parte din grupul de luptă din cadrul Prezenţei Înaintate Adaptate, din nord-estul Poloniei, deci România oferă o capabilitate de care aveam nevoie pentru a susţine grupul de luptă. Comandantul de acolo tocmai mi-a spus că este foarte mulţumit de bateria de apărare aeriană română, soldaţii sunt foarte disciplinaţi, foarte profesionişti. E doar un alt exemplu, dar pe care l-am văzut şi în Afganistan, cu soldaţii români din Zabul, când am fost în Kandahar. Profesionişti, disciplinaţi, aliaţi foarte buni.

(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)
(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

Reporter: Aş dori să discutăm despre profilul României în NATO şi în relaţie cu SUA. Liderii noştri politici şi-au dorit de foarte mult timp să mărească acest profil, să facă din România un aliat mai bun şi mai puternic. Am crescut procentul din PIB alocat Apărării la 2%. Este asta suficient? Ce ar trebui să facem pe viitor, pe ce zone ar trebui să ne concentrăm pentru a deveni un aliat mai bun pentru NATO şi pentru SUA?

Lt Gen Ben Hodges: România este un lider în Alianţă, este într-o zonă atât de importantă din punct de vedere strategic, la marginea vestică a Mării Negre. România oferă capabilităţi de informaţii, Forţele Navale Române, Forţele Aeriene sunt toate părţi importante ale Alianţei şi cred că celelalte 27 de state membre au recunoscut acest lucru când au decis să înfiinţeze Prezenţa Înaintată Adaptată, să crească prezenţa şi în această zonă. România găzduieşte Divizia Multinaţională de Sud-Est, avem un general de brigadă american care a susţinut acest lucru, deci este încă un semn al calităţii de lider a României.

Cred că faptul că România se străduieşte să continue să îşi îmbunătăţească capabilităţile aeriene, de rază lungă, mă face foarte optimist că foarte curând se va realiza că România este o ţară care alocă 2% din PIB Apărării, în acel grup foarte mic care a atins acest obiectiv. Sunt foarte optimist cu privire la cât de repede va ajunge România acolo. Îmbunătăţirile pe zona de instrucţie de la Cincu, un alt exemplu al României că îşi măreşte contribuţiile faţă de Alianţă şi, desigur, acest loc, baza MK, care este un alt simbol important al acestui fapt. Eu văd deja România ca o ţară de prim rang, datorită calităţii soldaţilor, investiţiilor pe care le face în modernizare şi leadershipul generalului Ciucă.

Reporter: Vreau să revin la această întrebare: ce ar trebui să facem în plus? Pentru a fi mai eficienţi.

Lt Gen Ben Hodges: E o întrebare foarte bună. Desigur, continuarea modernizării sistemelor. Aveţi încă foarte mult echipament învechit, din perioada Pactului de la Varşovia (1955-1991 – n.r.), pe care ştiu că MApN ar dori să îl îmbunătăţească. Aţi făcut anumite lucruri, precum Spike, care este un sistem antitanc excelent, de producţie israeliană, care e foarte bun. Acesta a fost un pas important, dar cred că trebuie modernizarea în continuare a forţelor terestre, interoperabilitatea, când aveţi soldaţi români sub comandament american sau soldaţi americani sub comandament românesc, să poată folosi artileria împreună, să poată comunica în siguranţă prin radio şi prin alte mijloace, şi pentru sistemele digitale. Consider că acestea sunt zone în care trebuie să continuaţi să faceţi îmbunătăţiri.

Reporter: Privind la imaginea de ansamblu, peisajul de securitate, în special zona Mării Negre, avem acţiunile Rusiei. Care sunt ultimele evoluţii pe acest front?

Lt Gen Ben Hodges: Sunt dezamăgit că Rusia nu a fost mai transperantă cu exerciţiile ei. Continuă să acţioneze, cred, într-un mod agresiv. Şi e valabil în întreaga zonă a Mării Negre. Avem 10.000 de soldaţi ruşi care ocupă părţi din Georgia, în Abhazia şi Osetia de Sud, şi care în mod clar nu intenţionează să plece, deşi au spus că vor face acest lucru după invadarea Georgiei, prin intermediul înţelegerii făcute de Sarkozy (Nicolas Sarkozy, fost preşedinte al Franţei – n.r.). Activităţile pe care le susţin în zona Donbas, estul Ucrainei. Toată lumea ştie că Rusia le asigură separatiştilor care încearcă să submineze conducerea Ucrainei muniţie, sisteme de armament, leadership şi în mod clar nu respectă suveranitatea Ucrainei, dar nici nu respectă OSCE, nu permit reprezentanţilor OSCE să îşi facă treabă.

Cu toţii vrem ca procesul de la Minsk să funcţioneze, să ajungem la o soluţie politică în Ucraina, dar faptul că ruşii nu permit misiunii speciale de monitorizare a OSCE să îşi facă treaba este dezamăgitor. Ruşii au o şansă, în august şi septembrie, cu exerciţiul lor Zapad-17. Vor avea multe mii de soldaţi, avioane şi aşa mai departe care desfăşoară exerciţii în Belarus şi în vestul Rusiei, în districtul militar de vest. I-aş ruga să fie la fel de transparenţi ca noi, să invite presa şi observatorii, nu doar la minimum, ci să îi invite ca să vadă ce fac. Asta ar contribui mult la a reduce temperatura şi îngrijorarea pe care o au ţările cu privire la intenţiile lor reale. Desigur, este de aşteptat ca Rusia să desfăşoare exerciţii, la fel ca noi, dar cred că lipsa de transparenţă este cea care îngrijorează lumea.

(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)
(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

Reporter: Vorbind despre zona baltică, aţi făcut o declaraţie în iunie 2016 şi aţi spus că NATO nu poate apăra statele baltice în cazul unei invazii a Federaţiei Ruse. Este aceasta o problemă actuală, susţineţi în continuare acest punct de vedere?

Lt Gen Ben Hodges: Absolut deloc. Am văzut chiar trei schimbări: în primul rând, Estonia, Letonia şi Lituania au crescut simţitor proprile eforturi. Articolul 3 al Tratatului de la Washington, care a creat NATO, spune că naţiunile trebuie să facă tot posibilul pentru a se apăra singure, aşa că munca acelor ţări în privinţa planificării apărării, instrucţiei, eforturilor de modernizare, creşterii cheltuielilor de apărare, astfel încât sunt într-un loc mult mai bun prin proprile puteri. În al doilea rând, decizia Alianţei de la summitul NATO de la Varşovia din iulie, de a înfiinţa eFB – grupurile de luptă ale Prezenţei Înaintate Întărite – conduse de Marea Britanie în Estonia, conduse de Canada în Letonia, conduse de Germania în Lituania, şi, desigur, cel condus de SUA în Polonia, despre care am vorbit anterior, acestea sunt îmbunătăţiri semnificative în capabilităţile de apărare de acolo. Acel studiu care a apărut în urmă cu aproximativ doi ani (la care a făcut referire în 2016 – n.r.) nu a luat în calcul capabilităţile îmbunătăţite ale statelor, precum şi dislocarea grupurilor de luptă eFB, deci sunt mult mai încrezător din acest punct de vedere. Şi, desigur, în iunie, cu o lună înainte de a veni în România pentru exerciţiul Saber Guardian, vom face un exerciţiu care se numeşte Saber Strike şi vom face instrucţie cu toate grupurile eFB, NFIU – Unităţile NATO de Integrare a Forţelor – trupele multinaţionale din nord-est, Cehia şi Polonia. Vom face exerciţii cu aceste componente şi cred că vom avea multe de învăţat din asta şi mă simt mult mai bine cu privire la capacitatea regiunii de a se apăra.

Reporter: O ultimă întrebare se referă la Brexit. Aţi spus anul trecut că Brexit ar putea influenţa negativ securitatea în Europa. De atunci, Brexit a avut loc. S-a înrăutăţit situaţia de securitate din cauza acestui lucru?

Lt Gen Ben Hodges: În primul rând, desigur că decizia de a vota pentru Brexit a fost una complet internă pentru poporul britanic. Nu am văzut, ce am spus atunci că se va întâmpla, că se întâmplă încă. Armata britanică are relaţii bune în întreaga Europă şi am văzut că acest lucru continuă. Se implică pentru a fi parte a leadershipului eFB, de exemplu, aşa că probabil m-am înşelat în acea primă estimare. Cu siguranţă nu am văzut nimic până în acest moment care să indice că Brexit va afecta securitatea.

Reporter: Este Europa sigură, sunt capabile NATO şi SUA să apere Europa? Vă simţiţi încrezător că acesta este un obiectiv pe care îl puteţi atinge?

Lt Gen Ben Hodges: Atât timp cât NATO rămâne unită – cele 28 de naţiuni, care în curând vor deveni 29 – atât timp cât rămânem uniţi şi continuăm să desfăşurăm exerciţii, ca cel pe care îl vom face în România, Ungaria şi Bulgaria, atât timp cât fiecare stat îşi aduce contribuţia, atunci vom continua să fim siguri, Europa va continua să fie întreagă, liberă, prosperă şi se va bucura de pace, dar trebuie să investiţi în securitate dacă vreţi să fiţi în siguranţă. România face acest lucru şi de aceea sunt încrezător că, atât timp cât vom continua să facem acest lucru – şi aşa cum a spus Secretarul General (al NATO, Jens Stoltenberg – n.r.), investiţiile din Apărare şi pregătirea defensivei nu înseamnă că nu vei avea în continuare dialog şi nu te vei strădui să ai pace, şi e chiar un pas necesar, să ai un dialog substanţial despre pace şi securitate.

Ben Hodges a absolvit Academia Militară a SUA în 1980 şi a activat în infanterie. A fost desemnat Locotenent de infanterie în Germania, iar apoi a condus trupe din cadrul celebrei Divizii 101 Aeropurtate şi în Operaţiunea Iraqi Freedom. Hodges a fost Director de Operaţiuni în Kandahar, Afganistan. Înainte de a fi desemnat comandant al trupelor terestre SUA din Europa, Ben Hodges a condus, între 2012 şi 2014, Comandamentul Trupelor Terestre din NATO.


Iata si mesajul postat pe Facebook de generalul Nicolae Ciuca, seful Statului Major General al Armatei Romane :

Am urmărit astăzi, în Poligonul Smârdan, un exercițiu tactic cu trageri de luptă cu muniție reală, executate cu tancuri M1A2 „Abrams” și TR-85 M1 „Bizonul”, vehicule de luptă M2A3 „Bradley” și MLI-84 M „Jderul”, obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 „Paladin” și obuziere calibrul 152 mm, sprijinite de avioane MiG-21 LanceR și elicoptere IAR 330 – Puma.

Așa cum am afirmat pe timpul conferinței de presă, transmit, și pe aceată cale, un călduros bun venit distinşilor vizitatori prezenţi astăzi, la Centrul Secundar de instruire pentru luptă Smârdan, şi prin a afirma, în numele Statului Major General, că suntem mândri să găzduim această manifestare bilaterală de forţă şi interoperabilitate.

Justice Eagle 2017 este o demonstraţie de parteneriat şi o oportunitate pentru forţele armate române de a se instrui alături de partenerul american, în scopul validării procedurilor standard de operare, astfel încât să atingem obiectivul propus, respectiv instruire în condiţii de luptă reale.

Apreciem, în mod deosebit, angajamentul EUCOM și USAREUR în sprijinul aliaţilor şi susţinerea continuă oferită de SUA Armatei României. Acest exerciţiu reprezintă încă o şansă de creştere a nivelului deja dezvoltat de interconectivitate obţinut de forţele noastre pe timpul operaţiilor desfăşurate bilateral sau în context aliat. Construit pe baza lecţiilor învăţate în timpul operaţiilor, exerciţiul va creşte nivelul de interoperabilitate, permiţând instruirea la standarde comune, în vederea înlesnirii integrării forţelor în exerciţii şi operaţii internaţionale întrunite de echilibrare a mediului de securitate.

Armata României a realizat progrese mari, necesare parcurgerii adecvate a procesului complex de transformare, pentru integrarea completă în cadrul celor două organizaţii, NATO şi UE, însă eforturile noastre, caracterizate de complexitate şi flexibilitate, trebuie continuate și extinse.

Justice Eagle va vitaliza capacitatea operaţională şi de răspuns, în general, şi este o afirmare a capabilităţilor noastre şi a capacităţii de reacţie rapidă şi eficientă.
Anul acest România, cu sprijinul partenerului nostru american, găzduieşte exerciţii bilaterale şi multinaţionale majore, ca o reasigurare în faţa partenerilor şi aliaţilor noştri că dorinţa noastră este să ne îndeplinim angajamentele asumate, ca o reafirmare a parteneriatului strategic dintre SUA şi România şi, nu în ultimul rând, ca o demonstraţie de coeziune şi unitate la nivelul Alianţei.

În ceea ce priveşte utilizarea forţelor noastre militare într-un cadru de cooperare şi angajamente comune, doresc să-mi exprim recunoştinţa pentru posibilitatea acordată Forţelor Armate Române de a creşte şi a se dezvolta în mediu multinaţional, astfel încât să atingă nivelul de ambiţie propus în Strategia Naţională de Apărare a României.

5 COMMENTS

 1. Off-topic:

  Problema e nu cum au disparut dinozaurii, ci cum au disparut ei ca si cod genetic, ca si inainte de marele meteorit sau marea glaciatiunie din care cauza se zice ca ar fi disparut ei, au aparut practic din nimic, adica aparusera din codul genetic si dup-aia au inceput sa rumege, ca se stie ca erau ciugulitori majoritatea.

  Deci, de ce au disparut ca cod genetic? Ca s-a racit f mult clima si/sau a ramas fara mancare asta nu era o problema, ca astea nu-nsemna ca au distrus codul lor genetic, facandu-l sa dispara definitiv. Deci, dupe ce planeta a revenit la conditii cu nutrimente si cu d-astea, aia de ce n-au mai reaparut, la fel cum au aparut si prima data pe baza de cod genetic si de evolutie sau cum plm aparusera prima data. Intelegi situatia? Sincer.

  Cum poti face ca ceva sa dispare definitiv, practic ca si cum nici n-ar fi existat?

  Situatie de situatie frate, si nimeni nu se-ntreaba. Nu-si pune nimeni problema. Astia traiesc relaxati…

  Respekt

 2. Altă manipulare…să nu zic tâmpenie!
  Cum adică: ” amenintarile la adresa NATO si a Romaniei”?
  Cum poţi crede asemenea porcărie”ameninţare la adresa NATO şi a României”, dacă ameninţarea e întâi spre NATO şi apoi e România?
  De ce nu au spus invers ”ameninţare la adresa României şi a NATO”! Nu crede niciun patruped asemenea ziceri…oameni buni!
  Nu cumva ”interesul poartă fesul” prin creierii naivilor români?
  Sincer…cam aşa pare!

   • Si nu e realitate? Ei folosesc metoda “caragiale” pentru a-si rezolva interesele si pentru prostirea natiumilor unde au de castigat! Vrei sa spui ca nu e adevarat! In 27 ani s-au intamplat prea mult in lumea asta tembelizata de manipulare prin mimciuni care ascumd interese uriase incat nuai pot fi crezuti,Radu! Tot sau aproape tot ce am previzionat sau linkurile primite si plasate aici s-au adeverit. Nu fac parte din categoria manipulatilor si nici manipulant, prefer sa spun si sa scriu realitatea decat sa ma aacund dupa prostie…

Leave a Reply